Forum dyskusyjne
Bornhom- czerwiec namiot warunki pogodowe
kategoria podróże po świecie
kraj Dania
Anabell84 14:35 | 26.01.2015
Witam,Bardzo proszę o opinie/porady odnośnie pogody w czerwcu na Bornholmie.
Planujemy z mężem wybrać się samochodem i zwiedzać wyspę na rowerach. Noclegi na "polach namiotowych" u gospodarzy.
Wujek Google podaje wyliczoną średnią odnośnie temperatury, dni opadu itp..:)
Chciałabym natomiast poznać Wasze opinie.
Jakie temperatury są w nocy? jakie w dzień? czy często pada?
Proszę również o namiary na tanie, sprawdzone kwatery (w razie gdyby)
Wyjazd niskobudżetowy.
pozdrawiam
Ania
janusz44 11:02 | 27.01.2015
Wybieram się także na wyspę, na której byłem już trzykrotnie. Samochodem chcecie? ...No można, dojeżdżając do Sasnitz na wyspie Rugia, bo ze Świnoujścia promy, na które można załadować auto, nie kursują do Ronne. Jak zawsze jadę do Kołobrzegu...tam pozostawiają turyści auta i katamaranem przeprawiają się na wyspę biorąc ze sobą rowery, albo korzystają z wypożyczonych w Nexo, bo do tego miasteczka dopływa statek.Jeśli chodzi o obranie trasy na wyspie, to radzę obrać kierunek do Svaneke, Gudhiem, Tejn i dalej dookoła wyspy. Kierunek przeciwny, czyli najpierw południowa część wyspy jest uciążliwy, ze względu na schodki w zachodniej części wyspy. Z ekwipunkiem jest to dość trudne. Prawie cała wyspa jest płaska. Kiedyś przybyłem na wyspę 4 czerwca i temperatura była znośna. Trzeba wiedzieć, że wyspy na Bałtyku są wyjątkowo nasłonecznione w porze wczesno letniej i w letniej.
Noclegi. Są tam tanie pola namiotowe w różnych częściach wyspy, dogodne dla rowerzystów. Z posesji gospodarzy korzystałem rzadko, ale trzy razy mnie przyjęto, bym rozbił namiot. W internecie są mapki z zaznaczonymi miejscami tanich pól namiotowych i podane są adresy. Jest tam bieżąca woda i toaleta, a jeśli pole namiotowe jest przy domostwie właściciela pola biwakowego, to z prysznica korzystać można u nich. Warto się zaopatrzyć w prysznic biwakowy, które mieszczą 15 litrów wody - niedrogie są. Ja kupiłem za 9 zł i 99 gr. kiedyś, kiedyś. To tyle. Jeśli jeszcze potrzebne są informacje, to chętnie udzielę.
janusz44 14:48 | 27.01.2015
Parę słów o warunkach pogodowych, bo mało o nich napisałem. Otóż w dzień jest ładnie - jedziesz i cieszysz się słońcem. Natomiast noce są chłodne i do spania trzeba założyć coś ciepłego. Warto nadmienić na pocieszenie, że tanie pola namiotowe są usytuowane w miejscach zacisznych - otoczonych drzewami i krzewami. Natomiast na polach gospodarzy...jeśli zgodzą się na postawienie namiotu, to należy spodziewać się chłodnych wiaterków znad....morza, które jest dookoła - wiadomo. Podczas moich wojaży po wyspie, nie padał ani razu deszcz, ale raz była mżawka o poranku i jakiś krótki czas na trasie, którą przemierzałem. Z Kwidzyna jesteście....to prawie sąsiadami jesteśmy, a dzieli nas tylko Sztum. Moja wyprawa jest zaplanowana i opłacona na rejs katamaranem Jantar na drugą połowę czerwca i może się spotkamy na trasie:-)
Anabell84 16:03 | 27.01.2015
Januszdziekuje bardzo za podpowiedzi. Wlasnie warunki pogodowe interesowaly mnie najbardziej. Tak, jestesmy z Kwidzyna i wybieramy na Bornholm przez Sassnitz.
Moze uda nam sie spotkac na trasie:) pozdrawiam gorąco i oby czerwiec na wyspie był bardzo cieply i sloneczny:)
janusz44 16:48 | 27.01.2015
Cieszę się z ewentualnej możliwości spotkania na wyspie. Miejcie ze sobą jakiś widoczny emblemacik świadczący, że jesteście z Polski, to będzie łatwiejsze rozpoznanie. Z Malborka do Kwidzyna jest niedaleko i bywałem w Waszym mieście wiele razy. Jeszcze dwa słowa o pogodzie. W 2013 roku objeżdżałem wokół trzy wyspy szwedzkie - Olandię, Gotlandię i Faro, które są bardziej wysunięte na północ niż Bornholm, a mimo to było tam wprost upalnie. To na wieść o tym, że oczekujecie bardzo ciepłej aury i taka też będzie:-)