Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Pare pytan dotyczacych Marakeszu :o) |
autor komentarza: tygrysek4ever |
data dodania: 2008-07-29 08:17:24 |
treść: Wybieram się 8 wrzesnia samotnie na 5 dni do Marakeszu. Z tego, co wiem, będzie to w okresie ramadanu. Nie wiem, to lepiej, czy gorzej. Doczytalem się sprzecznych opinii. :o( I w zwiazku z tym mam pare pytan. Wybaczcie ich naiwnosc, ale jest to moja pierwsza wyprawa do swiata arabskiego. Szukalem informacji w Sieci, ale często sa one dosc fragmentaryczne. Oto moje pytanka. Proszę o pomoc: 1. Czy na granicy c elnej należy wypelniac jakies deklaracje? Czy musze zglaszac, wszelkie wartosciowe przedmioty? Mam troche sprzetu fotograficznego i pare innych elektronicznych gadgetow. Chcialbym to potem bezpiecznie wywiezc z Maroko. 2. Jak dostac się z lotniska Menara do Marakeszu? Co polecacie? 3. Czym bezpiecznie poruszac się po miescie? Taksowkami, autobusami? 4. Noclegu szukac w medynie, w poblizu placu Dżemma el-Fna, tak? 5. Jak to jest z tymi hotelikami? Czy należy targowac się o cene? Mysle o jedynce. Czy pokoje sa bezpieczne? Uscisle: Czy bez obaw trzymaliscie w nich swoje graty pod Wasza nieobecnosc? Może macie namiary na jakis dobry hotelik, bylbym wdzieczny. 6. Czy można samotnie bez obaw polazic po zmroku po placu, czy raczej to odradzacie? 7. Jak się zywiliscie? Jedliscie w knajpeczkach/barach, czy jak to nazwac? Czy tylko i wylacznie robiliscie sobie jedzonko np. w hotelu. {czy trzeba ukrywac zywnosc wnoszona do pokoju?}Czy kupowac wszystko w malych sklepikach, czy sa może jakies supermarkety? Jak z dostepnoscia znanych nam produktow? Chleb, sery itp.? Ceny zywnosci sa urzedowe? 8. Lubie sobie walnac drinka, np. whiskey z cola. Czy w trakcie ramadanu jest jakas szansa na zakup alkoholu, czy musze targac butelke ze soba?? 9. Jak z dostepem do Internetu? Kopiowanie danych z kart pamieci i np. Skype?? 10. To wyjatkowo lamerskie pytanie: Czy sa jakies fajne miejsca, gdzie można wyjsc wieczorem, posiedziec i pogadac? Cos polecacie? To na razie tyle J Wdzieczny będę za pomoc. Pozdrowka, GregU. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.