Forum dyskusyjne
Wyprawa Maroko-Sahara-Mauretania-Mali
kategoria podróże po świecie
kraj Mauretania
tana 20:56 | 20.11.2008
nabijanycasablankai rabat sa dobrze zaopatrzone, mysle ze wkrecane tez sa
kajak2708 20:40 | 20.11.2008
W Maroko mżna kupic gaz do palników campingas nabijanych jednorazowych C-206, można je dostać w sklepie metalowym. Nie wiem jak inne butle bo mało widziałem sklepów turystycznych, tak dokładnie to nie widziałem żadnego!! Co prawda nie szukałem bo nie było takiej potrzeby. PozdrawiamPiotrO 18:00 | 20.11.2008
Dlatego pytam was :-) Na pewno cześć z was byla tam i mozecie mniej wiecej naswietlic mi jak wyglada sprawa. Pozdrawiam
kasy1 17:01 | 20.11.2008
Moim zadaniem macie malo czasu na tak ambitny plan....Poszukaj w google relacji osob ktore tam buyly i poczytaj..przydalby Ci sie rowniez jakis przewodnik,od razu wyjasni sie wiele spraw...
Powodzenia!K
zgłoszone do moderacji
PiotrO 14:54 | 20.11.2008
Czyli zapowiada sie postoj w cassablance by wize dostac. Dzieki za pomoc. Jesli jeszcze ktos by sie mogl podzielic ze mna swoimi spostrzezeniami bylbym wdzieczny.P.S. Gaz w jakim systemi kupowalas w markecie ? (wbijany czy wkrecany ? )
Pozdrawiam :-)
zgłoszone do moderacji
tana 20:23 | 19.11.2008
przy ograniczonych finansach nie radze mali, za kazdym razem przezywam szok gdy tam jade, niby afryka, a wszystko drozsze niz w europie.wizy do mali chyba na granicy dostac nie mozna, na pewno nie beda mieli skrupolow, zeby cie odeslac.
gaz do palnikow kupowalam w maroku w supermarkecie.
zgłoszone do moderacji
PiotrO 18:22 | 19.11.2008
Czy ktoś był w tych rejonach i bylby sklonny podzielić się z nami swoją wiedzą ?Po krotce plan naszej wyprawy:
- 17 grudnia: samolotem dostajemy się do Fezu, następnie udajemy się
do Casablanki po wizę do Mauretanii i być może do Senegalu i Mali.
- planujemy jak najszybciej przejechać przez Sahare zachodnia i dostać
się do Mauretanii, tam chcielibyśmy załapać się na najdłuższy pociąg
świata i zobaczyć oko pustyni
- jesli czas na to pozwoli bardzo chcielibysmy udac sie mali i zrobic
sobie maly treking po krainie dogonow.
- wracamy jak najszybsza droga do maroka gdzie bedzie czakal na nas
samolot 10 stycznia.
W zwiazku z tym mamy pare pytan:
1. Czy zdazymy na treking po krainie dogonow ? czy nalezy go sobie odpuscic ?
2. Skad odchodzi pociag w mauretani i dokad jedzie (kazde forum podaje inaczej)
3. Czy z maroka kursuja do mauretani jakies tanie autobusy,
ciezarowki, mielismy w planach podroz stopem, ale chyba mamy na to za
malo czasu. Jestesmy tez mocno ograniczeni przez srodki finansowe
(studenci, tacy prawdziwi :-)
4. Jak wygladaja temperatury w grudniu w maroko, mauretani i saharze zachodniej.
5. Ile trwa (mniej wiecej) przejechanie maroka i sahary do granicy z mauretania.
6. Czy wizy (Mauretania, Senegal, Mali) rzeczywiście trzeba załatwiać
w ambasadzie, czy możemy dostać je porostu na granicy ?
7. Czy zabierać jakieś prezenty, podarunki dla tamtejszych
policjantów, wojskowych, ludzi itd ? Jeśli tak to co proponujesz.
8. Czy znasz jakieś sprawdzone miejsca noclegowe (Maroko, Sahara
zachodnia, Senegal) ?
9. Co fajnego jest do zwiedzania po drodze ?
10. Słyszałem coś o rezerwacie zwierząt w mauretani, czy rzeczywiście on istnieje:-), a jeśli tak, to gdzie się dokładnie znajduje?
11. I najbardziej trywialne ale ważne :-). Gdzie można w Maroko kupić gaz do palnika i lampki msr`a (go system).
O Afryce wiem bardzo mało i wasze rade bardzo mi się przydadzą, natomiast zjechałem stopem Amerykę północna i południowa i chętnie pomogę jeśli
będziecie się wybierać w tamte rejony.
Pozdrawiam
Mail: petercharcot@gmail.com