Forum dyskusyjne
Proszę o radę
kategoria podróże po świecie
kraj Singapur
Eve72 03:10 | 27.02.2018
Jestem w Tajlandii, zwiedzam północ i południe i stwierdziłam że zobaczę tez Singapur. Po drodze kupiłam 2 kartony papierosów i teraz mam problem. Czy mogę spokojnie mieć je przy sobie lecąc do Singapuru ? Czy można zostawić w przechowalni na lotnisku w Singapurze? Czy moge tam dać w depozyt ? Proszę poradźcie co zrobić, ja nie palę, kupiłam jako prezent do Polski podczas jednego lotu. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi
Weronke 09:19 | 27.02.2018
Jak ja byłam w Singapurze, trzeba było za wwożone papierosy odprowadzić cło. Jeśli nie zgłosiło się fajek do oclenia to była jakaś kosmiczna kara za to. Trzeba uważać. Dowiedz się koniecznie jak to wygląda teraz. P.S. Ja wjechałam przez przypadek ze scyzorykiem do Singapuru i spędziłam 5 godzin na lotnisku i dostałam ostrzeżenie, że jeśli jeszcze raz taki numer wywinę to dostanę wilczy bilet. Więc tam nie ma żartów.
Eve72 09:24 | 27.02.2018
Dziękuję za info , ja chciałabym je dać do przechowalni bagazu, wyszukałam że jest na przylotach tylko nie wiem gdzie i czy po kontroli czy przed
jaszon 09:39 | 27.02.2018
Przechowalnia bagaży znajduje się po drugiej stronie granicy, czyli aby do niej się dostać musisz najpierw dokonać odprawy paszportowej i celnej. Innymi słowy musisz wwieź papierosy do Singapuru czyli zrobić to przed czym się chcesz uchronić.Na pewno przechowalni nie ma go w sektorze przylotów w części gdzie odbiera się bagaże z taśmy, a jeszcze przed dokonaniem obu odpraw (paszportowej i celne). Zresztą gdyby było inaczej to jakbyś dostała się z powrotem po swój bagaż? W strefie przylotów ruch jest tylko w jednym kierunku od samolotu do wyjścia. Nie można cofnąć się w przeciwną stronę, a ze strefy odlotów nie masz dostępy do strefy przylotów.
[pozdrawiam
Eve72 09:44 | 27.02.2018
Dziękuję, to jeszcze jedno pytanie w takim razie, jeżeli xnajdą to wyszukałam ze niektórym zniszczylipapierosy , czyli moge poprosic o zniszczenie zamiast ołacić ?
jaszon 11:21 | 27.02.2018
Zgodnie z przepisami (http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/profile_krajow/singapur):"Zwolnieniu z opłat celnych i podatku GST nie podlegają papierosy (można je wwieźć, ale trzeba zadeklarować ten fakt i opłacić cło oraz podatek). Niezgłoszenie do odprawy celnej towarów objętych cłem i podatkiem GST podlega karze w wysokości do 10000 SGD."
Innym słowy Twoim obowiązkiem jest zadeklarowanie do odprawy celnej papierosów wwożonych do Singapuru. Wówczas albo zapłacisz cło i podatek, albo zniszczysz papierosy jeżeli uznasz, że opłata jest zbyt wysoka. Jednak musisz sama zgłosić papierosy do oclenia!
Jeśli tego nie zrobisz i celnik znajdzie papierosy to prócz wezwania do opłaty celnej i podatkowej zostanie na Ciebie nałożona grzywna. I nie ma wówczas znaczenia, czy zdecydujesz się płacić cło czy zniszczyć papierosy bo kara pieniężna nie jest z tym powiązana tylko wynika z faktu próby przemytu papierosów (nie zgłoszenia do odprawy celnej).
Inna sprawa, że mojego doświadczenia (w Singapurze byłem 4 x) odprawa celna na lotnisku Changi była sporadyczna. Ja nie byłem kontrolowany ani razu (ale też nic nie przemycałem).