/ / FRANCJA > Lazurowe wybrzeże samochodem > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Lazurowe wybrzeże samochodem

kategoria tanie podróżowanie

kraj Francja

[fb] Agnieszka Kral dołączył
04.04.2016

[fb] Agnieszka Kral 12:48 | 04.04.2016

Witam serdecznie, chciałabym prosić o informacje. W maju wybieramy się na lazurowe wybrzeże autem. jakich kosztów dodatkowych mogę się spodziewać za autostrady winiety, parkingi itp.? Mamy hotel 8 km od cannes. Lepiej poruszać się komunikacją (o ile taka jest) czy autem? Jedziemy z dziećmi 7 i 6 lat. Co warto zobaczyć w okolicy? Którą trasę wybrać od zielonej góry żeby na autostrady wydać jak najmniej ale też nie jechać 3 dni. A może jakiś tani nocleg po drodze? Będę wdzięczna za wszelkie informacje ponieważ to nasza pierwsza taka długa podróż. Pozdrawiam :)

bry dołączył
03.10.2015

bry 17:16 | 04.04.2016

Ja przed wyjazdem na Lazurowe korzystałam z tego przewodnika: http://lazurowyprzewodnik.pl/
Z tego co pamiętam bardzo dużo informacji o komunikacji jest na forum flyforfree. Komunikacja pomiędzy miastami jest bardzo dobra, np na linii Monaco Monte Carlo-Nicea-Cannes-Marsylia. Co do auta nie wiem, ale gość co pisze ten przewodnik na pewno wie;)Pozdrawiam.

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 14:41 | 10.04.2016

Jeśli chcecie zobaczyć coś więcej niż Cannes i Niceę, to oczywiście auto. A warto, bo najładniejsze są maleńkie miejscowości, do których komunikacja lokalna dociera kiepsko. Dla przykładu: St Paul de Vence, Grasse, Ramatuelle, Eze. Najlepiej w dni targowe, bo prowansalskie targi są bardzo malownicze. Jeśli znajdziecie czas, pojedźcie do wąwozu Verdon - rewelacyjna wycieczka na jeden dzień. Po Lazurowym najlepiej poruszać się drogami krajowymi i departamentalnymi, bo przede wszystkim ciekawiej, wbrew pozorom mniejsze korki, a do tego autostrady na Lazurowym są bardzo drogie. Jeśli wybieracie się do Monaco, koniecznie pojedźcie Moyenne Corniche - niezwykle widokowa trasa (i wtedy warto zahaczyć o skąd - oprócz pięknej scenerii kaktusów i sukulentów - rozposciera się piękny widok na Côte d'Azur.

00.00.0000

[konto usuniete] 14:43 | 10.04.2016

Cosik ucięło mi część tekstu . Więc uzupełniam.

> (i wtedy warto zahaczyć o Eze-Village, zobaczyć wioskę i wejść na górę do Ogrodu Egzotycznego skąd - oprócz pięknej scenerii
>kaktusów i sukulentów - rozposciera się piękny widok na Côte d'Azur. A wejscie do tego ogrodu dużo tańsze niż w Monaco.

[fb] Agnieszka Kral dołączył
04.04.2016

[fb] Agnieszka Kral 09:52 | 12.04.2016

bardzo dziękuję za pomoc :) mamy 8 dni na miejscu więc mam nadzieję że zdążymy zwiedzić wszystkie te miejsca. My raczej z tych co nie leżą na wakacjach ;) zapisałam sobie wszystko. Gdyby coś jeszcze Ci się przypomniało wartego zobaczenia to podziel się :) jeszcze raz dzięki

OneDayStop dołączył
09.03.2016

OneDayStop 09:09 | 25.05.2016

Hej
Po Lazurowym jeździłem kilka razy, to co mogę na pewno odradzić do wycieczka do St. Tropez - stracicie kilka gdzodzin na korki - w Monaco i Canes jachty i tak są ładniejsze, a poza tym w St. T. nic innego nie ma (Frejus jest bliżej i ma fajną marinę). Marsylii też nie polecam - jeden wielki slams.

Gdzie warto w Prowansji się wybrać:
- z dziećmi - kanion rzeki Verdon - wjedźcie od strony jeziora, jeśli możecie na D71 (południowa droga) - ładniejsze widoki i zdjęcia nie będą pod słońce
- Gordes i pola lawendowe, obok Gordes jest mały klasztor - stąd i z Gordes pochodzi chyba 70% zdjęć pocztówkowych Prowansji
- St. Paul de Vence i samo Vence
- Nicea jest fantastyczna
- Aix en Provence za klasę i styl, jakie się tam unoszą

Więcej i nieco relacji z dużą ilością zdjęć tu:
http://onedaystop.com/francja-hiszpania/

Niestety, tylko jedna wyprawa po Prowansji opisana jest.

00.00.0000

[konto usuniete] 19:56 | 06.07.2016

A tak przy okazji: St Tropez również jest urocze i warte zobaczenia. Nawet bez pamiątek po żandarmie (zresztą, komisariat chyba nadal w remoncie) A korków można uniknąć, płynąć sobie stateczkiem, np. z St Raphael. To tylko 15 €, a jaka frajda i widoki.

00.00.0000

[konto usuniete] 16:33 | 06.07.2016

Podróż się udała?

bry dołączył
03.10.2015

bry 19:40 | 06.07.2016

"Marsylia jeden wielki slams" Chyba bywam w innej Marsylii. Ciekawi mnie, co zwiedzają ludzie, którzy tak piszą - Vieux Port i pięc ulic dalej ? ;)Brak słów.

00.00.0000

[konto usuniete] 19:43 | 06.07.2016

Bry, ja też znam jakąś inną Marsylię ;) Moja jest urocza, klimatyczna, po części francuska, po części orientalna... Slumsów nie widziałam, choć parę razy już tam byłam ;)

bry dołączył
03.10.2015

bry 20:04 | 06.07.2016

Dokładnie. No i właśnie to w niej jest najlepsze, bo to Marsylia a nie Monte Carlo;)

00.00.0000

[konto usuniete] 20:39 | 06.07.2016

No i całe szczęście, bo za Monte Carlo nie przepadam.Może gdybym grała w ruletkę...;) A ja tylko czasem w Salle Europe na Jednorękiego Bandytę sobie pozwolę ;)

videoturysta.pl dołączył
21.07.2012

videoturysta.pl 15:55 | 30.07.2016

Witam serdecznie, na przyszłość polecamy naszą stronę http://videoturysta.pl/pl i kanał YouTube http://youtube.com/videoturysta - dużo o Prowansji i Lazurowym Wybrzeżu :)

Pozdrawiam
Jacek

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl