Forum dyskusyjne
Rosja - Irkuck - Bajkal
kategoria tanie podróżowanie
kraj Rosja
usunięty/nieznany 21:13 | 25.07.2012
Witam SerdecznieJadac koleja robimy przystanek w Irkucku (6.08 popoludnie - 10.08 wieczor)
Chcialbym pierwszego dnia udac sie do Listwianki, 8.06 rano wrocic do Irkucka i nastepnie pojechac na wyspe Olchon. 10.08 rano wrocic do Irkucka i dalej pociagiem do Mongoli.
Czy orientujecie sie Panstwo jak wyglada tam sytuacji z tanimi noclegami/hostelami? Czy mozna bez rezerwacji i potem na miejscu szukac, czy bedzie to ryzykowne? Czy moge prosic o jakies rady odnosnie tych miejsc? Gdzie warto pojsc, czego unikac, na co uwazac..
Z gory dziekuje
Pozdrawiam, Krzysiek
Smok-1 22:01 | 25.07.2012
Generalnie dogranie dzienne może tam być lekko kłopotliwe. Jeśli będzie burza promy na Olchon nie kursują, nie wiem jak z wodolotami Irkuck-Niżnieangarsk, w Listwiance nie ma problemów z noclegami, pomaga miejscowa informacja turystyczna - kwatery, Olchon - baza Nikity, jak nie ma miejsc pomagają coś znaleźć w okolicy. Na Olchon należałoby poświęcić nieco więcej niż jeden dzień...
Lezginka 23:46 | 25.07.2012
tani hotel/hostel jest vis a vis nowego kościoła katolickiego w Irkucku, jest on bardzo tani, bez rezerwacji, jak nie będziesz móg trafić podejdź do kościoła to Cię skierują każdego tam odsyłają
usunięty/nieznany 22:00 | 26.07.2012
zapytam inaczej... jak spedzily by ten czas jaki my mamy do dyspozycji, osoby ktore by juz tam byly...z gory dziekuje
Smok-1 22:53 | 26.07.2012
Ja bym obstawił Olchon, minimum 2-3 dni możesz u Nikity wypożyczyć rower, ew. wziąć wycieczki, dojazd najlepiej marszrutką sprzed dworca autobusowego, zobacz jak kursują wodoloty i czy będą bilety, bo to troche zaoszczędzi czasu, sama Listwianka niezbyt ciekawa, ale za to łatwy dojazd z Irkucka, i można pozwiedzać okolice (Kamień Czerskiego, Bolszije Koty)
Lezginka 15:05 | 27.07.2012
A ja bym pokręcił się po starym Irkucku, gdzie są piętrowe domy z drewna, usiadł na nabrzeżu Angary spił piwko -"Baltike 3" , jeśli by była to środa to poszedłbym na dworzec autobusowy, jeśli do środy by było daleko zabrałbym taksówkę i pojechałbym do pięknej polskiej wioski na północ od Irkucka, do Wierszyny gdzie mieszkają Polacy i tam bym został. Mógł był ofocić potężne pole marihuany które znajduje się za wioską i napić się samogonu z Walerym a ten pięknie by mi grał na akordeonie. Gdyby nam już picie się znudziło popiłbym chłopaków by zabrali mnie na wyrąb drzewa do tajgi, które ścinają i sprzedają Chińczykom. Tak jak zrobiłem to ostatnio. "och Wierszyna Wierszyna ljubow maja"
Smok-1 15:37 | 27.07.2012
Tego starego Irkucka coraz mniej (niestety!) ... ale to propozycja dla tych co lubią takie klimaty
usunięty/nieznany 21:55 | 27.07.2012
hmmm zastanawiam sie czy by po przyjezdzie (poniedzialek - poludnie) nie odnalezdz tego taniego hostelu przy kosciele, jak tam dojechac? jakis numer autobusy, nazwa przystanku...i dnia nastepnego wyjechac na Olchon... jakis rozklad juz odnalazlem, ale to autobusy...... gdzie znajde jak kursuje wodolot? mozna wczesniej jakos zarezerwowac bilety? jaka jest jego cena? slyszalem ze to dosc stosunkowo droga podroz....gdyby sie udalo byc we wtorek popoludnio na Olchon... w zaleznosci od tego jak nam sie spodoba... podjac decyzje czy wrocic w piatek rano do Irkucka i prosto do pociagu czy szybciej... a jeszcze jedno pytanie, jesli bedziemy mieli pierwszego dnia czas w Irkucku gdzie dokladnie sie wybrac? Spacer po jakies czesci miasta bedzie najlepszym wyborem?( w podroz zabieram mama, ktora ma problemy z reka, dlatego takie rzeczy jak np. wyporzyczenie rowerow w naszym przypadku odpada) dziekuje za pomoc
Lezginka 23:54 | 27.07.2012
Tam sa dwa kościoły to musisz dotrzeć do tego nowego który znajduje się po tej samej stronie rzeki co dworzec kolejowy. Dotrzesz tam tramwajem. Kościół jest chyba przy ostatnim przystanku przy pętli o ile mnie pamięć nie myli. Będziesz koło niego się zatrzymywać bezpośrednio . Potem kawałek pieszo trzeba podejść do nabrzeża rzeki. To ten nowy kościół http://pl.wikipedia.org/wiki/Katedra_Niepokalanego_Serca_Naj%C5%9Bwi%C4%99tszej_Marii_Panny_w_IrkuckuHotel Sieliena ul Igoszyma 1. To 5 min od Instytutu Geologicznego.
A mam 4 pytania:
Oczywiście znasz rosyjski?
Jak chcesz rozwiązać kwestie registracji?
Jakie plany działania na Syberii, tylko Irkuck?
Byłeś kiedyś w Rosji?
usunięty/nieznany 08:26 | 28.07.2012
Witam SerdecznieDziekuje za informacje.
1. Znam tylko podstawy. Dobrze: angielski, niemiecki. Z podrozy po azji niestety juz wiem, jak to jest.... problem zaczyna sie juz gdy chcesz kupic bulke w sklepie., czy tracisz 30min w poszukiwaniu autobusu ktory stoji 15metrow dalej...
2. Z tego co wyczytalem, zgodnie z nowymi przepisami przy pobycie do 7 dni, nie trzeba sie rejestrowac
3. W Moskie jestesmy 2 pelne dni, potem okolice Irkucka - jak napisalem jedynie te kilka dni
4. Nie nigdy nie bylem, caly moj kontakt z Rosja to 3 koleow w pracy i 2 przesiadki na lotnisku Sheremietiewo
Lezginka 14:03 | 28.07.2012
Języki zachodnie tam na nic się nie zdadzą.http://www.moskwa.polemb.net/?document=289
Co do registracji oni to różnie interpretują, dlatego warto bys z miejsc gdzie mieszkałeś zabrał jakiś kwit, miał rachunek itd. Mnie nie chcieli raz wypuścić, ale to lata temu. Więdz spoko, dasz rade zawsze 10 lub 20 dolarów załatwi sytuacje kryzysową ;-)
Smok-1 11:08 | 30.07.2012
Registracja nie działa od 2008 roku, wcześniej to co innego, na wszelki wypadek możesz zbierać kwity z hoteli, ale na granicy nie sprawdzają. Marszrutki na Olchon odjeżdżają rano z dworca autobusowego 8.00-9.00 (na pewno), później nie wiem (wszystko zależy od kursowania promu). Rosyjski musisz znać, inaczej faktycznie będzie problem z kupieniem biletu. W razie czego nie daj się nabrać naciągaczom, którzy oferują przejazdy na Olchon po zawyżonych cenach, oficjalna cena w 2008 roku w jedną stronę to było 500 rubli, nie sądzę, żeby jakoś mocno podskoczyło. Różni spryciarze będą oferować przejazdy (taksówkami) drożej, dobrze by było żebyś się podpytał miejscowych ile aktualnie kosztuje bilet (język!). Pozdrawiam