/ / CHORWACJA > Czarterowanie Yachtów > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Czarterowanie Yachtów

kategoria polecam

Romanman dołączył
12.06.2015

Romanman 12:28 | 09.07.2015

Gdzie najlepiej i najtaniej wyczarterować Yachty? Jak się do tego zabrać i jak zrobić to dobrze :)

karmazyn dołączył
25.01.2015

karmazyn 18:57 | 10.07.2015

Wszystko zależy kolego od tego ile osób,ile dni jaki termin.Rokrocznie płyniemy do Chorwacji na żagle w drugiej połowie września,pogoda super,i luźno wszędzie.Ekipa na 10-12 jednostek.Jeżeli czarterujesz 12 jachtów to wiadomo,że cena będzie dobra.Wypływamy ze Splitu.Z Polski część ludzi jedzie autokarem,który wynajmujemy i część własnym transportem.Indywidualnie wychodzi drogo,oczywiście pytanie czym chcesz płynąć?Bavaria 33 czy np.46 itd.itd.Pozdrawiam!

Romanman dołączył
12.06.2015

Romanman 12:47 | 30.07.2015

A powiedź mi, czy takie załatwienie czarteru to dużo roboty? Na co zwracać uwagę? Jakie są renomowane wyszukiwarki jachtów? Zależy mi na zaufanej i solidnej firmie.

manni dołączył
24.06.2011

manni 16:22 | 31.07.2015

Ja wynajmowalem kilkakrotnie w masteryachting.pl . Tak naprawde wyszukiwarki sa jedynie posrednikami i nie wiesz do konca z kim masz naprawde do czynienia. W masteryachtingu Maja kilka wlasnych jachtow wiec sprawa jest pewniejsza. Najwyzsze ceny sa oczywiscie w lipcu i sierpniu choc nie wiadomo za bardzo dlaczego. W tych miesiacach nie ma wiatru wiec bujasz sie glownie na silniku. Ceny spadaja we wrzesniu i wtedy zaczyna wiac. Jesli wiec lubisz zeglowanie a nie opalanie sie na jachcie jacht trzeba brac w maju , wczesny czerwiec lub druga polowa wrzesnia a nawet pazdziernik. Pamietaj, ze w Chorwacji koszty jachtu to nie koniec. Dosc znaczacym wydatkiem jest nocleg w marinach. W Chorwacji ostatni raz bylem kilka lat temu i nie potrafie podac aktualnego stanu prawnego ale podczas mojego ostatniego pobytu mowilo sie, ze od nastepnego sezonu Chorwaci wprowadzaja zakaz kotwicowania w zatokach i obowiazek korzystania z mariny. Rzekomo ze wzgledow ekologicznych ale mysle, ze chodzi o zapewnienie klienteli powstajacym nowym marinom. Za 14-sto metrowy jacht placilem ok. 100 eur za dobe. Jesli bylbym zmuszony 14 razy nocowac w marinie to wyszlaby z tego niezla suma.
Zwroc uwage przy najmie na wiek jachtu bowiem jesli cena jest bardzo korzystna to jacht jest pewnie bardzo wyeksploatowany. Raz dalem sie skusic na taka "okazje". Zamiast plywac to stalismy co chwila w porcie by usunac usterke. Usterke usowal naturalnie armator i na jego koszt ale za postoj w porcie placilismy sami.
W masteryachcie sa bardzo zyczliwi ludzie i mysle, ze moga ci udzielic duzo fachowych porad.
Zycze powodzenia.

Wojtek_S dołączył
26.07.2015

Wojtek_S 12:49 | 02.08.2015

Hej,
w pierwszej kolejności pytanie czy pływałeś już w Chorwacji. Jeśli nie - nie polecam pierwszego samodzielnego rejsu (lepiej popłynąć ze skipperem llub wdwa jachty z kimś kto zna teren). Opłaty w marinach Cię zjedzą. Doświadczony skipper wie gdzie i jak można "ominąć" koszty - bojka, wpłynięcie później, marina miejska itp.
Co do charteru musisz zwrócić uwagę zarówno na odbiór jachtu (b. dokładnie przeczytaj protokół odbioru) ale również na zwrot (tutja znajdą Ci wszystko co nie było w protokole) - polecam ubezpieczenie zamiast kaucji zwrotnej. (Z żyłkę owiniętą przy kilu - usługa nurka - 100 Euro.)
Sam proces charteru nie jest skomplikowany - jak w wypożyczalni samochodów. Natomiast naTwoim niejscu zastanowiłbym się na opcji w której firma organizująca wyjazdy ma opcję - jako skipper jedziesz gratis a Twoja załoga (znajomi, rodzina) płaci. Są takie opcje. Firmy, które charterują w ciągu sezonu to tydzień po kilkanaście jachtów mają zniżki, których nie wynegocjujesz.
pozdrawiam,
W

Romanman dołączył
12.06.2015

Romanman 13:23 | 03.08.2015

Dzień dobry ponownie. Nie - nie pływem jeszcze nigdy po Chorwacji, ale chyba kiedyś musi być ten pierwszy raz ;). Dziękuję, że na to zwróciłeś uwagę. A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy takie wyszukiwarki, albo formy zajmujące się czarterowaniem muszą posiadać jakieś uprawnienia? W jaki sposób mogę zweryfikować taką firmę?

Wojtek_S dołączył
26.07.2015

Wojtek_S 18:10 | 03.08.2015

Romanman - tego niestety nie wiem.
NIgdy nie korzystałem z samodzielnego czarteru. NIe wiem jak prawnie jest to zorganizowane (koncesje itp.)
Pływam regularnie w Chorwacji ale zazwyczaj w opcji - firma organizator załatwia wszystkie formalności a my z ekipą bierzemy jacht.
Zazwyczaj z Zadaru.
Wynika to mojej chęci do wygody i bezstresowego podejścia do żeglarstwa i urlopu. (nie lubię po prostu cały tydzień się zastanawiać czy szklanka się zbiła i ile mi policzą)
Tak jak pisałęm - jak się zdecydujesz - dokładnie przeczytaj protokół odbioru i licz wszystko razem z nimi. Koniecznie zwróć uwagę czy masz pełny zbiornik paliwa (musisz oddać z pełnym). Opracuj orientacyjną trasę i poczytaj na forach o kosztach w marinach.
(i opcjach cumowania co drugi dzień na bojce - duuużo taniej).
I dobry wiatrów!
W

Wojtek_S dołączył
26.07.2015

Wojtek_S 23:30 | 04.08.2015

Hej,
znalazłem:
sprawdź tutaj.
http://www.noa-yachting.com/

W