Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: pobyt w chinach- doradźcie |
autor komentarza: Golik |
data dodania: 2014-06-16 22:42:47 |
treść: A ile wystarczy na Pekin? Byłam w nim kilka razy prywatnie i ciągle mam niezrealizowaną w pełni listę. Proponuję zatem nie dobijać pytającego tym, że na sam Pekin 2 tygodnie to mało. [Groby Mingów są jednak kawałeczek za Pekinem. Ja osobiście najbardziej lubię okolice świątyni Yonghegong. A i dzielnica muzułmańska jest klimatyczna (choć jak wyburzyli hutongi to dużo straciła). Kongwangfu jest ważne dla Chińczyków, ale jest ciekawe nie tylko dla fanów "Snu czerwonego pawilonu". Podobało mi się też muzeum architektury Pekinu.] Pomijając fakt, że w Zakazanym Mieście co roku inny fragment jest udostępniany i zamykany, więc nigdy nie zobaczy się wszystkiego. Jak ktoś nie darzy uwielbieniem qingowskiego baroku to po 2 godziny na każdy zabytek (poza murem i beihai) mu spokojnie wystarczy - sprawdzone empirycznie na pokaźnej grupie. Nie mówiąc już o tym, że za piątym razem w Zakazanym Mieście, to już nie pamiętałam dobrze, czy na pewno widziałam akurat tę poboczną uliczkę. Na Wielkim Murze też można spędzić 3 godziny i 7 godzin. Też polecam dalsze wypady, ale nawet wtedy można wyrobić się w 6 godzin całość czyli być już o 14.00 w Pekinie. Tak samo z Xianem. Można wyspać się i na luzie wędrować wśród armii terakotowej. Alternatywą jest krótki (5 godzinny wypad), aby wczesnym popołudniem jeszcze coś zobaczyć. Każdy wie, ile ma czasu, chęci i zainteresowań. Jak wiem, że gdzieś nie wrócę, to wolę nie dospać i dać sobie w kość, ale dużo zobaczyć. Niestety, jak za dużo jest ciekawych rzeczy, to trochę szkoda jechać na dwa dni, ale jak nie ma innego wyjścia, to podkręcam tempo. I wracam z dużą liczbą książek i albumów, żeby dodatkowo postudiować to, czego człowiek się nie douczył przed wyjazdem. Jeśli nocleg w hutongu, to sugeruję coś koło Wierzy Dzwonów lub Leo`s hostel2 przy Qianmen. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.