Forum dyskusyjne
Malezja Borneo marzec 2013 - szukamy towarzyszyvpodróży
kategoria inne
kraj Malezja
nefertari 11:02 | 09.01.2013
Jesteśmy parą podróżników pasjonatów przyrody i samodzielnych wypraw z plecakiem (wiek 30+). Tym razem postanowiliśmy wyruszyć w niskobudżetową podróż pełną przygód na przepiękne Borneo i zabrać ze sobą większą ekipę. Będzie wesoło i taniej: podzielimy koszty lokalnych przewodników, transportu, wycieczek itp. Interesuje nas głównie przyroda, parki narodowe, ale także miasta, ludzie, kultura, dawne obyczaje, dobra kuchnia! Jedno z nas jedzie tam już kolejny raz!Szukamy 2 do 4 chętnych, pozytywnie nakręconych osób, którym niestraszne są trudy i niespodzianki podróżowania z plecakiem, ale także takich, które chcą dopiero spróbować takiej przygody po raz pierwszy.
Wylatujemy z Warszawy do Singapuru 9 marca a wracamy 1 kwietnia. Można też dolecieć przez Kuala Lumpur – wówczas spotykamy się na miejscu w Kuching, gdzie planujemy być od 11 do 16 marca (zwiedzanie miasta i okolicznych atrakcji: park Bako, orangutany, wioska z longhouse), potem park Mulu (trekking na Pinnacles, jaskinie, dżungla), Kota Kinabalu i okoliczne atrakcje, pobyt nad Kinabatangan i na koniec odpoczynek na bajecznej plaży / rajskiej wysepce).
Plan nie jest przeładowany, generalnie po kilka dni w jednym miejscu. Bez presji, gonitwy, zaliczania miejsc - mniej a lepiej, spokojniej, uważniej. Wybieramy tanie noclegi (hostele, dormitoria), tani transport, jednak z uwagi na czas i tanie bilety – będą też lokalne przeloty, które aktualnie wyszukujemy i rezerwujemy.
Chętnych zapraszamy do kontaktu.
Pozdrawiamy
Ola i Jacek
bynio 23:09 | 09.01.2013
My wylatujemy 17 marca z Warszawy do Singapuru. W Kuchingu jesteśmy 19 marca. Na Borneo mam zamiar być do 8 kwietnia. Co do sposobu podróżowania to również jestem zwolennikiem spokojnego objazdu niż gonitwy i zaliczania ( pisałem o tym nie raz na forum). Plan macie ogólny czy bardziej dokładnie rozpisaliście swój pobyt na wyspie. Zastanawiamy się jeszcze nad Brunei i Turtle Islands (wiem, że niby trzeba pół roku wcześniej rezerwować, ale może się uda z lasta).Pozdrawiam
Zbyszek
nefertari 08:26 | 10.01.2013
W Kuchingu będziemy 11 marca. Następny punkt to Mulu od 16 marca. Miri i Brunei odpuszczamy. Szkoda nam troche czasu, poza tym wolimy skupić sie na przyrodzie.Co do Wyspy Żółwi. Nasz znajomy własnie jest na Borneo i nie poleca. Raz że permity, dwa że koszmarnie drogo.
Myśle, że są na lepsze miejsca żeby to zobaczyć. Np. Na Sri Lance w Mirisie każdej nocy wychodził żółw na plaże i składał jaja. Byliśmy tam 5 dni. :-)
Może uda się połączyć siły na miejscu ?
Jaki macie plan?
bynio 11:03 | 10.01.2013
Parę żółwi też mi się udało zobaczyć z ich jajami włącznie, na Sri lance również. Myślałem, że to może być fajne ze względu na ilość zwierząt wychodzących z morza. Trasa podobna do Waszej, trudno zresztą zrobić tam coś innego, kwestia rozłożenia akcentów. Dopiero zabieram się za planowanie i zejdzie mi się z 2 tygodnie. Pewnie zahaczymy o Brunei ponieważ to będzie jedyna szansa zobaczyć tą małą plamkę na mapie. A gdzie macie zamiar oglądać orangutany?Pozdrawiam Zbyszek
robbieSG 11:29 | 10.01.2013
Zolwie mozecie takze zobaczyc na zachodniej czesci Malezji, Cherating Beach Kuantan, Pahang, jest tam Turtle Sanctuary i zolwi zlobek, i nic to nie kosztuje :) Polecam.
nefertari 13:35 | 10.01.2013
Orangutany zobaczymy w Semenggoh (Centrum Rehabilitacji Dzikich Zwierząt) w okolicy Kuchingu. Być może jeszcze trafi się okazja w Sabah.Z Mulu do Kota Kinabalu lecimy najpóźniej 22 marca. Potem Kinabatanga i jeśli starczy czasu chwila na plaży w okolicy Kota Kinabalu (dosłownie chwila:).
Planujecie Longhouse?
nefertari 13:24 | 10.01.2013
Dzięki za informacje robbieSG. Może następnym razem :-) Myśle, że jeszcze wróce do Malezji.
bynio 16:43 | 10.01.2013
Tak, planujemy longhouse'y, ale jeszcze nie wiem gdzie. Trochę zastanawiam się czy z Mulu nie udać się drogą lądową (tutaj nocleg) plus łódź do Madimita i jeep do granicy z Brunei. Wtedy po treku a przed łódką spalibyśmy w prawdziwym longhousie, a nie takim dla turystów. Ale to wszystko na etapie planów, nie wiem co nate pomysły powie reszta uczestników.Zbyszek
nefertari 13:04 | 11.01.2013
Myśle, że to bardzo dobry pomysł. My też chcemy odwiedzić longhouse w okolicy Mulu. Jak będziesz znał szczegóły trasy daj znać. Może uda się spotkać w podróży :-)Pozdrawiam
momo11 13:47 | 15.01.2013
Hej mialam w planach Borneo tylko ze w lutym ale niestety pora deszczowa...nie wiem kiedy byliscie na sri lance ale po spr informacji gdzie, jak, ile ceny mnie poprostu rozwalily na lopatki! Przede wszystkim noclegi i wstepy, jak na miesiac pobytu nie na moj budzet!wracam do tajlandii a stamtad moze Kuala lumpur i Borneo? Nie wiem jak z pora deszczowa:/
nefertari 18:18 | 15.01.2013
jJ byłam na Sri w lutym w 2012, fakt ceny nie są juz tak niskie jak kiedys ale nie ma dramatu...Na Borneo w marcu konczy sie pora deszczowa i zaczyna sezon... Czyli jest to przełom.
momo11 21:32 | 15.01.2013
Dzieki. Ciezko powiedziec czy w lutym bedzie lalo caly czas czy tylko przejsciowo....a lot z air asia bkk- kuala lumpur za poldarmo:) co do sr niestety cenia sie bardzo...w porownaniu z south/east ale couching to dobra opcja!
javaa 09:26 | 02.02.2013
Hej.Bede z kolezanka w singapurze okolo 7 marca.(nie znamy dokladnej daty poniewaz docieramy tam statkiem). Planujem singapur, potem kuala lumpur i malezja. Moze uda nam sie polaczyc czesc wyprawy? Info na priv
Pozdrawiam