Forum dyskusyjne
Indianie
kategoria inne
kraj Usa
emski 14:56 | 14.08.2009
byl tu kiedys na globie kolega ktory mocno krzyczal jak to sie dobrze indianom amerykanskim powodzi i tu jest artykul /sorry po russku/ jak im sie naprawde powodzi czasami lubiezagladac do ich "rezerwatow" i niestety taka jest prawda o nich http://www.cnn.com/2009/POLITICS/08/13/king.sotu.economy/index.html?eref=igoogle_cnn
Qmoszka 15:25 | 14.08.2009
Mąż do żony przy śniadaniu mówi Kochanie wieczorem zmienimy pozycję !Żona mu na to :dobrze nawet mi to pasuje ,ty do deski i prasujesz ,ja przed telewizor na kanapę :))
emski 15:28 | 14.08.2009
z dobra konkluzja wystapilas :-))
tommy#1 20:49 | 14.08.2009
Emski, tym ktorym sie zle powodzi, maja tak na wlasne zyczenie. Ci ktorzy chca, zyja jak lordowie. Tak ja Murzynom. Przeciez dobrze wiesz, jakie maja przywileje, ze jest im w sumie latwiej DZISIAJ niz np. nam, imigrantom, osiagnac jakis poziom. Przyjezdzajac tutaj miales jakies przywileje ? Miales jeden - zapychac ile tylek wstrzyma, aby osiagnac jakis poziom zycia. Nikt nie zmusi do pracy murzynskich czy indianskich leni - sa tacy co tylko beda narzekac, nie robiac nic. Wiec nie manipuluj :))) Czy ktos gdzies przesladuje lub gnebi Indian ? Chyba skarbowy - ulgami podatkowymi :)))pzdr
emski 21:23 | 14.08.2009
w calym congresie jest tylko jeden indianski senator i tyle glosow maja indianie i ich sprawy w tym kraju ja przyjechlem mialem zalatwiona prace dach nad glowa i mentalnie inaczej przygotowany. Tzn wedlug ciebie jak sa ludzie mentalnie chorzy czy nie dostosowani do zycia to trzeba ich zostawic na ulicy i nie ruszac ? bez zadnej pomocy ? to co zrobil bialy z nimi 200 lat temu to tak jakby nas dzisiaj najechala cywilizacja gdzies z drugiej gallaktyki i zepchala na pustynie mieszkac w rezerwatach , nie zgodze sie z toba co do traktowania indian tutaj. Dopiero teraz widze w Oklahoma zaczynaja budowac dla tego narodu osobne kliniki medyczne osobne wiezienia / najwiekszy odsetk samobojstw w wiezieniach bialych to indianie/ to jest droga dla przetrwania tego narodu w srodku narodu. Chyba ze zrobic tak jak Canada zrobila kiedys odebrano indianom na sile ich dzieci i implantowano do bialych rodzin, katastrofa i krok do wybudowania komor gazowych w rezerwatach i po problemie
tommy#1 21:56 | 14.08.2009
Emski, zbaczasz z tematu, lawirujesz :) Chorzy mentalnie, niedostosowani do zycia ? Wszyscy ? Brak pomocy ? Popatrz na white trash, bialych zyjacych w przyczepach kempingowych, spedzajacych zycie na piciu piwa i bekaniu - czy to inni ludzie niz Indianie ? A kto ma wieksze przywileje ? Mieszasz kongresmenow do tego ? Polonii w USA jest sporo wiecej niz Indian - ilu mamy kongresmenow ? Czy to oznacza, ze jestesmy gnebieni i przesladowani ? Nie mam zamiaru sypac glowy popiolem dlatego, ze kilkaset lat temu, i pozniej, Indian wycinali i poili alkoholem biali. Europejczycy zreszta, nie Amerykanie - tych jeszcze nie bylo, przynajmniej na poczatku :) Zreszta i tak wiecej Indian zginelo od chorob przywleczonych przez bialych, niz z innych powodow razem wzietych. Indianie odplacili pieknym za nadobne - tytoniem i syfilisem. Powiedzialbym, ze remis ze wskazaniem na Indian - tyton zabija nadal :)))Wracasz i wracasz do historii, jak to bylo kiedys - nie mamy na to wplywu, tak po prostu bylo, taki swiat zastalismy. Dzisiaj nikt ich nie wycina, maja przywileje wieksze niz ktokolwiek inny. Co jeszcze mozna zrobic ? Z Twoich podatkow jakis cencik idzie na Indian, w druga strone nic :)
