/ / GRUZJA > Plan podróży na 14 dni prośba o doradzenie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Plan podróży na 14 dni prośba o doradzenie

kategoria podróże po świecie

kraj Gruzja

KarolinaPoczopko dołączył
29.07.2014

KarolinaPoczopko 12:44 | 29.07.2014

7września 21:10 Przylot do Kutaisi. , 2 noclegi
a. plac Dawida Agmaszenebelego – w centrum
b. katedrę Bagrati
c. muzeum historyczne
d. jaskinia Prometeusza
e. klasztor i akademia gelati
f. synagoga
g. monastyr mostameta
h. rezerwat sataplia
9września godziny popołudniowe/wieczorne Batumi. (nie wiem, czy warto i na ile dni), i
a. ogród botaniczny (6 km od miasta, dojeżdża bus 31)
b. spacer po bulwarze
c. turecki meczet
d. plac piazza
e. tańcząca fontanna
f. synagoga
10 września wieczór Achalciche(1-2 dni
a. Stare miasto
b. Monastyr Sapara, może, nie wiem czy warto tam jechac – 11 km od miasta?
c. Skalne miasto Wardzia – 40 km od miasta, trzeba brac marszrutke
d. Twierdza rabati – odnowiona, ladna, sporo czasu można tam spędzić!(jest muzeum, restauracja i sama twierdza jest dosyć duża)
e. Może twierdza chertwisi, 30 km od miasta
13 września Bordżomi
a. Może park narodowy ale to jeszcze nie pewna opcja, trochę niebezpieczna, a inna sprawa ze trasy mają po 20-40 km, zabraknie nam czasu
14 Gori – 1 dzień, można wziąć nocleg, ale ja bym raczej jechał wieczorem do Mcchety i tam brał nocleg, będzie prościej
a. Na pewno UPLISCYCHE – 20 km od miasta
b. Muzeum Stalina –
c. Twierdza gori –
6. Mccheta(dzień – dwa,
a. Monastyr Dżwari
b. Katedria Sweti Cchoweli
c. Samtawro
d. Twierdza bebrisciche
e. Sziomgwime
f. Bagineti – ruiny palacy, obok Mcchety
g. Monastyr zedanezi - obok Mcchety(jest on w parku narodowym, a wiec przy okazji można tam sobie troche pochodzic)
16/ września Tbilisi 3 dni
a. Stare miasto z twierdzą narikala
b. Starożytne termy zasilane wodami leczniczymi
c. Mamdavitis monasteri czyli kościół św Dawida
d. Aleja szoty Rustawe-plac Gorgasalis Moedani w starej części
e. Abanotubani - dzielnica łaźni
f. Z twierdzy prowadzi malownicza ścieżka do statuy Kartis Deda czyli Matki Gruzji
g. Jvaris Mama monastyr
h. katedra Sioni
i. kościół Kashevi
j. opera im. Paliaszwilii
k. Anczischati – mala bazylika
l. Muzeum narodowe
m. Park rozrywki Mtatsminda
n. Vake park
o. Kościół Tbilisi -Metekhi
p. Twierdza ananuri – 66km od tbilisi
q. Katedra Świętej trójcy
8. Może rejon Kachetii?
19/20 września Kazbegi
21 września powrót do Kutaisi, wylot do Wa-wy ok 21

To pierwsza moja taka daleka podróż bez biura podróży, także byłabym wdzięczna za rady bardziej doświadczonych podróżników odnośnie realizacji tego planu. W szczególności dojazdów pomiędzy miastami i tego, czy w ogóle ten plan jest do zrealizowania jeśli chodzi o czas i brak znajomości j. rosyjskiego.
Pozdrawiam ciepło!

29.07.2014

KarolinaPoczopko 12:49 | 29.07.2014

Rozważałam jeszcze opcję wyłączenia z planu Batumi, gdyby jednak nie starczyło czasu. Ewentualnie przełożenie go na ostatni dzień, gdyby jednak byłby czas.

lajik dołączył
30.11.2012

lajik 00:19 | 31.07.2014

Uważam, że to zbyt ambitny plan.Chcesz biegiem zwiedzać Gruzję:) Odradzam usunięcie Kachetii. Na Batumi i okolice jeden, czy nawet półtora dnia, to zdecydowanie za mało. Najdalsza i najdłuższa trasa to oczywiście Batumi - Tbilisi: około 5 - 6 godzin jazdy marszrutką. Bez języka rosyjskiego będzie ciężko, radziłbym nauczyć się podstawowych zwrotów, zwłaszcza liczby, godziny itp. Proponuję kupić przewodnik, w którym są podane godziny przejazdów marszrutek i na tej podstawie tworzyć realny plan. Bardzo dobry jest z Lonely Planet - prowadzi jak za rękę, to najlepsze wyjście tym bardziej, że to Twój pierwszy taki wyjazd.
To takie podstawowe kwestie.

Podróże Obieżyświatki dołączył
01.07.2014

Podróże Obieżyświatki 14:10 | 03.08.2014

hej,
Popieram trochę opinie, ze to ambitny plan.
Osobiście uważam, że jeśli w Kutaisi to tylko jedna jaskinia. Polecam Prometeusza.
Dużo masz tych synagog ;) Ta w Kutaisi jest fajna, mało turystyczna. Jak tam byłam to rozmawiałam sobie dziadkiem i fajnie nam o tym miejscu opowiedział. Oczywiście po rosyjsku. Ale ta w TBS jest ładniejsza, po za tym jest w centrum, więc będzie po drodze a ta w Kutaisi to trzeba kawałek podejść, ale idzie się przez stare uliczki z autentycznymi imereckimi domami.
Batumi - wypożycz rowery miejskie na bulwarze, będzie szybciej. Miasto same w sobie jest ładne. Polecam twierdze Onio, za miastem (bezpośrednia marszrutka z centrum) i stamtąd stopem pod granice z Turcja, Sarpi.
Z Batumi do Akhaltsikhe jedzie się około 7 godzin, przez Kutaisi. Ale jest jeszcze jedna droga, południowa, otwarta tylko latem i jedzie może tylko 1 marshrutka. O szczegóły trzeba się dowiedzieć na miejscu. Ja tamtędy stopem jechałam, przez góry i piękne wioseczki.
Akhatsikhe (mój dom przez 9 miesięcy) - na wzgórzu jest stary kościół. Gruzini i Ormianie do tej pory spierają się czyj to kościół. Widok z niego jest piękny na całe miasto i góry. Kawałek dalej na wzgórzu jest pomnik ludobójstwa Ormian. Sapara jest ładna, ale jak nie masz kogoś aby Cię tam zawieźć to może sobie daruj.
Najlepsza restauracja w mieście jest zaraz naprzeciwko dworca, nazywa się Saghighino. Właścicielami są Nino i Dato. Moi bardzo dobrzy znajomi. Jedzenie jest pyszne i mają najlepsze chinkali z serem i smażoną cebulą.
Chertwisi zobaczysz z marszrutki, możesz poprosić kierowce aby się na chwile zatrzymał to sobie zdjęcia zrobicie. Ale jeśli zdecydujecie się tam wysiąść możecie tego dnia do Wardzi nie dojechać, bo tam jeżdżą chyba tylko 2 marshrutki. W drodze powrotnej możecie wysiąść, ale wtedy to zostaje Wam stop. A tam może być różnie bo to bardzo rzadko uczęszczana droga.
Borjomi - Park Narodowy jest piękny i polecam treking jeśli masz czas. Nocowałam w tych górskich chatkach i są spoko, jest drewno i na ogół piec aby ogień rozpalić, źródło wody też jest. Nie powiedziałabym, że są niebezpieczne, we 2 osoby powinno być ok Trasy są od 1 do 5 dniowych. Ta 2 dniowa jest fajna i są ładne widoki. Jeśli nie to jest taka jedno dniowa trasa, łatwa.
W miasteczku Borjomi, można wjechać na górę kolejką linową - piękny widok. Idąc przez park, aż do końca i później przez las jakieś 30 min dojdzie się do basenu z wodą górską. Można się wykąpać w środku lasu. Fajna sprawa.
Jeśli będziesz w Vardzi to Uplicikhe nie zrobi już takiego wrażenia.
Na Mchete osobiście poświęciłabym jeden dzień i to też jako jednodniową wycieczkę z TBS.
Ananuri najlepiej zobaczyć wracając z Kazbegi, poproś kierowce żeby Cię tam wyrzucił. Przejdziesz się, wykąpiesz i zajmie Ci to może 1h, i złapiesz marszrutkę do TBS.
Dużo amsz tych miejsc w TBS, może Ci sił i czasu zabraknąć. W TBS polecam zatrzymać się w Friends Hostel, są w samym centrum, wszędzie blisko i mają super balkon/taras z niesamowitym widokiem na TBS. Pięknie!
Vake Park jest trochę daleko od centrum, nie wiem czy warto.
Jeśli chcesz Kakheti to 2 największe miasta tam to Sighnaghi i Telavi. Sighnaghi jest odnowione i dla neiktórych troche komercyjne, ale urokliwe z pięknymi widokami na wysoki Kaukaz i niziny. Z Telavi wszędzie trzeba będzie brać masrszrutki albo taksówki aby dojechać do tych cerkwi i klasztorw.
Marszrutki na północ i zachód Gruzji odchodzą z dworca Didube. Metro tam dojeżdża. Do Kakheti z przystanku Ortaczala.
Powodzenia :)
Pisz w razie jakiś pytań

29.07.2014

KarolinaPoczopko 23:55 | 12.08.2014

Hej :) Dziękuję za informacje. Czy słyszałaś coś o konieczności posiadania recept, czy innych zaświadczeń przy przewozie leków przez granicę Gruzji?

Jolanta66 dołączył
17.06.2014

Jolanta66 14:02 | 05.08.2014

Własnie wróciłam z Gruzji, byłam z dwoma koleżankami.Wylądowałyśmu w Kutaisi.POLECAM ci znakomity kontakt: www.hostelkutaisi.wordpress.com
Na stronie możesz zrobić na tej stronie rezerwację. Hostel prowadzi Gruzin, przystojny 32lata. Jego żona to Ania, pracuje na lotnisku w informacji. Po przylocie załatwi ci transport do hostelu.Noclegi za Cenę 25l, czyli ok 40zł od osoby w super fajnym domu. Mają dwa takie domy. Najważniejsze, oni mogą załatwić ci noclegi w każdym miejscu w Gruzji i transport. Mówisz gdzie chcesz jechać o oni podają ci namiary lub jak jedziesz taksówką lub marszrutką to mówią kierowcy gdzie mają was zawieść. Powiedzą co najlepiej zwiedzić. Na miejscu w Kutaisi jest Ula, która przyjechała na 2 tygodnie z koleżanka i została do końca września.Jest teraz prawą ręka Kote. Naprawdę polecam. W kazdym z hosteli sami Polacy w wieku 25+ i my-byłyśmy. Wyjazd udany i bezpieczny. my byłyśmy w górach w MESTI dwa dni,-przepięknie.Potem dwa dni nad morzem, słabo. Kutaisi to prawie Las Vegas, wiec z tamtad uciekłysmy do Kutaisi i tam byłyśmy w jaskiniach Prometeusza, ładnie, ale widziałam ładniejsze jaskinie np. W Słowacji.Gruzja jest piękna tylko w górach.

29.07.2014

KarolinaPoczopko 23:46 | 12.08.2014

Dziękuję za cenne informacje. :)

29.07.2014

KarolinaPoczopko 23:50 | 12.08.2014

a jeśli chodzi o noclegi, myślałam nad couchsurfingiem. Wiem, że będzie możliwy tylko w większych miastach, typu Tbilisi, Kutaisi. Czy rozsądne by było szukanie noclegów w pozostałych miastach już na miejscu, np. pytając się taksówkarzy?

traveler91 dołączył
13.08.2014

traveler91 14:47 | 13.08.2014

Gruzja jest magicznym miejscem. W trakcie zwiedzania przy dobrym obiedzie koniecznie spróbuj gruzińskiego wina! Nigdy nie zapomnisz tego smaku, podobnie jak ja. Gruzińska kuchnia i wino, coś przepysznego.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl