Forum dyskusyjne
Tanie loty do Brazylii
kategoria tanie podróżowanie
kraj Brazylia
Monikaaaaa 21:36 | 11.02.2014
Hej mam pytanie . Czy orientujecie sie mniej wiecej czy sa obecnie jakies promocje do Brazylii? :) mam zamiar wybrac sie tam w wakacje a ceny biletow to po prostu jakis koszmar! Prosze o odpowiedz i pozdrawiam. Monika ;)
szami 22:21 | 11.02.2014
ceny drogie bo mudnial...szukaj na stronie TAPU, ja tak lecialem z londynu przez lizbone do rio
Monikaaaaa 22:29 | 11.02.2014
Dziekuje ;) poszukam czegos
arekarkadiuss 23:11 | 12.02.2014
a do jakiej kwoty są tanie?teraz mozna kupić na karnawał za ok.3000
linie: KML, TAP, ostatnio AirFrance do Sao Paulo miał.
szukaj też wylotów z berlina. moze być taniej o ok.500zł-1000 niz z Wawy. zależy od promocji.
Monikaaaaa 09:32 | 13.02.2014
No ja wlasnie chcialabym kupic za nie wiecej niz 3000 . Z berlina juz sprawdzalam i sa chyba tylko 200 zl tansze ale to z 4800 chyba.. No ale moze faktycznie sa takie drogie przez ten mundial.
Monikaaaaa 09:33 | 13.02.2014
Aha i jeszcze chcialam dodac , ze bardzo zalezy mi na przylocie do Belo Horizonte , nie Rio, nie Sao Paulo .
Smok-1 09:48 | 13.02.2014
Do Belo, to już żadnych promocji nie kojarzę, ale jak już złapiesz do Rio, to do Belo jest 8 godzin jazdy busem. W tej chwili raczej promocji nie będzie - na mundial i tak bilety będą się sprzedawać bez cen promocyjnych ....
Monikaaaaa 11:04 | 13.02.2014
A jak myslicie ? Drogie moga byc te przejazdy z Rio do Belo? To bedzie moj pierwszy raz e Brazylii wiec sie za bardzo nie orientuje :)
szami 20:44 | 13.02.2014
Transport brazylijski jest drogi, ceny europejskie i wyzsze, ale za to jest tam cudnie:) Bylem koncem 2012 i marcu 2013, tuz przed mundialem, copa america i olimpiada. Znajomy chilijczyk chcial leciec na mecze do rio, ceny sa kosmiczne i raczej nie spadna...
Smok-1 08:26 | 14.02.2014
Wychodzi na to, że lepiej będzie przełożyć wyjazd np. na po mundialu, ceny pewnie spadną
Monikaaaaa 09:10 | 14.02.2014
Chyba byloby wlasnie lepiej :) a jeszcze jedno, zima w Brazylii przypada na lipiec , sierpien prawda ? Byl ktos z was w Brazylii w okresie zimowym? Moglibyscie mi opisac ta pogode ?:)
[konto usunięte] 10:06 | 14.02.2014
Byłem w ubiegłym roku w okresie od maja do końca sierpnia - parę dni w Rio i ponad 3 miechy w części pd-wsch. Najgorszy czerwiec i lipiec, w sierpniu było już lepiej. Generalnie dużo opadów, kilka razy w nocy spadł ŚNIEG - to nie żart - chłodno i pochmurno. W sierpniu też opady, ale typu gęsta mżawka, dużo tzw. "zgniłych" dni. Pozdrawiam.
