Forum dyskusyjne
Wybierz temat dyskusji:
Wybierz kraj:

wszystkie wątki | wątki bez odpowiedzi | dodaj nowy wątek | posty od najnowszych

MALTA > MALTA porady przydatne informacja > forum, porady i informacje

temat: MALTA, porady, przydatne informacja
autor komentarza: pajson
data dodania: 2009-07-18 15:28:05
treść:
Bedę wdzięczny za porady dotyczące wyjazdu na malte. Co warto zobaczyć, na co zwracać uwagę, w którym regionie szukać zakwaterowania itp.
dodaj komentarz
autor komentarza: Edgarek
data dodania: 2009-07-18 19:44:20
treść:
zależy co chcesz robić i na ile jedziesz. Jeśli zamierzasz plażować, to źle wybrałeś, większość plaż jest kamienista.
W skrócie co bym polecał: Gozo - cały dzień, targ rybny w Marsaxlokk, klify Dingli, stare miasto w Rabacie, warto przepłynąć sobie promem ze Sliemy do Valetty.
Wrażenie robią autobusy często mające drzwi otwarte w czasie jazdy i zamykane na zamek typu Yale, piękne są w kołatki na drzwiach kamienic w Valettcie, tak jak figurki Matki Boskiej przy wejściach do domów.
To tak z grubsza, jak masz jeszcze pytania, pytaj :-)
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-19 15:11:07
treść:
Dzięki za info. Zamierzam aktywnie spędząc czas chociaż będąc na wyspie na morzu śródziemnym trudno odmówić sobie odmówić korzystania z uroków ciepłego morza.
Jacy są miejscowi ludzie?.
Czytałem również, że warto wybrać się promem z malty (płynie 2h) na południe sycylii?.
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-19 20:27:37
treść:
Oj to mnie zastrzeliłeś - ludzie - zupełnie nie wiem, nie wtrącają się w to co robisz, strasznie pobożni, autobusy wyklejone świętymi obrazkami, przy każdym kościele wszyscy się żegnają. We wszystkich "przewodnikach" ostrzegano, że, w szczególności w autobusach, nie chcą wydawać reszty - nigdy mi się nie zdażyło.
Rzeczywiście są organizowane wycieczki na Sycylię z wycieczką na Etnę, my nie popłynęliśmy i nie było czego żałować, bo padał deszcz iwulkan był w chmurach :-((

Aha, tam jest jeszcze sporo miejsc i rzeczy do zobaczenia, wymieniłem, te które zrobiły na mnie wrażenie.
dodaj komentarz
autor komentarza: Promyczek
data dodania: 2009-07-20 10:29:05
treść:
Hej
ja bylam tydzien i praktycznie kazdego dnia gdzie indziej, poplynelam rowniez promem na sycylie na wulkan etna co szczerze polecam.
Wypozyczylismy samochod i zjedzilismy cala wyspe, moge polecic konkretne miejsca w zaleznosci od tego coc chesz zobaczyc. Jednych interesuja Koscioly drugich przyroda:) w przewodniku Lonely Planet znajdziesz wiele cennych wskazowek, jesli wolisz czytac po polsku polecam przewdonik Pascala - Malata opracowana bardzo dobra. Jest tam rowniez delfinarium (chyba kosztowalo 120 euro za caly dzien pobytu i plywanie z delfinami 45 min) co rowniez warto jesli ktos lubi te klimay. Koniecznie wyspa Gozo. nAPISZ prosze Cie co ineteresuje. Aha i koniecznie trzeba sprobowac spaghetti z krolikiem - palce lizac:) mi samo miesko tak sobie smakowalo, ale to spahgetti:) miodzio.
Na Malcie ogolnie jest bardzo drogo powinienes sie z tym liczyc
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-20 10:30:46
treść:
Zapomnialac dodac: ludzie bardzo zyczliwi, urzedowy jezyk to angielski wiec nie ma problemu z komunikacja. nie sa nachalni, baaaardzo pomocni. W hotelu nam organizowali traposrt jesli o to prosilismy, doradzali trase jak jechac, ewentualnie czym jechac. O to sie martwic nie musisz. Musialam tez skorzystac pilnie z opieki lekarza. Tym sie przejmowac sie nie musisz. Co dwa dni pozniej dzwonil by sprawdzic czy juz rana wygojona, czy opuchlizna zeszla, czy to czy tamto:) Naprawde super.
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-20 10:42:37
treść:
Jeszcze sobie przypomnialam: warto sie przejechac tamtejszym autobusem:) ma to swoj klimat:) Miejsca ktore odwiedzilam to miedzy innymi:
Gozo
Comino
Valetta
Klify
(ale podjechalismy od zlej strony wiec tutaj nie powiem co i jak bo nie jestem dobrym przykladem:) )
St Paul's Bay
Rabat-Mdina
Victoria (Rabat)
Malta jest na tyle mala wyspa, ze przy dobrej organizacji czasu naprawde mozna ja zjechac w tydzien. Przypomnialo mi sie jeszcze jedno: ruch lewo stronny, ale mozna sie przyzwyczaic:)
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-20 16:30:25
treść:
Jeszcze raz dzięki za porady.
Wszystko tylko utwierdziło mnie żeby odwiedzić Malte.
Pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: Abchazja
data dodania: 2009-07-22 18:12:21
treść:
jesli do tego wszystkiego chcesz dodac lezenie na plazy, piaszczysta znajdziesz przy Mellieha Bay, stamtad tez organizowane sa rejsy na wyspy Gozo i Comino
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-23 10:19:24
treść:
a tam jest piaszczysta plaza? u mnie byly skaly wiec tak troszke ciezko sie schodzilo i wiadomo jak sie na skalkach lezy;)
dodaj komentarz
autor komentarza: Abchazja
data dodania: 2009-07-23 18:06:11
treść:
to ponoc jedyna piaszczysta na Malcie, mam zdjecia jako dowod :), nie jest zbyt duza, ale 200 lezakow przyjmie spokojnie
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-23 20:31:20
treść:
są minimum trzy piaszczyste plaże:
Birzebugga - praktycznie w centrum miasta z widokiem na żurawie portowe, za to fajny piasek i zero turystów,
Melihea Bay - przy samej ulicy, mnóstwo ludzi
Golden Bay - chyba najładniejszy widok wyłącznie na morze, w okolicy Radissona ale sporo ludzi i wąska plaża, za to trochę miejsca żeby sobie połazić po wybrzeżu.
dodaj komentarz
data dodania: 2009-07-24 10:22:25
treść:
Przyznam szczerze, ze ja nie bardzo plazowa jestem, wiec tez jakos specjalnie sie nie interesowalam:)
dodaj komentarz

Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy. Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum. Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu. Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl . Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
2. Zaloguj się (na każdej stronie)
3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]