Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Plan podróży Malezja&Borneo prośba o pomoc |
autor komentarza: Kama86 |
data dodania: 2017-01-19 13:19:20 |
treść: 1. z noclegami nie powinno być problemu - w zależności od tego jakich standardów szukasz ceny przeróżne, ja noclegów szukałam na miejscu i nawet najtańsze były dostępne, za średniej jakości hostel pod koniec 2016r. płaciłam ok 25 MYR, chociaż w hotelach ceny zaczynały się od setek wzwyż :) 2. z Tioman nie pomogę, bo nie byłam, ale moim zdaniem warto zostać chwilę dłużej, nawet chociaż z 2 dni na Penang jak już będziesz :) Gorge Town jest niesamowite pod względem street art. i jedzenia, mieszanka kulturowa pod każdym względem, do tego warto pojechać do parku narodowego też Taman negara na pn-wsch wyspy (całkiem przyjemne trasy trekkingowe i cudne plaże, jedna z małpami druga z żółwiami morskimi) :) 3. Moim zdaniem na Taman Negara na miejscu wystarczy 1,5 dnia spokojnie :) najdłuższą trasę przez dżunglę można zrobić w 1 dzień, do tego warto też sobie zrobić spacer wieczorem do punktu widokowego, wejście do PN jest w resorcie Mutiara, łódki na 2 stronę rzeki (gdzie jest reszta miejsc noclegowych i restauracji) pływają do ok 22-23:00 - nie wiem jak planujesz się dostać do TN, z KL są bezpośrednie autobusy, ale moim zdaniem w jedną stronę na pewno warto łódką z Kuala Tahan (sama łódka ok 3h). Łódka podrożała i kosztuje 45 MYR, więc warto podpytać w KL i może będzie taniej w pakiecie kupić przejazd autobusem do Kuala Tahan +łódka - jadąc dalej do Cameron Highlands są bezpośrednie autobusy, ale kosztowały ok 70MYR, możesz spróbować o wiele taniej na własną rękę transportem lokalnym, ale na to będziesz potrzebować kilku przesiadek i prawie cały dzień :) trasa wygląda następująco: Taman Negara->Jerantut->Benta->Raub->Tanah Rata :) pierwszy autobus wyjeżdża z Taman Negara do Jerantut ok 8:30 - w Cameron koniecznie zrób jakiś trekking, dla mnie najlepszy był trasą nr.1 do pkt. widokowego i z powrotem w dół góry przez słynne pola herbaciane plantacji BOH Tea. Spokojnie wszystkie treki możesz zrobić sam bez przewodnika, mapki tras są dostępne w hostelach/hotelach i informacjach turyst. :) 5. odnośnie Air Asia to tak na 2-3tygodnie przed lotem ceny zaczynają drożeć, więc im wcześniej tym taniej :) loty Bangkok-KL można spokojnie znaleźć za ok 40-50zł OW, wewnątrz Malezji ceny podobne. Pamiętaj tylko, że Air Asia lata z innych lotnisk - w Bangkoku z Don Muang (pomiędzy lotniskami BKK i DMK jest autobus, z miasta na DMK jeździ autobus A1 spod BTS Chatuchak), a w KL z Klia2 (na lotnisko jest metro - express z KL Sentral, ale kosztuje 25 MYR, pod dworcem KL Sentral jest dworzec autobusowy i stamtąd są autobusy na Klia2 za 11 MYR, jadą ok 50min) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.