/ / GRUZJA > Przewóz leków na receptę do Gruzji > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Przewóz leków na receptę do Gruzji

kategoria zdrowie w podróży

kraj Gruzja

Wawa78 dołączył
31.05.2018

Wawa78 21:54 | 31.05.2018

Witam wszystkich,

W połowie czerwca wybieram się do Gruzji, jestem w trakcie leczenia i muszę wziąć ze sobą leki psychotropowe (benzodiazepiny). Pisałem do ambasady RP w Tbilisi, ale informacje jakie otrzymałem z ambasady (myślę, że przez kulawe tłumaczenie) a te uzyskane z Gruzińskiej strony są sprzeczne. Po zapoznaniu się z gruzińskimi regulacjami:

http://www.rs.ge/Default.aspx?sec_id=5982&lang=2#

i konsultacji z lekarzem uznałem, że potrzebne będzie:

1) kopia recepty

2) kopia PWZ lekarza

3) zaświadczenie lekarskie

To wszystko przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego na angielski

Pytanie właściwe czy ktoś był w podobnej sytuacji i może powiedzieć jak wyglądało to w praktyce? Lub doradzić cokolwiek jeśli chodzi o przewóz leków wymagających recepty?

Pozdrawiam!

[fb] Krzysztof Nodar Ciemnołoński dołączył
14.04.2018

[fb] Krzysztof Nodar Ciemnołoński 16:05 | 01.06.2018

Cześć, generalnie sprawa wygląda tak:

"Do Gruzji można wwieźć leki wyłącznie niezbędne do osobistego leczenia w maksymalnej ilości 10 standardowych opakowań.
Należy pamiętać, iż w przypadku leków zawierających substancje psychoaktywne, na granicy należy okazać kopię recepty oraz kopię certyfikatu potwierdzającego uprawnienia do wykonywania zawodu wystawiającego receptę lekarza wraz z tłumaczeniami na język angielski. Wwieźć można ilość leku wystarczającą na okres do 31 dni. Zwracamy uwagę, że niektóre leki dostępne w Polsce bez recepty, w Gruzji mogą być kwalifikowane jako środki odurzające i substancje psychotropowe.

Jednocześnie uczulamy, że gruzińskie służby graniczne działają w tym zakresie bardzo restrykcyjnie. W razie wątpliwości czy dane substancje aktywne podlegają kontroli przy wwożeniu do Gruzji, prosimy o kontakt na adres e-mail: tbilisi.amb.rk@msz.gov.pl"

Podaj w razie czego nazwę leku (na priv - krz@polakogruzin.pl) a ja sprawdzę też, czy można kupić te leki w Gruzji.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl