Forum dyskusyjne
Wietnam - Jaki budżet
kategoria tanie podróżowanie
kraj Wietnam
nexos 11:14 | 21.09.2014
WitamMógłby ktoś podzielić sie doświadczeniami jakim budżetem musze dysponować na ok 30 dniowy pobyt w Wietnamie ?
Nie musze spac w 4 gwiazdkowych hotelach i i zajadać kawiorem ,jednak nie chce tez by był to wypad na typowego "sknere".
Co do przelotu to najtaniej bedzie lot do Bankoku i dalej AirAsia do Wietnamu??
Z góry dziekuje za informacje ,pozdrawiam.
atagaja 20:00 | 23.09.2014
W 2011 roku koszt na dwie osoby z przelotami i kupionym skuterem na miejscu wyniósł nas 12 tys. zł. Nie szaleliśmy z wydawaniem pieniędzy, ale też szczególnie nie oszczędzaliśmy. Noclegi średnio mieliśmy w granicach 30 zł.Pozdrawiam!
http://www.nitkiwdrodze.pl
Smok-1 22:12 | 23.09.2014
30 zł od osoby, czy za pokój ? U mnie 2012 było mniej więcej 5-8 usd za pokój, wyżywienie jakieś 2-3 usd dziennie, wycieczki lokalne około 5 usd jednorazowo (wyjątkiem było Ha Long, bo tu znacznie drożej, ale też bez przesady). Wietnam dość tani, trzeba tylko pamiętać żeby się targować (nawet w auobusach miejskich!) i nie kupować pierwszych okazji ...
atagaja 15:25 | 27.09.2014
30 zł za pokój, ale napisałam, że to była średnia cena. Mieliśmy noclegi za 15 zł za pokój, a nawet i 50 zł, jak nie było już tańszych..www.nitkiwdrodze.pl
strogg 19:25 | 27.09.2014
Koszt wyjazdu do Wietnamu jest odwrotnie proporcjonalny do umiejętności targowania się, dosłownie o wszystko. Przed wylotem warto nauczyć się podstawowych zwrotów, w Polsce można wziąć “lekcje" dosłownie w każdym “azjatyckim” barze :) Znajoma Wietnamka, mieszkająca nad Wisłą od lat mówi, że jak odwiedza rodzinę w Wietnamie to musi chodzić po zakupy z siostrą, bo już nie potrafi się tak dobrze targować i ją też naciągają... :)Ja za dwójkę płaciłem około 10$ ale za te pieniądze to standard mocno backpackerski.
Smok-1 21:33 | 27.09.2014
Około 10 usd to było w Hanoi, ale standard bardzo przyzwoity, wszędzie indziej raczej mocno poniżej 10 usd (ceny z listopada - grudnia 2012), a standard na ogół zadziwiająco wysoki ....
atagaja 14:42 | 28.09.2014
>Około 10 usd to było w Hanoi, ale standard bardzo przyzwoity, wszędzie indziej raczej>mocno poniżej 10 usd (ceny z listopada - grudnia 2012), a standard na ogół
>zadziwiająco wysoki ....
Dokładnie, też byłam zdziwiona, że w Wietnamie taki standard. Porównując do Tajlandii i Sri Lanki, w których też byłam, w Wietnamie były najlepsze noclegi.
!
Smok-1 08:56 | 29.09.2014
I jeszcze jedno, w wielu miejscach (nawet takich na oko nieco mniej turystycznych) nie ma żadnego problemu ze znalezieniem noclegu (również w środku nocy....)