Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: czy warto zwiedzać Malezje? czy lepiej Wietnam? |
autor komentarza: Kama86 |
data dodania: 2016-12-20 14:50:19 |
treść: Malezja a Wietnam to totalnie 2 różne "światy" - przede wszystkim nie uprzedzaj się z góry na nic :) no i myślę, że warto sprawdzić pogodę - niby nigdy nie ma pewności co do prognoz, ale nie warto pchać się gdzieś w porze deszczowej, nie wiem jak w styczniu ale znajomi byli właśnie w Wietnamie i przez mega ulewy wszystko było podtopione na pn. A znowu Malezji w porze deszczowej wyspy na zachodnim wybrzeżu są "zamknięte" dla turystów. A co do rady - Malezja pomimo, że w sporej części muzułmańska, jest bardzo otwarta i tolerancyjna dla turystów - być może jeśli będziesz ganiać z odkrytym tyłkiem z dala od plaży to możliwe, że będziesz mogła się poczuć nieswojo, ale o ile będziesz respektować ich religię czy kulturę w miejscach publicznych, to nie ma co się obawiać. Kraj jak ktoś już napisał jest niesamowitym miksem narodowościowym, kulturowo-religijnym, a przez to ciekawym. Ludzie są mega uprzejmi i gościnni, nie ma problemu z dogadaniem się po angielsku, a kuchnia jest mocno różnorodna i po prostu przepyszna. Polecam Borneo (ze wzgl. na niesamowitą przyrodę), wyspę Penang (gł. miasto na wyspie słynie z jedzenia i street artu) i centralną Malezję z polami herbacianymi i jedną z najstarszych na świecie dżungli w Teman Nagara :) Wietnam warto zobaczyć, ale z dala od atrakcji turystycznych i poza utartym szlakiem wszystkich wycieczek zorganizowanych - w turystycznych miejscach (jak np. Ha long bay) ludzie faktycznie nie są zbyt mili, traktują turystę jak chodzący bankomat, a i same te miejsca są już mało autentyczne ze względu na ilość odwiedzających je turystów. Wg mnie genialnym pomysłem na Wietnam jest zakup motoru i podróż z północy na południe lub w odwrotnym kierunku - wtedy jest się niezależnym od transportu publicznego, można dojechać do mniejszych miejscowości czy mega klimatycznych wiosek i dzięki temu można zobaczyć jeszcze ten "prawdziwy" Wietnam, gdzie ludzie są mega uprzejmi, pomocni, uśmiechnięci i pomimo, że sami mają niewiele chętnie ugoszczą białego turystę :) sam Wietnam ze wzgl. na swoją historię i religię jest państwem dosyć ciekawym do zwiedzania, do tego dochodzą niesamowite parki narodowe i ciekawa kuchnia. Jeśli zdecydujesz się na Wietnam z buspassem wzdłuż wybrzeża będziesz mieć możliwość przystanku tylko w kilku miejscach (maksymalnie bodajże 5 stopów na trasie) i prawdopodobnie nie będzie tak zachwycająco ;) do tego na pewno ma znaczenie na ile jedziesz - 2 tygodnie na Wietnam to moim zdaniem trochę krótko, bo odległości pomiędzy poszczególnymi miejscami są ogromne jakbyś potrzebowała jakieś konkretniejsze info to pisz na priv - byłam w obu państwach w tym roku :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.