Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: aktualne informacje |
| autor komentarza: Piotr-Krk |
| data dodania: 2021-06-26 09:54:44 |
| treść: Meksyk jest duży. Ten banalny fakt powinien siedzieć Ci w głowie cały czas. Meksyk jest nie tylko duży ale i zróżnicowany. Ruch turystyczny z Europy koncentruje się zaledwie w kilku regionach (głównie na Jukatanie) i Ty prawdopodobnie ograniczysz się do tych regionów. 1. Atrakcje turystyczne są listowane w każdym przewodniku, w krótkim czasie wszystkich nie poznasz a pytając o to, co kto poleca, narażasz się na oceny osób, które - przykładowo - widziały 6 miejsc w Meksyku, z których polecają 5. A to, że poza tymi 6 miejscami są dziesiątki innych, ciekawszych miejsc - umyka uwadze. Jadąc po raz pierwszy do Meksyku (+Gwatemali) wybierz kilka-kilkanaście miejsc tak, by się różniły charakterem. Niech to nie będą same ruiny! Prócz resztek majańskich, zobacz pamiątki po Aztekach i innych ludach prekolumbijskich, wybierz 2-3 barokowe miasta (np. Merida), dodaj do tego kilka małych uroczych miasteczek (typu Chiapa de Corzo) , poznaj wioskowe życie odwiedzając miejsca takie jak Chamula, okraś swą wycieczkę kilkoma parkami narodowymi (choćby Parque Nacional Cañón del Sumidero) i wizytami w cenotach, zrób sobie trek pod Iztaccíhuatl lub Popocatépetlem... 2. Transport lokalny bezproblemowy. Wybierasz tańsze autobusy dla miejscowych albo - jeśli się boisz i jesteś wygodna) wypasione dla turystów. Zważ, że bilety mogą nie być dostępne na każdy kurs w przypadku typowych turystycznych destynacji. Prócz autobusów pełno jest musów, o nie pytaj miejscowych. Rozważ podróżowanie samolotem między stanami. Szybciej i taniej niż semi/cama. Oczywiście, możesz należeć do osób, które wolą wynajmować samochód z kierowcą lub korzystać z autokarów turystycznych (podwożą pod atrakcję turystyczną i odwożą, co prawda 3 razy drożej ale jaka wygoda,LOL). 3. Ocena bezpieczeństwa jest często subiektywna, lecz tym bardziej prawdziwa, im ktoś dłużej był w danym miejscu ORAZ im więcej podróżował (wówczas ma lepsze porównanie). Dla mnie Meksyk nie wyróżnia się negatywnie pod względem bezpieczeństwa. Byłem w Chiapas, Campeche, Jukatan, Tabasco, Quintana Roo oraz w Mexico FD Nie odczuwałem ani nie doświadczałem zagrożeń ani w dzień ani w nocy (z tym, że po mieście Meksyk w nocy nie chodziłem). Zachęcam do zapoznania się z artykułem indianajo.com/is-mexico-safe.html Autorka jest solową podróżniczką, spędziła w w Meksyku prawie rok i myślę, że wie, o czym pisze :) Pozostałe konsultacje u Klima. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.