Galeria zdjęć
Gałązka berberysu
POLSKA / Wielkopolska / Pałac w Ciążeniu, park francuski
odsłon: 1961 |
poleca: 5 osób |
ocena techniczna: brak |
ocen: 0 |
w schowku: 0 osób
- Autor
- Antoni( SO:4.98 | SW:4.99 )
- Typ
- Przyroda
- Data dodania
- 2014-12-07 01:38
- Data wykonania
- październik 2014
- Miejsce
-
- Dodane do galerii
- Polska, Wielkopolska
- Opis zdjęcia
- brak
Komentarze do zdjęcia
Smacznego! :)
z przyjemnością....- powiedziała Bo, dosypując kilka ziaren czarnego berberysu do miesnej marynaty ;)
Dzięki Bo, za wsparcie :)
No to wiele wyjaśnia! W Wielkopolsce i w Kirgistanie rośnie czarny a na Mazowszu czerwony. Tak to już jest. :)
używa się ich jako przyprawy w kuchni azjatyckiej (właśnie czarny berberys przywiozłam sobie jako jedna z przypraw z Kirgistanu) :)
Rozmawiałem z ze znajomą Panią biolog z Poznania, która mówi, że odmian jest wiele i owoce berberysu o tej barwie sa popularne w Wielkopolsce
Ok dzięki za wyjaśnienie. Ogród był stary? Ale berberys był znany już przez mieszkańców starożytnego Babilonu i Indii, a i później w średniowieczu leczono nim malarię i żółtaczkę. Z owoców można robić nalewkę i pić w celach leczniczych. Ale owoce powinny być czerwone, ha! trudno nic na to nie poradzimy.
Tylko tyle, że krzak który fotografowałem miał takie barwy. Jest to stary ogród więc prawdopodobnie ta odmiana też jest wiekowa. Co do owoców takie poprostu były, i nie był to efekt mrozu
Antoni! Wiesz coś na temat tego berberysu?
A dlaczego owoce nie są czerwone? To chyba nieznana mi odmiana berberysu.
Polecają to zdjęcie
Inne zdjęcia tego użytkownika
Inne zdjęcia z tego kraju:
Gałązka berberysu
POLSKA / Wielkopolska / Pałac w Ciążeniu, park francuski

- Autor
- Antoni( SO:4.98 | SW:4.99 )
- Typ
- Przyroda
- Data dodania
- 2014-12-07 01:38
- Data wykonania
- październik 2014
- Miejsce
- Dodane do galerii
- Polska, Wielkopolska
- Opis zdjęcia
- brak
Komentarze do zdjęcia
Smacznego! :)
z przyjemnością....- powiedziała Bo, dosypując kilka ziaren czarnego berberysu do miesnej marynaty ;)
Dzięki Bo, za wsparcie :)
No to wiele wyjaśnia! W Wielkopolsce i w Kirgistanie rośnie czarny a na Mazowszu czerwony. Tak to już jest. :)
używa się ich jako przyprawy w kuchni azjatyckiej (właśnie czarny berberys przywiozłam sobie jako jedna z przypraw z Kirgistanu) :)
Rozmawiałem z ze znajomą Panią biolog z Poznania, która mówi, że odmian jest wiele i owoce berberysu o tej barwie sa popularne w Wielkopolsce
Ok dzięki za wyjaśnienie. Ogród był stary? Ale berberys był znany już przez mieszkańców starożytnego Babilonu i Indii, a i później w średniowieczu leczono nim malarię i żółtaczkę. Z owoców można robić nalewkę i pić w celach leczniczych. Ale owoce powinny być czerwone, ha! trudno nic na to nie poradzimy.
Tylko tyle, że krzak który fotografowałem miał takie barwy. Jest to stary ogród więc prawdopodobnie ta odmiana też jest wiekowa. Co do owoców takie poprostu były, i nie był to efekt mrozu
Antoni! Wiesz coś na temat tego berberysu?
A dlaczego owoce nie są czerwone? To chyba nieznana mi odmiana berberysu.
Polecają to zdjęcie