Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Sri Lanka przyrodniczo |
autor komentarza: [konto usunięte] |
data dodania: 2014-02-15 22:32:44 |
treść: Myślę, że mnie nie zrozumiałaś. Przede wszystkim nie "deprecjonuje tamtejszego dorobku kulturowego". Jak słusznie zauważyłaś jest on skromniejszy niż w krajach tego regionu. Czy nie jest on godny uwagi? - tego też nie napisałem. Po prostu uważam, że jeśli człowiek się tłucze przez pół świata w jakieś miejsce, to po to żeby zobaczyć coś niepowtarzalnego i niespotykanego gdzie indziej, a nie n-tą dagobę czy świątynię, która dla "nie siedzących w temacie" jest niczym innym niż tylko skromniejszą wersją spotykaną w Indiach, Birmie czy Kambodży. Oczywiście pasjonaci mają prawo uważać inaczej - ich święte prawo. Czy Ty jeżdzisz po całym świecie zaliczając np. wszystkie klony Bazyliki Św.Piotra w Watykanie? Pewnie nie. Ale są tacy, którzy to robią. Poza tym chodzi też o"skalę globalną". Wiadomo, że mieszkając w Polsce mam szansę lepszego poznania Europy niż np. Azji ze względu chociażby na odległość i niemałe koszty. Jakoś nie zauważyłem np. tłumów ostatnio bardzo rozjeżdzonych chińczyków zwiedzających gotyckie katedry w Polsce. Robią to natomiast we Francji czy we Włoszech. To się nazywa selekcja - bo normalnie pracujący i żyjący człowiek nie jest w stanie zobaczyć wszystkiego. I ja się do nich zaliczam. Nie napisałem, że Sri Lanka leży w Azji Pd.-Wsch. Napisałem, że jedzie się dla bogactwa przyrody w perspektywie Azji Pd.-Wsch. - bo przyrodniczo jej zdecydowanie bliżej tam (kraina zoogeograficzna - orientalna też się dzieli), niż do pozostałych krajów Azji Pd., do której geograficznie należy. Tak widziałem śluby w Kandy, Ella, Galle, Kataranga i Hambantota. Poza krojami sukien panien młodych i porą dnia niczym się nie różniły od podobnych imprez w Polsce. Nawet tak samo "chleją na umór" - wiadomo, słoneczko pracuje intensywniej. Świata, który zapamiętałąś 6 lat temu już nie ma, skończył się. Została co najwyżej typowa "Cepelia" dla turystów. Tak dzieje się z resztą wszędzie. P.S. To była moja 4-ta podróż na Cejlon na przestrzeni 18 lat. Od przedostatniej minęło ponad 4 lata. Więc porównanie zachodzących zmian raczej mam. Pozdrawiam. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.