Forum dyskusyjne
info
kategoria podróże po świecie
kraj Malawi
Wiesław 15:27 | 23.07.2017
wróciłem z MALAWI służę informacjami
[fb] Krzysztof Haja 13:55 | 02.01.2019
Cześć :)Proszę o kilka podpowiedzi.
1. Jaką polecasz trasę przelotu?
2. Jaka walutę zabrać? $?
3. Najlepszy czas na pobyt w okolicy Lilongwe i jeziora?
dzięki Krzysiek
Wiesław 17:12 | 02.01.2019
>Cześć :)>Proszę o kilka podpowiedzi.
>1. Jaką polecasz trasę przelotu?
>2. Jaka walutę zabrać? $?
>3. Najlepszy czas na pobyt w okolicy Lilongwe i jeziora?
>
>
>dzięki Krzysiek
>
witaj
1. z zebranych wcześniej informacji wynika że najtaniej ale niestety dość długo leci się ETIOPIAN. Ja leciałem EMIRATES przez Dubai i Johanesburg, ale to tylko dlatego że chciałem towarzyszyć synowi i synowej w ich podróży poślubnej do Dubaju
2.użyteczna waluta to USD (nowe tzn kolorowe, na zielone kręcili nosem) lub EUR, miałem też Franki ale nigdzie nie chcieli mi ich wymienić
3. najlepszy czas na pobyt to lipiec i sierpień, ja byłem na początku lipca
dodatkowo:
- wizę kupiłem po przylocie na lotnisku w Blantyre, koszt to 75USD lub 75EUR, jakoś nie mieli drobnych i ze 100EUR wydali mi 20EUR
- wymagają okazania szczepienia przeciw żółtej febrze
- skusiłem się na wizytę w NYIKA NATIONAL PARK, miejsce dość ciekawe a to głównie dlatego że nie ma tam drapieżników i można łazić po okolicy bez obawy i oglądać zwierzaki (głównie antylopy). Trzeba tylko uwzględnić że jest to miejsce położone dość wysoko i po zachodzie słońca jest baaaaaardzo zimno. Rano całą okolicę campingu pokrywała gruba warstwa szronu
- polecam rejs po jeziorze, statkiem ILALA (o ile jeszcze pływa)
to tyle na wstępie, jeśli masz jakieś pytania w miarę możliwości odpowiem
pozdrawiam
[fb] Krzysztof Haja 15:02 | 03.01.2019
Super serdeczne dziękiPowiedz mi czy i jak przemieszczałeś się z Blantyre nad jezioro? Czy październik-listopad nie jest czasem cieplejszy?
Wiesław 16:22 | 03.01.2019
>Super serdeczne dzięki>Powiedz mi czy i jak przemieszczałeś się z Blantyre nad jezioro? Czy
>październik-listopad nie jest czasem cieplejszy?
witaj
Głównym celem-powodem mojego przyjazdu do Malawi był rejs po jeziorze starym statkiem o sympatycznej nazwie ILALA.
Dlatego (po zapoznaniu się z rozkładem rejsów) pojechałem autobusem z BLANTYRE do MZUZU (przejazd trwał cały dzień) tam przenocowałem i przed południem lokalnym busem pojechałem do NKHATA BAY. Tam gapiłem się na jezioro i lokalną społeczność, przenocowałem w jakiejś ponurej norze (kiepska decyzja) i wcześnie rano tzn przed 5:00 zaokrętowałem się na statku. Ruszyliśmy (o dziwo punktualnie) o 5:00 w rejs wzdłuż brzegu jeziora. Do CHILUMBA dotarliśmy krótko po 18:00. Przez następne dni łaziłem po okolicy, głównie po brzegu jeziora. W trakcie spacerów nie spotkałem żadnych turystów. W guest hause w którym nocowałem była wprawdzie grupa Belgów ale po śniadaniu gdzieś znikali.
Październik-listopad może i jest cieplejszy ale to już pora deszczowa i może nieźle przylać
ps jestem z Elbląga, może się to przyda