Galeria zdjęć

... bakso ...

INDONEZJA / Bali / Kusamba-Candidasa

Zdjęcia: Kusamba-Candidasa, Bali, ... bakso ..., INDONEZJA
odsłon: 1090 | poleca: 4 osób | ocena techniczna: 4.66 | ocen: 6 | w schowku: 0 osób
Data dodania
2010-11-05 03:02
Data wykonania
październik 2010

Opis zdjęcia
brak

Komentarze do zdjęcia

pięć za opis , fotka również smakowita>>>>>

Bakso to przepis na klopsiki po indonezyjsku. Klopsiki zanurzone są w zupie, która właśnie tak się nazywa. Oprócz rzeczonych klopsików można z niej wyłowić kluski (mia), jajko (telur) i inne, zielone drobiazgi. Całość przyprawiona jest na ostro drobną papryką. Jest to bardzo popularne w Indonezji danie, a stragany, 'warungi' (tanie garkuchnie), czy restauracje, mają ją zawsze w swojej ofercie. Na specjalne życzenie serwowany jest, na odrębnym talerzu ryż (nasi), podstawa tutejszej diety... Inne typowe potrawy to: nasi goreng (smażony), mia goreng, nasi ayam (kurczak... zazwyczaj mikroskopijny kawałek), nasi telur ... i inne kombinacje wymienionych wyżej słów, opisujące typowe tutaj dania. Ale dostępne są również owoce morza, przyrządzane na przeróżne sposoby... Różnie smakują... To zapewne rzecz gustu... Dodam tylko, że próbowane w Lalamerze (wyspa Lembata) mięso z wieloryba nie wprawiło mnie w zachwyt, a nawet wręcz przeciwnie. Za to potrawa z manty była wyśmienita :-)... Pozdrawiam...

Bakso to przepis na klopsiki po indonezyjsku. Klopsiki zanurzone są w zupie, która właśnie tak się nazywa. Oprócz rzeczonych klopsików można z niej wyłowić kluski (mia), jajko (telur) i inne, zielone drobiazgi. Całość przyprawiona jest na ostro drobną papryką. Jest to bardzo popularne w Indonezji danie, a stragany, 'warungi' (tanie garkuchnie), czy restauracje, mają ją zawsze w swojej ofercie. Na specjalne życzenie serwowany jest, na odrębnym talerzu ryż (nasi), podstawa tutejszej diety... Inne typowe potrawy to: nasi goreng (smażony), mia goreng, nasi ayam (kurczak... zazwyczaj mikroskopijny kawałek), nasi telur ... i inne kombinacje wymienionych wyżej słów, opisujące typowe tutaj dania. Ale dostępne są również owoce morza, przyrządzane na przeróżne sposoby... Różnie smakują... To zapewne rzecz gustu... Dodam tylko, że próbowane w Lalamerze (wyspa Lembata) mięso z wieloryba nie wprawiło mnie w zachwyt, a nawet wręcz przeciwnie. Za to potrawa z manty była wyśmienita :-)... Pozdrawiam...

Zdjęcie średnie, ale pomysł z podziałem na warstwy świetny! :) Co to "bakso"?



Strefa Globtrotera

Galeria fotografii

Została stworzona z myślą o prezentacji zdjęć z podróży. Każdy, kto zarejestruje się jako użytkownik serwisu Globtroter.pl ma możliwość dodawania, oceniania (po otrzymaniu 3 Polecam! od innych uzytkowników) i komentowania zdjęć pozostałych autorów.

Uwaga:
za każde dodane zdjęcia, komentarze,oceny i polecanie otrzymujesz punkty w naszej społeczności - przeczytaj o tym. Zapoznaj się także z zasadami publikacji zdjęć.

Jak dodać zdjęcie

  1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Przygotuj zdjęcia
    (minimum 1024pix szerokość/wysokość, waga max.: 1MB)
  3. Dodaj opisy wraz ze zdjęciami [tutaj]

Ostatnio Polecane

WłOCHY / Wybrzeże Amalfitańskie / Widok ze ścieżki z Amalfi

ARMENIA / Erywań / Ararat

ARMENIA / Erywań / Ararat

WłOCHY / Wybrzeże Amalfitańskie / Widok ze ścieżki z Amalfi

ARMENIA / Aragacotn / Aragac

Ostatnio Komentowane

X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl