/ / FILIPINY > Pytnie o szczepienia > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Pytnie o szczepienia

kategoria inne

Joanna1985 dołączył
28.11.2015

Joanna1985 16:44 | 28.11.2015

Witam

Czy konieczne jest aby się szczepić przed wyjazdem na Filipiny?

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 20:29 | 29.11.2015

Wątek poruszany wielokrotnie...
Byliśmy 5 lat temu i mimo zaleceń nie wykonaliśmy żadnego szczepienia i nie braliśmy malarone i nic nie złapaliśmy. Bardzo ostrożnie podchodzę do tego typu zaleceń chociaż jak już jechaliśmy do Indii to zaszczepiliśmy się prawie na wszystko :) jak będziesz uważała na wodę jaką pijesz i względnie dbała o higienę to nie powinno nic się Ciebie czepić... ale nie namawiam ;)
a malaronu nadal nie tknałem... warto jednak mieć ze sobą na wszelki wypadek dawkę uderzeniową jak by co :)
To tylko moje zdanie podzielane przez pewną grupę ludzi jeżdżących po świecie. Są i tacy (chyba nawet większość), którzy na taką odpowiedź popukają się w głowę ;)

Joanna1985 dołączył
28.11.2015

Joanna1985 22:56 | 29.11.2015

dzięki wielkie za odpowiedź:)

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 20:29 | 29.11.2015

Wątek poruszany wielokrotnie...
Byliśmy 5 lat temu i mimo zaleceń nie wykonaliśmy żadnego szczepienia i nie braliśmy malarone i nic nie złapaliśmy. Bardzo ostrożnie podchodzę do tego typu zaleceń chociaż jak już jechaliśmy do Indii to zaszczepiliśmy się prawie na wszystko :) jak będziesz uważała na wodę jaką pijesz i względnie dbała o higienę to nie powinno nic się Ciebie czepić... ale nie namawiam ;)
a malaronu nadal nie tknałem... warto jednak mieć ze sobą na wszelki wypadek dawkę uderzeniową jak by co :)
To tylko moje zdanie podzielane przez pewną grupę ludzi jeżdżących po świecie. Są i tacy (chyba nawet większość), którzy na taką odpowiedź popukają się w głowę ;)

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 22:35 | 29.11.2015

Niewiele można dodać do wypowiedzi Olgierda ;-) Warto mieć podstawowy pakiet - żółtaczka, tężec, dur brzuszny bo to przydać się może wszędzie natomiast pamiętaj, że to zawsze będzie tylko TWOJA decyzja i TWOJA odpowiedzialność.

Malarone na szczęście przez 5 miesięcy w Azji też nie używałem, chociaż miałem ze sobą. Natomiast to też zależy od tego w jaki region jedziesz i na jak długo. Jeśli na dłużej w rejony lasów tropikalnych to odpowiedzi szukaj nie na forach tylko u lekarzy medycyny tropikalnej.

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 23:23 | 29.11.2015

Podstawowe szczepienia dobrze mieć, WZW A, B są na lata więc w razie jakichś sytuacji pomocowych w szpitalu przydaje się.

Co do malarone lepiej się zabezpieczać przed komarami niż łykać prochy bo w wielu miejscach samo malarone nie wystarczy jest malaria, denga są inne choroby pasożytnicze przenoszone przez komary.

claire dołączył
20.12.2015

claire 16:06 | 07.02.2016

Czy przy wjeździe na Filipiny ktoś w ogóle sprawdza czy mamy żółtą książeczkę szczepień ?

marka9 dołączył
06.01.2012

marka9 17:29 | 07.02.2016

Nikt nie sprawdza. Nikogo to nie interesuje.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl