Forum dyskusyjne
samotna podróż
kategoria podróże po świecie
kraj Usa
zdyngosz 12:57 | 05.04.2015
Chcę obejrzeć zachodnią stronę USA. Jakieś sugestie? Jeszcze tam nie byłam. Planuję pobyt miesięczny, ale jestem elastyczna. Proszę wytrawnych podróżników o rady i zalecenia
Magda Kajzer 12:20 | 07.04.2015
Zachodnia strona USA to ogromny kawałek tego kraju. Ciężko tak wybrać, co warto zobaczyć, bo wiadomo, że warto zobaczyć wszystko. ,Myślę, że osobiście zdecydowałabym się na całą Kalifornię, pewnie zobaczyłam teżi Waszyngton.
Magda Kajzer 12:20 | 07.04.2015
Zachodnia strona USA to ogromny kawałek tego kraju. Ciężko tak wybrać, co warto zobaczyć, bo wiadomo, że warto zobaczyć wszystko. ,Myślę, że osobiście zdecydowałabym się na całą Kalifornię, pewnie zobaczyłam teżi Waszyngton.
Smok-1 20:00 | 07.04.2015
Magda, jest mały problem. Waszyngton nijak nie chce być na zachodzie USA ....
Edgarek 21:10 | 07.04.2015
>Magda, jest mały problem. Waszyngton nijak nie chce być na zachodzie USANo chyba, że stan Waszyngton, ale to od Kaliforni kawałek.
zdyngosz 11:39 | 08.04.2015
A oprócz takich spostrzeżeń, to macie jakieś ciekawe propozycje? To portal globtroterów...
Edgarek 13:40 | 08.04.2015
>A oprócz takich spostrzeżeń, to macie jakieś ciekawe propozycje? To portal>globtroterów...
To tak szczerze. Za mało informacji. Zachodnie wybrzeże to duży obszar obejmujący prawie wszystkie strefy klimatyczne i różną infrastrukturę. Ważne jest wszystko, pora roku w której będziesz, środki transportu, którymi chcesz/możesz się poruszać, Twoje zainteresowania i oczywiście miejsce, z którego chcesz startować - San Diego czy Seattle.
Szwedacz_Agnieszka 20:21 | 08.04.2015
Nie wiem czy masz na myśli głównie zachodnie wybrzeże, czy również tereny bliżej centrum.Oto miejsca, które odwiedziłam i uważam, że na pewno było warto. Sam zdecyduj, które leżą wystarczająco na zachód :)
- Arches NP, Canyonlands, Zion NP, Bonneville Salt Flats (Utah)
- Monument Valley, Grand Canyon (Arizona)
- Joshua Tree NP (Kalifornia)
- Death Valley, Valley of Fire (Nevada)
- Yellowstone P, Grand Teton NP (Wyoming)
Wiele pozytywnych opinii słyszałam oYosemite NP, no i o San Fransisco, ale nie miałam okazji ich zweryfikować ;)
Tu więcej o kilku wymienionych miejscach. Reszta w opracowaniu.
http://utn.pl/cy17Y
Pozdrawiam
zdyngosz 10:28 | 09.04.2015
chciałabym zobaczyć must see, wynajmę samochód, a wystartuję z Los angeles lub San Francisco. Biletu jeszcze nie kupiłam, więc droga jest otwarta. A może macie sugestie co do lotu? Chciałabym oczywiście jak najtaniej. Mogę zaczać z Polski lub Europy. Mieszkam we Wrocławiu.
Edgarek 08:39 | 10.04.2015
>chciałabym zobaczyć must see, wynajmę samochód, a wystartuję z Los angeles lub San>Francisco. Biletu jeszcze nie kupiłam, więc droga jest otwarta. A może macie sugestie
>co do lotu? Chciałabym oczywiście jak najtaniej. Mogę zaczać z Polski lub Europy.
>Mieszkam we Wrocławiu.
Z MustSee my obejrzeliśmy Wielki Kanion, Bryce, Kanion Antylopy (w Page oprócz tego warto podejść sobie do Horseshoe Bend). Byliśmy również w Zionie ale to nie jest coś co jest musowe (jeśli nie będziesz mieć czasu to możesz skreślić) i w Joshua Tree.
Myślę, że z innych tematów warto wjechać do Las Vegas, Disneyland i Universal Studios.
Wielkich miast nie zwiedzaliśmy ale stare miasto w San Diego jest urokliwe. Dla odmiany przechodziliśmy też do Tijuany zobaczyć "drugą stronę".
luksol 22:38 | 06.05.2015
Zachodnia część jest dość droga. Ale ma sporo ciekawych miejsc. Jeśli chodzi o to co polecam to Parki Narodowe (Yosemite Squoia; Death Valley; Grand Canyon; Arches; Cannionlands). Oprócz tego wielecie kawych zakontków (Havasu supai; Horseshoe Bend; Antylope Canyon) z miast polecam Las Vegas, jest co pooglądać a w LA i SF to oczywiście jest kilka sławnych punktów na zasadzie Must See ale na mnie nie zrobiły wielkiego wrażenia (no z wyjątkiem Golden Gate Bridge). Też sam podrużowałem więc jeśli chodzi o parki narodowe to niezbędne jest odpowiednie przygotowanie (forma i ekwipunek). Pozdrawiam
luksol 22:50 | 06.05.2015
co do lotu to ja leciałem Lufthansa z warszawy do NY i z Chicago do WAW za 1890zł to był czerwiec powrót lipiec 2014. Przesiadka we Frankfurcie. Ale lot przyjemny posiłki dobre i napoje no limits :). Airbus A380-800 to dość wygodna maszyna.