Monikaaaaa 11:43 | 14.02.2014
Co masz na mysli mowiac najgorszy ? Ze bardzo zimno ?:)
[konto usunięte] 12:01 | 14.02.2014
Dokładnie, to co napisałem - dużo opadów. Były okresy, że lało 4-5 dni bez przerwy. W nocy temperatura potrafiła spaść w okolice zera, normą było 5-6 C. W dzień też szału nie było - poniżej 20 C. Miejscowi tłumaczyli wspomniany śnieg masami zimnego powietrza napływającymi z pd-wsch i faktycznie - bardzo zimno było przez ok. 1.5 tyg. Tak jak napisałem - od początku sierpnia było już zdecydowanie lepiej, ale nie była to "pogoda wakacyjna". Aha - siedziałem w "jednym miejscu".
Monikaaaaa 12:36 | 14.02.2014
Nawet to dobre :) wazne zeby zwiedzic ten piekny kraj :) a co o jedzeniu? Dobra jest kuchnia brazylijska ?
[konto usunięte] 12:50 | 14.02.2014
Kuchnię brazylijską znam głownie od strony "stołówki przyzakładowej", w której mnie karmiono. Ewentualnie można wliczyć do doświadczenia te kilka dni samopas w Rio i kilka wolnych dni na miejscu. Generalnie mięsko, mięsko i mięsko, no i oczywiście owoce. Mi to odpowiadało bardzo, a jak komuś nie pasuje to "globalne śmieci do jedzenia" dostępne bez problemu.
Monikaaaaa 13:54 | 14.02.2014
A jakie owoce ? Czy smakowales moze jabuticabe? Kolega brazylijczyk mowil ze chyba najlepszy z owocow :)
[konto usunięte] 15:17 | 14.02.2014
Inaczej - świeże owoce jemy tylko z małych plantacji. A które? - wszystkie, które nam smakują - wiadomo, kwestia gustu. Pamiętaj, że to co można u nas kupić w kraju tylko z nazwy przypomina oryginał. Do Europy są wysyłane owoce niedojrzałe, nasączone prawie całą tablicą Mendelejewa - takie są akurat wymogi długotrwałego transportu morskiego - a dojrzewanie na miejscu powinno raczej nazywać się spowolnionym gniciem. W sokach wygląda to inaczej - wiadomo - nie widzisz co mielą i czym doprawiają. Odnośnie jagodo-winogrona - z tego co pamiętam - głownie konsumowałem w postaci soku. Dobre, ale bez wodotrysków. Może dlatego, że jestem tradycjonalistą - mango, papaja, marakuja, gujawa. A jak stoisz z portugalskim ewentualnie hiszpańskim?
Monikaaaaa 16:28 | 14.02.2014
Kilka dni temu zaczelam uczyc sie portugalskiego, hiszpanski to tylko podstawy..
Monikaaaaa 16:31 | 14.02.2014
Kupilam sobie jedna ksiazke , ale to tylko podstawowe slownictwo.. W internecie tak samo tylko kilka stron z tlumaczeniem owocow.. Znacie moze jakies strony , ktore naprawde moga nauczyc tego jezyka 100%?
[konto usunięte] 16:51 | 14.02.2014
U nas to tylko chyba można dostać Jacek Perlin, Język portugalski dla początkujących, wersja brazylijska. Jak nie masz mogę Tobie podesłać jakiś "nędzny skan" tego dziełka. I uczyć się, bo bez tego będzie kłopot - DUŻY.
Monikaaaaa 18:20 | 14.02.2014
oh bylabym bardzo wdzieczna :) tu podaje emaila . momomonikaa@gmail.com
[konto usunięte] 21:16 | 14.02.2014
Poszłoooo... na priva.
Malwka 09:59 | 01.04.2015
witaj, czy mogłabym prosić o przesłanie tej książki na adres mally20@wp.pl Dziękuję
Magda Kajzer 12:24 | 07.04.2015
Zawsze można mieć przy sobie rozmówki, choć wiadomo, że ze znajomością danego języka o niebo lepiej się podróżuje. Jednak nie jet to warunkiem konicznym do udanych wojaży. Trochę portugalskiego, trochę angielskiego, język migowy i dogadasz się z każdym Brazylijczykiem. Grunt to być otwartym na innych i tyle :).