Galeria zdjęć
Bliny
LITWA / - / -
odsłon: 1221 |
poleca: 0 osób |
ocena techniczna: brak |
ocen: 0 |
w schowku: 0 osób
- Data dodania
- 2013-11-28 10:40
- Data wykonania
- październik 2013
- Miejsce
-
- Opis zdjęcia
- brak
Komentarze do zdjęcia
Trylu - dzięki wielkie za przepis :) Przekopiowałam go sobie. Jak tylko wrócę do Polski, to natychmiast sobie zrobię bliny :)
Fajna fotka......podczas podróży też robię foty potraw,a nawet zbieram przepisy.....dla tych co się "ślinią" na widok pysznych blinów....przepis..Są okrągłe jak słoneczka - symbolizują pożegnanie zimy i początek wiosny
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej 2 łyżki ciepłej wody i wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość i pojawią się w nim bąbelki. Przesiej do miski resztę mąki pszennej i 2/3 gryczanej. Wlej szklankę mleka i rozczyn drożdżowy, zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie, przykryj je lnianą ściereczką i pozostaw na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz dodaj do ciasta pozostałą mąkę, zagnieć i odłóż na 2 godziny, aby ponownie wyrosło. Połącz z resztą mleka, żółtkami, stopionym masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą i cukrem, połącz z pianą z białek. Ponownie odłóż do wyrośnięcia - tym razem na 30 minut. Ciasto kładź łyżką na patelnię i smaż z obu stron. Bliny podawaj posmarowane stopionym masłem, z kawiorem i śmietaną.
Aż się głodna zrobiłam :)
Polecają to zdjęcie
Inne zdjęcia tego użytkownika
Inne zdjęcia z tego kraju:
Bliny
LITWA / - / -

- Data dodania
- 2013-11-28 10:40
- Data wykonania
- październik 2013
- Miejsce
- Opis zdjęcia
- brak
Komentarze do zdjęcia
Trylu - dzięki wielkie za przepis :) Przekopiowałam go sobie. Jak tylko wrócę do Polski, to natychmiast sobie zrobię bliny :)
Fajna fotka......podczas podróży też robię foty potraw,a nawet zbieram przepisy.....dla tych co się "ślinią" na widok pysznych blinów....przepis..Są okrągłe jak słoneczka - symbolizują pożegnanie zimy i początek wiosny
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej 2 łyżki ciepłej wody i wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość i pojawią się w nim bąbelki. Przesiej do miski resztę mąki pszennej i 2/3 gryczanej. Wlej szklankę mleka i rozczyn drożdżowy, zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie, przykryj je lnianą ściereczką i pozostaw na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz dodaj do ciasta pozostałą mąkę, zagnieć i odłóż na 2 godziny, aby ponownie wyrosło. Połącz z resztą mleka, żółtkami, stopionym masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą i cukrem, połącz z pianą z białek. Ponownie odłóż do wyrośnięcia - tym razem na 30 minut. Ciasto kładź łyżką na patelnię i smaż z obu stron. Bliny podawaj posmarowane stopionym masłem, z kawiorem i śmietaną.
Aż się głodna zrobiłam :)
Polecają to zdjęcie