Galeria zdjęć
BIAŁA KURKA
SZWECJA / VASTMANLAND / OKOLICE FAGERSTA
odsłon: 8945 |
poleca: 11 osób |
ocena techniczna: 4.91 |
ocen: 12 |
w schowku: 0 osób
- Autor
- AZAR( SO:4.92 | SW:4.92 )
- Typ
- Przyroda
- Data dodania
- 2011-09-17 17:31
- Data wykonania
- wrzesień 2011
- Miejsce
-
- Opis zdjęcia
- brak
Komentarze do zdjęcia
ja też tak jak Lelo! Nie znam - nie zbieram. Mam wątpliwości - jak wyżej. Kania - super!
Prawie żadnego grzyba nie trawimy tylko go nie zauważamy bo kolorem się nie wyróżnia tak jak kurka(wiadomo o co chodzi). Jeśli mowa o KANI to nie wiem jak można go pomylić z Muchomorem Sromotnikowym to przecież dwa różne grzyby. Na odległość ich rozpoznaję. Zasada :"Jak masz chociaż maleńkie wątpliwości nie bierz go, po co w czasie jedzenia ma Ci rosnąć w Buzi." Kania (także pieczarka) zrobiona jak schabowy to jest to. Smaczności
....nie będę się wymądrzał ale pewnie nie wiecie że kurka jako jedyna jest grzybem wielorazowego użytku rozumiecie o co mi chodzi ....nie trawimy jej he he:):)
Kochani!Wszystkie grzyby są jadalne, niektóre jednak tylko jeden raz... A ten grzyb (jedynie w kolorze brązowym) znam pod potoczną nazwą "sarenka". Dlaczego tak - nie mam pojęcia.
Akurat ten nie ma trującego odpowiednika więc bądź pewny że nie zatrujesz się.Z grzybami jest trochę tak jak z podróżami do bardzo egzotycznych krain.Bez przygotowania może to być "podróż" w jedną stronę
Widząc takiego grzyba na pewno bym go nie podniósł . Zbieram tylko znane i sprawdzone.
To nazwa potoczna grzyba podobnego do kurki który występuje również w Polsce a fachowo nazywa się kolczak obłączasty
Polecają to zdjęcie
Inne zdjęcia tego użytkownika
Inne zdjęcia z tego kraju:
BIAŁA KURKA
SZWECJA / VASTMANLAND / OKOLICE FAGERSTA

- Autor
- AZAR( SO:4.92 | SW:4.92 )
- Typ
- Przyroda
- Data dodania
- 2011-09-17 17:31
- Data wykonania
- wrzesień 2011
- Miejsce
- Opis zdjęcia
- brak
Komentarze do zdjęcia
ja też tak jak Lelo! Nie znam - nie zbieram. Mam wątpliwości - jak wyżej. Kania - super!
Prawie żadnego grzyba nie trawimy tylko go nie zauważamy bo kolorem się nie wyróżnia tak jak kurka(wiadomo o co chodzi). Jeśli mowa o KANI to nie wiem jak można go pomylić z Muchomorem Sromotnikowym to przecież dwa różne grzyby. Na odległość ich rozpoznaję. Zasada :"Jak masz chociaż maleńkie wątpliwości nie bierz go, po co w czasie jedzenia ma Ci rosnąć w Buzi." Kania (także pieczarka) zrobiona jak schabowy to jest to. Smaczności
....nie będę się wymądrzał ale pewnie nie wiecie że kurka jako jedyna jest grzybem wielorazowego użytku rozumiecie o co mi chodzi ....nie trawimy jej he he:):)
Kochani!Wszystkie grzyby są jadalne, niektóre jednak tylko jeden raz... A ten grzyb (jedynie w kolorze brązowym) znam pod potoczną nazwą "sarenka". Dlaczego tak - nie mam pojęcia.
Akurat ten nie ma trującego odpowiednika więc bądź pewny że nie zatrujesz się.Z grzybami jest trochę tak jak z podróżami do bardzo egzotycznych krain.Bez przygotowania może to być "podróż" w jedną stronę
Widząc takiego grzyba na pewno bym go nie podniósł . Zbieram tylko znane i sprawdzone.
To nazwa potoczna grzyba podobnego do kurki który występuje również w Polsce a fachowo nazywa się kolczak obłączasty
Polecają to zdjęcie