Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Chiny - mało czasu.
autor komentarza: garimo
data dodania: 2008-07-15 10:15:17
treść:
1. Gniazdka - niestety nie pamietam dokladnie ale napewno znajdziesz szczegolowa informacje w przewodniku. Chyba jednak nie mielismy z tym wiekszych problemow.
2. Pieniadze - niestety Bintuprik nie jest tak jak napisalas:
- nie ma w Polsce karty ktora rozliczana bylaby bezposrednio z chinskich yuanow na zlotowki, sprawdz wiec w jakiej walucie rozliczana jest Twoja karta - bedzie to napewno EUR lub USD - czyli i tak nie unikniesz podwojnego przeliczenia;
- ponadto kazdy bank w Chinach za pobranie gotowki obciazy Cie prowizja (takiej nie zapłacisz w kantorze w Polsce) a nie beda to male kwoty.
- zadazylo mi sie ze karty moich kolezanek nie zostaly zaakceptowane przez miejscowe bankomaty, tylko moja zadzialala - bez gotowki mielibysmy spory problem,
KONKLUZJA - cash is cash :)))- dlatego tez polecam wymiane waluty w Polsce, oczywiscie jesli mozesz zaplacic gdzies karta to plac, ewentualnie mozesz cos pobrac z karty jesli Ci zabraknie...
Ja mialem jeszcze czeki podrozne - ale szczerze wiecej z tym zachodu i kosztow niz to warte...wiecej juz ich nie uzylem.
4. Jesli trafisz na dobry targ i dobrze sie wytargujesz to znajdziesz pamiatki w naprawde smiesznych cenach - szczegolnie w porownaniu do cen w sklepach z atrykulami etnicznymi w Polsce...ja mialem to szczescie ze na taki targ zabral mnie moj znajomy ktory tam mieszka - pewnie jesli trafisz na miesce dla turystow - to bedzie troche drozej.
Baaaardzo tania jest odziez trekkingowa (przynajmiej bylas w 2002 r:)
Jesli chodzi o sprzet - to uwazaj w HK - na tej glownej ulicy ktora slynie z bardzo dobrych cen (nie pamietam juz nazwy) niemilosiernie oszukuja!!!
Ostrzegl nas przed nimi nativ z Hong Kongu i wszystko sie potwierdzilo - dziala to tak: jak juz wynegocjujesz cene za dany model ktory Cie zadowala to chca od Ciebie zapłate z gory ze niby musza isc i kupic to w hurtowni etc - jak sie zgodzisz to czesto czeka Cie niemila niespodzianka - okazuje sie ze dokladnie tego modelu ktory wybrales juz nie bylo - byl np rok starszy, albo nie mial wszystkiego w zestawie (brakowalo jakiejs karty pamieci etc). Poza tym przypuszczam ze gwarancja ktora Ci dadza bedzie obowiazywala tylko w Azji...etc etc - inaczej jest jesli trafisz do duzego sklepu gdzie jest troche drozej - ale nadal duzo taniej niz w Polsce.
pzdr
s.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl