Forum dyskusyjne
Przechowywanie pieniedzy telefonu
kategoria sprzęt turystyczny
kraj Indie
kryszna_blu 10:48 | 17.10.2016
Witam,Będąc w Indiach gdzie trzymacie kasę, telefon dokumenty?
Myślałem żeby kupić coś co wygląda jak saszetka na szyje która kiedyś się brało na kolonie będąc dzieckiem. Ma ktoś jakieś propozycje?
Koziol 12:24 | 07.02.2017
Przylegająca saszetka pod bluzką + saszetka na szyję z podręcznymi rzeczami, drobnymi etc.Niektóry wszywają też specjalne ukryte kieszonki, paski z kieszonką albo noszą takie portfele zakładane na nadgarstek.
My aby czuć się psychicznie komfortowo planujemy założyć uszyte własnoręcznie pokrowce na plecaki żeby uniknąć grzebalstwa i noszenia ich na brzuchu.
yoland 12:56 | 07.02.2017
>Witam,>Będąc w Indiach gdzie trzymacie kasę, telefon dokumenty?
>Myślałem żeby kupić coś co wygląda jak saszetka na szyje która kiedyś się brało na
>kolonie będąc dzieckiem. Ma ktoś jakieś propozycje?
Jeżeli ją odpowiednio zabezpieczysz to spoko i będziesz pilnował, żeby była na wierzchu to spoko. Są teraz też specjalne firmy, które zajmują się produkcją takich mega zabezpieczonych toreb, plecaków itd., myślę, że warto poszukać w google :)
paweł.p 13:34 | 07.02.2017
Kryszna_blu, wystarczy zdrowy rozsądek. Na bazarach, rynkach, dworcach, w środkach komunikacji, czyli tam gdzie jest szczególny ścisk nie noś niczego na plecach i na ramieniu pod ręką. To żelazna zasada nie tylko w Indiach, ale na każdej wyprawie. Plecak rozetną, a pasek utną zanim się zorientujesz. Ja podręczną kasę i telefon noszą na udzie, w kieszeni zamykanej na zamek, a paszport, karty i kasę w saszetce na szyi. Na razie czyli przez ponad 30 lat sprawdzało się dobrze.
kryszna_blu 13:37 | 07.02.2017
Dzięki za odpowiedzi. W Indiach byłem dwa miesiące temu. Co do pieniędzy to ja miałem saszetkę ściśle przylegająca do klatki piersiowej (zakupiona w Decathlonie) a zona z pieniędzmi na juz przy pasie.
DreamDecideDo 14:58 | 07.06.2017
W temacie tyle co napisal Pawel. Nie daj sie opetac temy marketingowemu maglowi. Nic Ci nie zginie jesli bedziesz uwazac. Maly plecak, z ktorym za zwyczaj chodzimy za dnia mozesz zapiac na mala klodeczke a w miejscach tlocznych zamiast na plecach nosic z przodu na piersi. Przejechalem pol swiata i nic mi nigdy w ten sposob nie zginelo. Tez kiedys kupilem saszetke noszona na piersi pod koszulka. Uzywalem moze z 3 razy bo szybko sie przekonalem, ze to nie ma w ogole sensu.
Yakin 16:13 | 11.06.2017
Dokładnie tak. Ja wziąłem saszetkę na pas pod ubranie, ale tylko dlatego, że jeżdżę samotnie nocnymi pociągami (jestem obecnie). Drobniejszą kasę i telefony w kieszeni na udzie. W plecaku podręcznym nic co warto ukraść i nie zawracam sobie głowy przekładaniem go na pierś. Wczoraj łaziłem w największym tłumie sześć godzin po starym Delhi i nie dość, że nic mi nie zginęło, to Hindusi sami mnie cofnęli po baterie, które jakimś cudem wypadły mi z aparatu. Zdrowy rozsądek i bez paniki :-)
benbm 08:58 | 12.06.2017
Spok byłem już 7 razy i tak jak pisali przedmówcy ,,zdrowy rozsądek co nie oznacza że to wystarczy spotykałem ludzi z zdrowym rozsądkiem i ogołoconych do zera .Na rynku ukazała się saszetka anty włamaniowa zapinana na kłódkę nie do pokonania ,mnie próbowali w Kalkucie skroić kilkakrotnie i nie dali rady ,polecam Hajer
[fb] Joanna Możdżyńska 11:44 | 10.08.2017
w indiach zdrowy rozsądek i zwykla ostrożność wystarczy. ja wieksze kwoty i paszport podróżując np. noca chowam do stanika ;) taki moj trik sprawdzony
PodróżeZwykłychLudzi 14:40 | 06.09.2017
Saszetka na szyi + część forsy podzielona na paczki i trzymana w kilku miejscach, np. w ciasnej kieszeni na pupie (co jak co, ale 4 litery mam wrażliwe) + forsa używana do płacenia i wyciągana co chwilę trzymana w standardowej kieszeni, ale nie więcej niż na obiad i bilet.Podróże Zwykłych Ludzi
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com
Spotkaj przygodę na własną rękę!