Forum dyskusyjne
Wyjazd do Kalifornii
kategoria podróże po świecie
kraj Usa
Emelk 12:21 | 16.11.2016
W lutym wybieramy się ( dwie pary) do Kalifornii na 10 dni. W planach mamy zwiedzanie 3 miast i okolic tj:San Francisco, Las Vegas, Los Angeles.
Samochód mamy już wynajęty na cały pobyt:-)
Dobrze wiemy że na tak duży rejon to krótko ale urlopy, rozstanie z dzieckiem no i oczywiście kasa nie pozwala nam dłużej.
Wracając do wyjazdu czy może ktoś podpowiedzieć miejsca które w tym rejonie bezwzględnie trzeba zwiedzić.
Druga prośba chcemy zrobić zakupy głównie odzieżowe, Przeszukując internet znalazłem podpowiedzi ale są z przed kilku lat. Czy ktoś podpowie jakieś duży outlet w okolicach Las Vegas lub gdzieś indziej.
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za pomoc
Emanuel
hola.ola 14:50 | 16.11.2016
Mieszkałam przez 2 lata w okolicach SF, jesli chodzi o mnie to polecam : SF, nie wiem czy bedziecie miec czas ale Tahoe jest piekne, czy lata czy zima, jak ktos lubi wina to Napa, no i z SF w dol autostrada 1, polecam zatrzymac sie w miejscowosci Santa Cruz ( urocze miasteczko nad Oceanem, boardwalk ) dalej w dół Monterey (akwarium ) Carmel-by-the-sea i do BIG SUR ( jak chcecie tam zaplanowac jakis nocleg i zrobic np hiking ) to mam do oplecenia na prawde fajne klimatyczne msc do spania, 2 domki w lesie drewniane, zadnych ludzi, cisza, natura, plus toaleta na zewnatrz :P mozna brac prysznic, podziwiac nature i ksiezyc, gdzie strumyczek plynie obok ;)Na LV duzo dni nie trzeba, ale na pewno wypad na Kanion polecam.
O LA sie za duzo nie wypowiem, ponieważ to nie mój klimat, jesli chodzi o miasto.
Jeden outlet w którym byłam to był Girloy Outlet, możecie sprawdzić online, czy są tam sklepy które Was interesują, ale jest bardzo duży i ceny też ok. Girloy Outlet jest pomiędzy Santa Cruz a Monterey, można dojechać autostradą 101 albo 1 ( trasa z SF-LA).
Emelk 07:35 | 17.11.2016
Dziękuję bardzo za podpowiedzi na pewno skorzystamy:-) O zakupach bardziej myśleliśmy w okolicach Vegas więc jeszcze będę pytał i szukał. A mam jeszcze pytanie odnośnie cen w USA czy ceny są podawane bez podatku i zawsze trzeba doliczać podatek? Może podpowiesz jeszcze coś odnośnie jedzenia, oczywiście chcemy jak najbardziej spróbować lokalnego pewnie fast food:-).Pozdrawiam i dziękuję.
Emek
hola.ola 19:02 | 17.11.2016
A no to koło Vegas nie znam, ale na pewno coś znajdziecie. Tak ceny w Californi są podawane bez podatku i trzeba doliczyc podatek. W SF znam pare dobrych miejsc ( popularne są brunchowe miejsca, zeby sie napic mimosy i zjesc :) aczkolwiek w bardziej popularnych msc w weekend trzeba sporo czekac. Jesli chodzi o fast foody i Californie to polecam In-N-Out Burger ( bardzoo dobre, troche jak nasz Mcdonald, ale polecaaam, ta siec znajduje sie tylko w Californi), w SF jest duzy wybor restauracji, rowniez jak bedziecie w Santa Cruz ( polecam tam restauracje Shadowbrook) bardzo dobre jedzenie, klimatyczna ( zjezdza sie kolejka na dol ) W SF polecam rowniez Azjatycka kuchnie, jest bardzo dobra, o niebo lepsza niz w Polsce, mam pare dobrych restauracji do Polecenia :) tylko jaka kuchnia bylibyscie zainteresowni :)
Menhir 22:52 | 17.11.2016
Dodatkowe i niezapomniane atrakcje to oczywiście parki narodowe na trasie - te, które są naprawdę wyjątkowe. Między SF i LA polecam Sequoia NP, dalej w stronę LV - Death Valley (chociażby Zabrisky Point, Artists Palette), Za LV - Valley of Fire (ciekawe kształty skał w różnych odcieniach czerwieni, sztuka naskalna- są fotki na Globie), a dalej Grand Canyon (North Rim) i Bright Angel Point, z którego roztaczają się cudowne widoki o wschodzie i zachodzie słońca (nie wiem jak tam zimą czy camp z domkami jest otwarty i nie ma problemu z dojazdem), a gdyby się jeszcze udało (ale to pewnie kosztem rezygnacji z jednego miasta - warto!) to koniecznie BRYCE NP- niesamowity park, wielu uważa, że ładniejszy niż GK (ok. 5 godz. od LV). Gdybyście jednak z LV zjechali nie na północ, a na południową krawędź GK, to zahaczyć możecie o słynną route 66 (polecam książkę Warakomskiej o tej drodze). W USA jeździ się komfortowo, szerokie i pustawe drogi (poza dojazdami do wielkich miast). Śniadania możecie zjeść np. w Denny's, wystarczają na długo :) Polecam też steki, jakich u nas nie uświadczycie i oczywiście chińszczyznę z dobrym jedzeniem w zryczałtowanych cenach. Duże outlety markowych marek na przedmieściach LV. Na miasto wystarczy jeden wieczór, bo najlepsza zabawa zaczyna się tam po zmroku. Udanej wyprawy!
Emelk 14:29 | 21.11.2016
Dziękuję za podpowiedź na pewno skorzystamy z niektórych miejsc.Wyjeżdżamy w połowie lutego i nie wiem jak z pogodą będzie.
Czy możesz podpowiedzieć odnośnie Outletów w LV. Czy zakupy lepiej robić w LV czy w okolicach Kalifornii? Znalazłem kilka w LV i jeden na granicy stanów. Na północ od LA jest jakiś największy Outlet. Jesteśmy na etapie układania dzień po dniu wycieczki i chcemy podjąć jakąś decyzję gdzie będzie taniej.
Pozdrawiam
Dzięki za informacje
Emelk 14:34 | 21.11.2016
Dziękuję za informacje:-)Z odbytych podróży zawsze staramy się jeść coś lokalnego coś czego nie można spotkać w innym rejonie.
W USA bardziej nastawiamy się na fast foody oczywiście steki.
W SF na pewno będziemy w China Town i próbujemy Chińszczyzny. W hotelach nie wykupujemy jedzenia więc jak możesz prześlij kilka propozycji na SF i okolice przewidujemy około 3 dni.
Pozdrawiam
Emek
paragon 10:45 | 29.11.2016
Jeśli chodzi o fast foody to zdarzało mi się stołować w Popeyes albo w Panda Express i było ok. Co do outletów to jeden z większych w jakich byłam to Camarillo niedaleko LA.Mega!
Emelk 11:06 | 29.11.2016
Odnośnie outletów to polecasz ten Camarillo czy szukać coś koło LV?Orientujesz się jak jest z podatkiem w którym stanie jest taniej?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Emek