Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Tydzień w Indiach
autor komentarza: morg
data dodania: 2014-02-08 21:51:27
treść:
Choc jesli jedziecie wieksza grupą to moze warto sprawdzic. Popytaj w indyjskich firmach turystycznych, duzo ma swoje www. moga tez zorganizowac hotel - bedzie jeden problem mniej.

cen safari też niestety nie pamiętam - to było dwa lata temu, poza sezonem (lipiec = pora deszczowa = nie ma tygrysów), więc od tamtej pory już na pewno 3 razy się zmieniły ;) Radzę do nich napisać i zapytać, najlepiej do kilku firm. Ale jest to raczej tania rzecz.

15 km to za dużo dla ryksiarza, ale tuk-tuk (taka trójkołowa konserwa nie do pomylenia z niczym innym) powinna dać radę. Zapytam jeszcze kolezanki, która tam mieszkała.

Za pozostałe zabytki ceny są raczej symboliczne, rok i 2 lata temu nie przekraczały 150 rupii.

Co do jedzenia. Tu jak pewnie wiesz, są różne szkoły - tych, co jadą tam z własnymi sztućcami i liofilizowanym gulaszem oraz tych, co już pierwszego dnia rzucają się na koktajl z surowego mleka podany w brudnej szklance. Sraczkę mają najczęściej i jedni i drudzy :)

Ja należę do frakcji liofilizowanej (choć bez przesady, ryż z martwymi mrówkami też jadłam) i przez w sumie 9 tygodni spędzonych w Indiach nie bolał mnie brzuch ani razu. Kolega z frakcji mlecznej po powrocie do Polski zaliczył intensywną terapię na oddziale zakaźnym. Ale statystycznie nasze przypadki są zapewne bez znaczenia.

W Indiach jada się raczej w malenkich dziuplach-knajpach albo wręcz ze straganów, więc nie ma żadnej restauracji którą mogę polecić. No, może jakieś tam 4gwiazdkowe, albo szczególnie wybitne, gdzieś tam są, ale w żadnej nie byłam. Ponieważ większość czasu byliśmy w podróży, jadaliśmy w takich "zajazdach dla tirowców".

Cena za obiadek złożony z ryżu, chapati i dalu (dal to taka jakby grochówka tylko że bez mięsa) może wynosić w knajpie dla lokalsów ze 150-200 rupii. Z mięsem drożej. Oczywiście i tu powtarza się schemat "ustal cenę zanim zjesz". Nie ważne, co jest napisane w menu ;) Potem jeszcze doliczą obsługę i vat, a potem jeszcze napiwek (standardem jest niewydawanie reszty). No ale za obiad więcej niż 300 to byłoby złodziejstwo.

Zasada jest taka, że posiłek jakby komponuje się samemu - tzn zamawiasz ryż - sam ryż po angielsku nazywają steem lub plain, z warzywami lub kminkiem (ten ostatni to jeera rice) za jakieś 90 rupii (w droższych restauracjach 120), do tego odpowiedni dal za drugie tyle, ewentualnie pakorę, dojadasz chapati, jak dalej jesteś głodny domawiasz drugi dal - wszystko jest w tak małych porcjach, ze rosły mężczyzna zje to wszystko na raz.

My, jak ryż kosztował wiecej niz 110, to po prostu wychodzilismy (czasem nas zatrzymywali i wyjmowali inne menu z nizszymi cenami...). Ale to jak mówiłam były zajazdy dla tirowców - w miescie moze byc troche drozej.

W Indiach właściwie nie ma półproduktów albo szybkich przekąsek - nie da się przeżyć, tak jak u nas, na bułce z masłem, bo poza enklawami turystycznymi i enklawami dla zeuropeizowanej elity, nie da się kupić ani bułki ani masła. Jak człowiek sobie załatwi żołądek i np będzie do końca wycieczki nadwrazliwy na ostre przyprawy, to ma przechlapane. Dlatego ja tam bym się tak całkiem od gulaszy liofilizowanych i kaszek mannych nie odżegnywała :)

W delhi, agrze (chyba) i innych dużych miastach są bankomanty, wszystkie europejskie karty nam działały.

Ach, no i rozmawiajac o cenach, upewniaj się w co drugim zdaniu, ze mowa o kwotach w rupiach, a nie np w euro... :)

tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl