Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Everest BC czy dookoła Annapurny |
autor komentarza: [fb] Katarzyna Witkowska |
data dodania: 2016-02-17 10:18:30 |
treść: Skoro prosisz o jak najwięcej informacji to ja też dorzucę swoje 'trzy grosze' :) Tak jak już zostało tu powiedziane są to kompletnie różne trekingi. Wybór zależy chyba od tego, czego tak naprawdę oczekujesz. Treking do bazy pod Everestem: - bardziej wymagający kondycyjnie - psychicznie trudniejszy, bo faktycznie zimny (ja miałam nawet -7 stopni w nocy w pokoiku, w marcu) - trudniejszy ze względu na wysokość, zaczyna się na ok 2500, więc i aklimatyzacja jest trudniejsza - lot do Lukli jest niezłym przeżyciem :) - wysokie góry są w zasięgu ręki, widoki po prostu zapierają dech - w razie czego zawsze można zawrócić, bo start i powrót w Lukli Treking wokół Annapurny: - mniej górski, że tak powiem, wysokie góry widać dopiero po kilku dniach marszu - zaczyna się prawie w dżungli, wśród pól ryżowych i stopniowo krajobraz się zmienia - wysokość zdobywa się powoli, więc aklimatyzacja jest łatwiejsza - jest przepiękny widokowo, choć mniej surowy i mniej wysokogórski - jeśli lubisz kontakt z ludźmi i poznawanie/fotografowanie mieszkańców to zdecydowanie jest pod tym względem lepszy - jeśli zależy Ci na różnorodności - ludzi, kultur, krajobrazu, warunków klimatycznych - to zdecydowanie ten będzie lepszy - zaczyna się w jednej dolinie, kończy w drugiej, więc ewentualny odwrót jest bardziej skomplikowany - jest chyba dłuższy - można wrócić samolotem z Jomoson, wtedy jest nieco szybciej Korzystam od lat z lokalnej agencji Monterosa Treks & Expeditions w Kathmandu. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.