Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: warto się szczepić - pytanie retoryczne? |
autor komentarza: mrcanberra |
data dodania: 2015-12-17 22:56:19 |
treść: Podstawowe szczepienia warto mieć tak jak np. WZW A i B są ważne chyba ponad 20 lat tężec i polio też dłuższy czas (nie pamiętam medykiem nie jestem) przydać się to może nawet podczas prostych zabiegów w szpitalu w Pl. Teraz każdy szpital przed zabiegiem nawet tym prostszym będzie kazał zaszczepić się. Jadąc gdzieś dalej tym bardziej w tropiki warto więc podstawowe szczepienia mieć. Byłem np. na Krabi i w tym samym czasie była pewna dziewczyna z PL z chłopakiem. Pech chciał, że zachorowali tam na dengę (wylądowali w szpitalu w Tajlandii, ale wszystko się dobrze dla nich skończyło), inna moja znajoma przed moim pobytem była w Tajlandii i obtarła sobie nogę. Z prostej rany co w naszym klimacie szybko by się zagoiło w Tajlandii zaczęło się robić coś gorszego i musiała iść z tym do lekarza. Koszty szczepień nie są bardzo drogie raz zrobione starczą na dłuższy czas najwyżej tylko dur będziemy musieli powtarzać bo chyba jest na 3 lata. Tak więc my nawet nie wiemy, że mając je może dzięki temu tam właśnie w obcym domu nie rozchorowaliśmy się od wypicia np. brudnej wody. Na każdą chorobę się oczywiście nie zaszczepimy i nie ma co znów panikować, ale rozważnie się zachowywać w podróży. Na malarię i dengę też nie ma szczepionek same leki jak malarone może pomagają chronić się przed malarią, ale co z dengą? Tu lepiej stosować profilaktykę i się zabezpieczać przed komarami. Co do np. WZW A wiele osób mogłoby uniknąć zachorowania na tzw. żółtaczkę pokarmową, gdyby przestrzegało starej zasady: ugotuj, obierz lub... Zapomnij o jedzeniu, ale tak poważnie wystarczy się zaszczepić. WZW A wyłącza z życia zawodowego na około pół roku. "Jeśli więc dojdziesz do wniosku, że raczje mało prawdopodobnym jest odniesienie ran, to można zaryzykować rezygnację z tych szczepień" Aby zachorować nic nie musi nas pogryźć ani pokąsać wystarczy zjeść coś A jako śmieszną historię podam pewne doświadczenia osoby, która wybrała się w świat, ale żołądek tej osoby nie wytrzymał rewolucji kulinarnych i ta osoba zamiast oglądać dany kraj oglądała go ale zza okna hotelowego WC ;-) Ja Wam mówię jak Wam szkoda kila stów na szczepienia to zamiast w daleki świat jedźcie ale na Mazury najwyżej tylko kleszcza złapiecie. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.