Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Proszę o radę |
| autor komentarza: jaszon |
| data dodania: 2018-02-27 11:21:23 |
| treść: Zgodnie z przepisami (http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/profile_krajow/singapur): "Zwolnieniu z opłat celnych i podatku GST nie podlegają papierosy (można je wwieźć, ale trzeba zadeklarować ten fakt i opłacić cło oraz podatek). Niezgłoszenie do odprawy celnej towarów objętych cłem i podatkiem GST podlega karze w wysokości do 10000 SGD." Innym słowy Twoim obowiązkiem jest zadeklarowanie do odprawy celnej papierosów wwożonych do Singapuru. Wówczas albo zapłacisz cło i podatek, albo zniszczysz papierosy jeżeli uznasz, że opłata jest zbyt wysoka. Jednak musisz sama zgłosić papierosy do oclenia! Jeśli tego nie zrobisz i celnik znajdzie papierosy to prócz wezwania do opłaty celnej i podatkowej zostanie na Ciebie nałożona grzywna. I nie ma wówczas znaczenia, czy zdecydujesz się płacić cło czy zniszczyć papierosy bo kara pieniężna nie jest z tym powiązana tylko wynika z faktu próby przemytu papierosów (nie zgłoszenia do odprawy celnej). Inna sprawa, że mojego doświadczenia (w Singapurze byłem 4 x) odprawa celna na lotnisku Changi była sporadyczna. Ja nie byłem kontrolowany ani razu (ale też nic nie przemycałem). |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.