Forum dyskusyjne
Zambezi- czy mozna bez obaw płynąć na rafting
kategoria podróże po świecie
kraj Zambia
jasko66 08:52 | 24.12.2013
Wybieram się w tamte rejony i chcę wiedzieć na temat organizowanych spływów Zambezi. Czy jest to bezpieczna atrakcja?
marzena_izabelin 19:50 | 27.12.2013
Rafting jest bezpieczny, ale koniecznie trzeba sprawdzić, czy jest możliwy. Ja chciałam właśnie pojechać na rafting po Zambezi w Zimbabwe, ale było to niemożliwe z powodu zbyt dużej ilości wody po porze deszczowej. Zaproponowano mi więc pontony, żeby po prostu pływać po Zambezi, aż do wodospadów Wiktorii.Polecam, ale trzeba mieć naprawdę doświadczenie i wybrać się z doświadczoną ekipą. Trzeba NAPRAWDĘ bardzo uważać na hipopotamy. Płynęliśmy z miejscowymi przewodnikami, a i tak dwa razy nie ustrzegliśmy się ataku. Hipopotamy to zwierzęta terytorialne, w okresie kiedy byłam mają jeszcze małe - jeden wyszedł nawet na ląd widząc jak w pośpiechu dobijamy do brzegu - bardzo szybko biegają po lądzie. Dwa pontony wywróciły się. Mój niestety też, niedaleko wodospadu. Najadłam się strachu, na szczęście trzymałam się kurczowo pontonu, utworzyła się tam bańka powietrzna, było zbyt głęboko jak dla mnie i zbyt blisko wodospad, by ryzykować. Zachowałam spokój - "wyłowił" mnie jeden z przewodników. Polecam rafting - nie ma tam hipopotamów. W Afryce najwięcej ludzi ginie właśnie zaatakowanych przez hipopotamy. Na szczęście o tym dowiedziałam się później.
sp9hzx 12:36 | 01.01.2014
Zambezi jest OK ale tylko z doświadczonę ekipą:)
-----------------------------------------
http://spearo.republika.pl