Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Plan podróży na 14 dni, prośba o doradzenie |
autor komentarza: Podróże Obieżyświatki |
data dodania: 2014-08-03 14:10:44 |
treść: hej, Popieram trochę opinie, ze to ambitny plan. Osobiście uważam, że jeśli w Kutaisi to tylko jedna jaskinia. Polecam Prometeusza. Dużo masz tych synagog ;) Ta w Kutaisi jest fajna, mało turystyczna. Jak tam byłam to rozmawiałam sobie dziadkiem i fajnie nam o tym miejscu opowiedział. Oczywiście po rosyjsku. Ale ta w TBS jest ładniejsza, po za tym jest w centrum, więc będzie po drodze a ta w Kutaisi to trzeba kawałek podejść, ale idzie się przez stare uliczki z autentycznymi imereckimi domami. Batumi - wypożycz rowery miejskie na bulwarze, będzie szybciej. Miasto same w sobie jest ładne. Polecam twierdze Onio, za miastem (bezpośrednia marszrutka z centrum) i stamtąd stopem pod granice z Turcja, Sarpi. Z Batumi do Akhaltsikhe jedzie się około 7 godzin, przez Kutaisi. Ale jest jeszcze jedna droga, południowa, otwarta tylko latem i jedzie może tylko 1 marshrutka. O szczegóły trzeba się dowiedzieć na miejscu. Ja tamtędy stopem jechałam, przez góry i piękne wioseczki. Akhatsikhe (mój dom przez 9 miesięcy) - na wzgórzu jest stary kościół. Gruzini i Ormianie do tej pory spierają się czyj to kościół. Widok z niego jest piękny na całe miasto i góry. Kawałek dalej na wzgórzu jest pomnik ludobójstwa Ormian. Sapara jest ładna, ale jak nie masz kogoś aby Cię tam zawieźć to może sobie daruj. Najlepsza restauracja w mieście jest zaraz naprzeciwko dworca, nazywa się Saghighino. Właścicielami są Nino i Dato. Moi bardzo dobrzy znajomi. Jedzenie jest pyszne i mają najlepsze chinkali z serem i smażoną cebulą. Chertwisi zobaczysz z marszrutki, możesz poprosić kierowce aby się na chwile zatrzymał to sobie zdjęcia zrobicie. Ale jeśli zdecydujecie się tam wysiąść możecie tego dnia do Wardzi nie dojechać, bo tam jeżdżą chyba tylko 2 marshrutki. W drodze powrotnej możecie wysiąść, ale wtedy to zostaje Wam stop. A tam może być różnie bo to bardzo rzadko uczęszczana droga. Borjomi - Park Narodowy jest piękny i polecam treking jeśli masz czas. Nocowałam w tych górskich chatkach i są spoko, jest drewno i na ogół piec aby ogień rozpalić, źródło wody też jest. Nie powiedziałabym, że są niebezpieczne, we 2 osoby powinno być ok Trasy są od 1 do 5 dniowych. Ta 2 dniowa jest fajna i są ładne widoki. Jeśli nie to jest taka jedno dniowa trasa, łatwa. W miasteczku Borjomi, można wjechać na górę kolejką linową - piękny widok. Idąc przez park, aż do końca i później przez las jakieś 30 min dojdzie się do basenu z wodą górską. Można się wykąpać w środku lasu. Fajna sprawa. Jeśli będziesz w Vardzi to Uplicikhe nie zrobi już takiego wrażenia. Na Mchete osobiście poświęciłabym jeden dzień i to też jako jednodniową wycieczkę z TBS. Ananuri najlepiej zobaczyć wracając z Kazbegi, poproś kierowce żeby Cię tam wyrzucił. Przejdziesz się, wykąpiesz i zajmie Ci to może 1h, i złapiesz marszrutkę do TBS. Dużo amsz tych miejsc w TBS, może Ci sił i czasu zabraknąć. W TBS polecam zatrzymać się w Friends Hostel, są w samym centrum, wszędzie blisko i mają super balkon/taras z niesamowitym widokiem na TBS. Pięknie! Vake Park jest trochę daleko od centrum, nie wiem czy warto. Jeśli chcesz Kakheti to 2 największe miasta tam to Sighnaghi i Telavi. Sighnaghi jest odnowione i dla neiktórych troche komercyjne, ale urokliwe z pięknymi widokami na wysoki Kaukaz i niziny. Z Telavi wszędzie trzeba będzie brać masrszrutki albo taksówki aby dojechać do tych cerkwi i klasztorw. Marszrutki na północ i zachód Gruzji odchodzą z dworca Didube. Metro tam dojeżdża. Do Kakheti z przystanku Ortaczala. Powodzenia :) Pisz w razie jakiś pytań |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.