Tak nawiasem - ja bardzo lubie Indian :)
emski 21:58 | 14.08.2009
kazdy zjazd z drogi w rezerwacie wymaga permitt $ 5-10 ale widzisz nasz bohater dostaje $ 17 na tydzien od rady plemmienej razy 4 to jest $ 68 razy kilka setek innych z zapomoga oczywiscieze poniekad jest to jakiejs czesci wybor ja znam indian u mnie w miescie pracuja zaasymilowali sie i zyja. Ale wiekszosc indian to jest produkt rzadu tak jak polscy indianie w Angli czy Irlandi spia pod mostami na ulicach ida po zapomoge do urzedu i na flaszke starczy na pare dni :-))
Edgarek 21:17 | 14.08.2009
trochę to tak wygląda chyba, że jak ktoś nie przywiązuje wagi do tego jak żyje to żyje bylejak. Pewnie w każdym kraju są tacy ludzie jak bohater artykułu, którzy tyrali i nic z tego nie mają, w Polsce też i nie muszą to być koniecznie indianie.Obrazek z mojej podróży - kanion Antylopy, na terenie rezerwatu Navajo, wjazd na parking w rezerwacie 6$, godzinna wycieczka do kanionu pick-upem indian 15$ od osoby. Na pace i w szoferce 10-12 osób (150-180$) - pickup z centralnie pękniętą szybą przednią, prowadząca indianka próbuje otworzyć okno - klamka od szyby zostaje jej w dłoni. Patrząc z boku, gdy podjedzie takim autem do sklepu można stwierdzić "ale ci indianie biedni", ale czy w rzeczywistości są? Nie wiem...
wujo601 14:05 | 20.11.2009
Ja polecam też ciekawy, choć mało znany, kawałek historii o udziale Indian Navajo w II wojnie światowej i o tym, jak po 60 latach wciąż walczą o pamięć o tamtych wydarzeniach: http://bit.ly/2P53fR
emski 16:15 | 20.11.2009
piekny film o tej historii Wind Talkers
Niko 20:13 | 21.11.2009
powrocil twoj ulubiony klon moj maly hemski
emski 20:53 | 21.11.2009
i jak leczenie przebieglo spokojnie ? z glowa juz w porzadku :-))
Qmoszka 21:10 | 21.11.2009
Nie podoba mi się takie zachowanie :(( Bawcie się sami , taka dziecinada i faktycznie jak koguty :(( Jeden strzela sobie KLONA i udaje że to nie on a drugi musi być ... :((( Szkoda czasu :((
Niko 21:28 | 21.11.2009
a czy ciebie ktos prosil o komentarz sroszka idz grzebac na swoje podworko
Niko 21:30 | 21.11.2009
hemski dasz wiare ze sie nie poznali ze jestem troche pojebany niezle jaja powiedzieli ze jestem troszke futurystyczny no to nadal nadaje sie na globa
Niko 21:34 | 21.11.2009
no calkiem niechetnie zgadzam sie z toba jesli chodzi o Indian wielki szcun dla nich no chyba ze zadaja sie z toba to juz gorsza sprawa no bo wiadomo ze wy hamerykance jak macie jakas kozysc to napadniecie nawet na matke Joanne od aniolow
emski 21:50 | 21.11.2009
uhhh... nie na tym oddziale ciebie leczyli, wrocisz tam na 100 %
Niko 08:43 | 22.11.2009
dasz wiare ze chyba na tym samym co ciebie bo sie o ciebie pytali a jak wroce to z toba