Forum dyskusyjne
Plan podróży Malezja Borneo prośba o pomoc
kategoria tanie podróżowanie
kraj Malezja
pavep 10:45 | 19.01.2017
Witam serdecznie,Planuję powoli 3 tygodniową podróż niskobudżetową w Malezji, zależy mi głównie na naturze, trekingach po dżungli kosztem zwiedzania miast. Poniżej przesyłam plan podróży i proszę o ewentualne uwagi, porady odnośnie trudności w transporcie, noclegu itp.
26-kwi WAW-BKK transfer
27-kwi BANGKOK
28-kwi BANGKOK-KUALA transfer zwiedzanie KUL
29-kwi wyspa Tioman
30-kwi wyspa Tioman
01-maj wyspa Tioman
02-maj wyspa Tioman
03-maj wyspa Tioman
04-maj KUALA
05-maj Taman Negara
06-maj Taman Negara
07-maj Taman Negara
08-maj Cameron Higlands
09-maj George Towna
10-maj PENANG-KUTCHING
11-maj Bako Nationa Park
12-maj Bako Nationa Park
13-maj Bako Nationa Park
14-maj Centrum orangutanów
15-maj KUTCHING-KUALA-BANGKOK transfer
16-maj BKK
17-maj BKK-WAW transfer
Jak widzicie chcę spędzić kilka dni w parkach narodowych,
1. Czy w parku Bako i Taman Negara jest problem z dostępnością noclegów, jakie są orentacyjne ceny i czy możecie mi jakieś polecić?
2. Proszę o porady odnośnie wyspy Tioman, noclegi, jedzenie, jest może jakiś Night market z jedzeniem, fajne plaże i miejsca do snorkelingu z plaży?
3. Czy coś pominąć kosztem innego miejsca, co polecacie, zalezy mi głównie na przyrodzie.
Wyspy Perhentian pomijam.
4. Co warto zobaczyć jeszcze w stanie Sarawak maja ograniczony czas jak ja?
5. leciałem już kilka razy AirAsią ale nigdy nie pamiętam kiedy jest dobry czas na zakup biletów, 1-2 miesiące przed lotem?
Z góry dziękuję za pomoc!!!
Paweł
Kama86 13:19 | 19.01.2017
1. z noclegami nie powinno być problemu - w zależności od tego jakich standardów szukasz ceny przeróżne, ja noclegów szukałam na miejscu i nawet najtańsze były dostępne, za średniej jakości hostel pod koniec 2016r. płaciłam ok 25 MYR, chociaż w hotelach ceny zaczynały się od setek wzwyż :)2. z Tioman nie pomogę, bo nie byłam, ale moim zdaniem warto zostać chwilę dłużej, nawet chociaż z 2 dni na Penang jak już będziesz :) Gorge Town jest niesamowite pod względem street art. i jedzenia, mieszanka kulturowa pod każdym względem, do tego warto pojechać do parku narodowego też Taman negara na pn-wsch wyspy (całkiem przyjemne trasy trekkingowe i cudne plaże, jedna z małpami druga z żółwiami morskimi) :)
3. Moim zdaniem na Taman Negara na miejscu wystarczy 1,5 dnia spokojnie :) najdłuższą trasę przez dżunglę można zrobić w 1 dzień, do tego warto też sobie zrobić spacer wieczorem do punktu widokowego, wejście do PN jest w resorcie Mutiara, łódki na 2 stronę rzeki (gdzie jest reszta miejsc noclegowych i restauracji) pływają do ok 22-23:00
- nie wiem jak planujesz się dostać do TN, z KL są bezpośrednie autobusy, ale moim zdaniem w jedną stronę na pewno warto łódką z Kuala Tahan (sama łódka ok 3h). Łódka podrożała i kosztuje 45 MYR, więc warto podpytać w KL i może będzie taniej w pakiecie kupić przejazd autobusem do Kuala Tahan +łódka
- jadąc dalej do Cameron Highlands są bezpośrednie autobusy, ale kosztowały ok 70MYR, możesz spróbować o wiele taniej na własną rękę transportem lokalnym, ale na to będziesz potrzebować kilku przesiadek i prawie cały dzień :) trasa wygląda następująco: Taman Negara->Jerantut->Benta->Raub->Tanah Rata :) pierwszy autobus wyjeżdża z Taman Negara do Jerantut ok 8:30
- w Cameron koniecznie zrób jakiś trekking, dla mnie najlepszy był trasą nr.1 do pkt. widokowego i z powrotem w dół góry przez słynne pola herbaciane plantacji BOH Tea. Spokojnie wszystkie treki możesz zrobić sam bez przewodnika, mapki tras są dostępne w hostelach/hotelach i informacjach turyst. :)
5. odnośnie Air Asia to tak na 2-3tygodnie przed lotem ceny zaczynają drożeć, więc im wcześniej tym taniej :) loty Bangkok-KL można spokojnie znaleźć za ok 40-50zł OW, wewnątrz Malezji ceny podobne.
Pamiętaj tylko, że Air Asia lata z innych lotnisk - w Bangkoku z Don Muang (pomiędzy lotniskami BKK i DMK jest autobus, z miasta na DMK jeździ autobus A1 spod BTS Chatuchak), a w KL z Klia2 (na lotnisko jest metro - express z KL Sentral, ale kosztuje 25 MYR, pod dworcem KL Sentral jest dworzec autobusowy i stamtąd są autobusy na Klia2 za 11 MYR, jadą ok 50min)
pavep 14:04 | 19.01.2017
Dzięki za info, Akurat w Kuala byłem juz gdy leciałem do Indonezji więc lotniska mam ogarnięte, również Bangkok, ale dzięki za przypomnienieDzięki za pomoc i czekam na kolejne wskazówki
Smok-1 23:12 | 20.01.2017
W Sarawaku zdecydowanie park Gunung Mulu, z tym że raczej na dłużej niż jeden dzień. Nie pamiętam czy były bezpośrednie busy George Town / Penang - Cameron Highlands / Tanah Rata. Ja jechałem w drugą stronę przez Kuala Kangsar i Ipoh i przesiadek było sporo, tak że nie wyrobiłem się w jeden dzień, ale jeśli jest bezpośredni to da radę
Smok-1 23:12 | 20.01.2017
W Sarawaku zdecydowanie park Gunung Mulu, z tym że raczej na dłużej niż jeden dzień. Nie pamiętam czy były bezpośrednie busy George Town / Penang - Cameron Highlands / Tanah Rata. Ja jechałem w drugą stronę przez Kuala Kangsar i Ipoh i przesiadek było sporo, tak że nie wyrobiłem się w jeden dzień, ale jeśli jest bezpośredni to da radę
Smok-1 23:13 | 20.01.2017
RomanB 21:02 | 26.02.2017
W Taman Negara, CH, Penang byłem w lutym, na Tiomanie w marcu 2015. W Kuala Tahan (Taman Negara) problemów z noclegiem nie było żadnych. Spaliśmy w Tahan Guest House (pokój 2os. - 50MYR), standard taki sobie ale wystarczy.. jedyny problem to głośny wentylator. Jeśli tam wrócę, poszukam pokuju z klimą. Taman Negara miejsce rewelacyjne, niesamowite. Trzeba się tylko zapuścić pare kilometrów w dżunglę. Przejazd z Kuala Tahan do CH: łódką ok 2 h do Kuala Tembeling i dalej busikiem już bezpośrednio, wszystko za 85 MYR w agencji HAN Travel. Cameron Higlands też miejsce warte zobaczenia. Nocleg w Tanah Rata znaleziony po kilku minutach - K.R.S. Pines. Hotel OK (dwójka z łazienką 60 MYR). Oprócz pól herbacianych polecam wycieczki po okolicy, też jest niezła dżungla ;) Mapkę tras dostaniesz w hotelu. W Tanah Rata jest bezpośredni autobus na Penang o 9.00 i 14.30 (35 MYR). Penang urocze miejsce, w przyszłym roku tam wracam :) Nie byłem niestety w Penang National Park. Raczej zwiedzanie miasta, świątynie, Penang Hill, Chew Jetty, plaża Batu Feringghi, no i pyszne jedzenie..Tioman. Mieszkaliśmy w Panubie, to jest mała plaża i jeden resort, raczej nudno, zaleta taka, że w czasie odpływu zawsze zostaje kawałek ładnej plaży. Chyba 4 rodzaje standardów domków. Niestety nasz miał śmierdzącą klimę, nie polecam. Jedzenie średnie, chodziliśmy jeść na plaże ABC i do Tekek, gdzie był świetny grill z owocami morza przy głównej drodze. Poza tym widziałem plaże Salang. Następnym razem wybrałbym Salang lub Juara po drugiej stronie wyspy, ja nie byłem ale kolega poszedł i mówił, że warto. Polecam też przejść się na plażę Monkey Bay, miedzy Salang a Panuba. Transport z Tioman do KL zajął nam niestety cały dzień. Promem do Mersing, nie zdążyliśmy na bezpośredni autobus więc dalej autobus z przesiadką w Kluang. Do KL dotarliśmy ok. północy.
Jakbyś miał pytania, to śmiało..
hipol 21:52 | 26.02.2017
Cześć. W lutym 2016 byłam 12 dni w Sarawaku. Nocleg w Baku załatwiłam telefonicznie dzień wcześniej ( ok. 5$ w zbiorówce ) - z Kuching to blisko i 2 dni wystarczyły mi, żeby przejść wszystkie otwarte wtedy trasy. Najbardziej podobało mi się jednak w P. N. Mulu. Dostać się tam można samolotem, ale bilety można kupić czasem tanio w biurze. Ja miałam mało czasu - pojechałam rano na lotnisko, tam kupowałam i za 1,5 godz. miałam lot. Byłam 3 dni bez rezerwacji noclegu, spałam w chałupce 5 min od wejścia do parku. Zresztą przy lotnisku czekają ludzie oferujący noclegi i zawożą do nich ( ale to i tak blisko ).Z Kuching na 1 dzień można też pojechac do Gunung Gadun, gdzie rosną raflezjie, biura turystyczne wiedzą, czy jakaś akurat kwitnie i czy warto tam jechać ( autobus z głównego dworca ). Centrum orangutanów - lepiej jechać na karmienie poranne, jest mniej ludzi i w parku nie można czekać na karmienie popołudniowe, bo wszystkich wypraszają, ja snułam się po okolicy, ale i tak po południu już żadnego nie było, a rano 2. W sumie wystarczy tam być tylko do południa. Opisuję wyjazd na blogu, jeśli chcesz - poczytaj:
podrozzyciablog.wordpress.com
z prawej zakładka ,,wybierz podróż" - Borneo
pavep 15:24 | 01.03.2017
Dziękuje wszystkim za cenne wskazówki..czy byliście na trekingu w Kuala Tahan Taman Negara?
mam zamiar spędzić tam 3 dni, w jeden dzień odbyć trekking i zaliczyć canopy walk, a na drugi dzień spędzić noc w jednej z chat na terenie parku...
Czy ktoś z was był na takim trekingu i może mi doradzić jakaś trasę?
Oczywiście treking bez przewodnika
Dzięki
Kama86 21:22 | 01.03.2017
Moim zdaniem śmiało można iść samemu, bo to taka trochę "oswojona" dżungla, chociaż faktycznie im dalej od wejścia tym bardziej dziko i naturalnie :) Szlaki na początku są dobrze oznakowane, dalej od wejścia już nieco słabiej, ale są :) a przewodnik to mam wrażenie, że idzie wyłącznie informacyjnie, bo w razie ataku jakiegoś zwierzaka i tak nic nie pomoże ;) ceny za przewodników są mega wygórowane, z tym że jak pójdziesz sam to Cię ominą ciekawe historie o zwierzakach i roślinach - ale o to zawsze możesz podpytać pracowników Parku przy wejściu. Tam też dostaniesz mapkę tras.Wejście jest przy Mutiara resort, więc jakbyś nocował w głównej wiosce po drugiej stronie rzeki, to będziesz się musiał przeprawić łódką, ale pływają co chwilę do 23 albo i dłużej, więc możesz iść nawet na nocny spacer.
Zaraz po wejściu jest podstawowy loop (obok Canopy Walks, przez Terasek hill) - "kółko", które można na spokojnie przejść w jakieś 2 godzinki, większa część tej trasy jest wyłożona drewnianą ścieżką, jedynie przy podejściu na Terasek Hill idzie się jak w lesie i górach ;) w jeden dzień polecam zrobić Canopy walk (otwierali jakoś ok. 8, lepiej być rano, bo później robi się tłoczno) i podstawowy loop razem z Lata Berkoh, a wieczorem pójść do jednej z wież widokowych tzw. Hides (najbliższa jest zaraz przy wejściu - Tahan Hide i tam chodzą wszyscy przewodnicy na nocne wycieczki, jest jeszcze kilka innych punktów widokowych, ale są oddalone nieco bardziej od wejścia).
A jeśli faktycznie masz nieco więcej czasu to polecam trek na tzw. Jungle Trail, idąc wzdłuż rzeki od wejścia do parku w kierunku Gunung Tahan albo do głównego wodospadu (nazwy w tej chwili nie pamiętam). Na tych dalszych trasach można ponoć zobaczyć nawet orangutany, z tym że jest to już trekking na co najmniej 3 dni, całość ok tygodnia. I lepiej dopytaj o bezpieczeństwo, bo ostrzegają przed dzikimi zwierzakami (ja na szczęście nie miałam okazji ich spotkać) :)
Przy tych dalszych szlakach wzdłuż rzeki możesz odwiedzić też wioski Orang Asli - polecam, chociaż nie wszędzie mieszkańcy są przyjaźni, a często wystawiają już ręce po upominek czy kasę (za to dzieci są niezawodne i bezbłędne wszędzie), ale to sporo zależy od tego, czy trafisz do takiej "prawdziwej" wioski, czy do jednej z tych, do których zwozi się masowo turystów.
Odnośnie chat - masz na myśli chatki przy wejściu do parku? Bo na terenie Taman to kojarzę tylko miejsca do kempingu z takimi drewnianymi zadaszeniami, żeby sobie rozłożyć namiot na podwyższeniu, innych chat nie widziałam, ale może są przy innych szlakach niż ja chodziłam. :)
pavep 09:57 | 02.03.2017
Odnośnie noclegu chodziło mi o takie schronienia "schelters" z drewnianymi łóżkami w dżungli bez okien.
RomanB 19:46 | 02.03.2017
My z takich domków nie korzystaliśmy, ale jest taka możliwość, możesz o tym poczytać tutaj: http://zlaptrop.com/2014/02/01/dzungla-dla-poczatkujacych-czyli-w-malezji-w-puszczy/Odnośnie trekingu Kama86 dokładnie wszystko opisała. Dodam tylko, że jeśli dotrzesz do Kuala Tahan nie za późno, to można jeszcze tego samego dnia zrobić dla rozgrzewki Canopy Walk. Nam właściciel hostelu o 16tej powiedział, że to już za późno i nie poszliśmy, a spokojnie można było ..
Gdybyś do TN jechał z Kuala Lumpur to autobusy odjeżdżają z dworca Titiwangsa przy końcowej stacji kolejki Monorail. Jedziesz do Jerantut (18MYR) i tam przesiadka na "gruchota" za 7 MYR do Kuala Tahan.
Wysłałem Ci link do zdjęć.
Aligru 15:57 | 06.03.2017
Popatrz tutaj: http://wyprawymarzen.pl/malezja/ . Jest tam sporo planów podróży po Malezji, trochę pozmieniać, kilka odrzucić i może akurat coś cię tam zainteresuje ;)