/ / MALTA > poruszanie sie po Malcie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

poruszanie sie po Malcie

kategoria podróże po świecie

kraj Malta

27ola dołączył
08.10.2009

27ola 11:37 | 13.05.2014

Czy może ktoś mi doradzić w sprawie transportu - poruszania się po Malcie? Zastanawiam się czy lepiej wynająć auto czy poruszać się autobusami/taxi itp.?
Znacie jakieś dobre miejsce na noclegi - pod względem komunikacyjnym?

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 12:45 | 13.05.2014

autobusy na Malcie to bardzo wygodny sposób komunikacji, bilety wielodniowe są tanie, pozwalają poruszać się po całej wyspie.

27ola dołączył
08.10.2009

27ola 13:33 | 13.05.2014

czy te autobusy są jakoś "zgrane czasowo" - w taki sposób żeby nie czekać godzinami na transport? orientujesz się w temacie?
polecasz coś szczególnie do zobaczenia?

Sa-Bina dołączył
27.01.2013

Sa-Bina 14:32 | 13.05.2014

My bylismy na Malcie 9 dni jesienia 2012. Dokladniej to na siostrzanej wyspie Malty - Gozo. Polecam goraco! Niesamowite krajobrazy i jest co zwiedzac, np. Azure Window, stolica Victoria z piekna cytadela, wiele bazylik, dwie megalityczne swiatynie w Ggantiji wpisane na liste UNESCO, szeroka plaza Ramla Bay na polnocy wyspy itd. Na Gozo nie musisz miec auta, gdyz tanio i szybko dotrzesz wszedzie autobusem. Wynajelismy sliczny apartament za niewielkie pieniadze w miejscowosci Xlendi i stamtad organizowalismy sobie na wlasna reke wycieczki. Raz wybralismy sie autobusem do stolicy Malty- Valletty na caly dzien. Nie dosc, ze jechal on przez wiele miejscowosci i sie w kazdej z nich zatrzymywal, to na dodatek jego trasa byla dluzsza od tej, ktora bysmy sami obrali jadac samochodem. Na Malcie nie polecam poruszania sie autobusami, gdyz po prostu traci sie strasznie duzo czasu.! No chyba ze bedziesz pokonywac trasy o niewielkich odleglosciach. Auto na Gozo - zdecydowanie NIE! Auto na Malcie - zdecydowanie TAK! Aha, jesli chodzi o bilet calodniowy... Na obu wyspach nie mozesz sie poruszac na tym samym bilecie calodniowym. Nie jest to jednak problem, bo ceny ich sa naprawde niskie.

Sa-Bina dołączył
27.01.2013

Sa-Bina 14:33 | 13.05.2014

P.S. W mojej galerii znajdziesz kilka fotek z Gozo.

27ola dołączył
08.10.2009

27ola 20:46 | 14.05.2014

hej, możesz powiedzieć jak rezerwowałeś noclegi na Malcie?

Sa-Bina dołączył
27.01.2013

Sa-Bina 23:11 | 14.05.2014

Rezerwowalismy przez http://www.fewo-direkt.de/
Stronka dostepna rowniez w angielskim.
A tu namiary na apartament, w ktorym nocowalismy:
http://www.fewo-direkt.de/ferienwohnung-ferienhaus/p96947

27ola dołączył
08.10.2009

27ola 10:51 | 27.10.2014

Byłam na Malcie we wrześniu 2014.
Noclegi rezerwowałam na booking.com
Udało mi się zarezerwować hotel w Bugibbie (Santa Maria) śniadania + kolacje. 2 osoby za tydzień 308euro.
Miałam wynajęte auto i poruszałam się nim po całej wyspie. Nie było problemu z płynieciem na Gozo. Bilet kupuje się w drodze powrotnej na takich bramkach jak na autostradzie.
Jedynie parkowanie było czasem skomplikowane w mieście, ale zawsze znalazłam miejsce.

kajtek86 dołączył
25.10.2014

kajtek86 19:03 | 27.10.2014

Malta jest na tyle mała, że spokojnie można wszędzie dostać się autobusami - w czerwcu 2014 jeździły dosyć często i raczej punktualnie :)
bilet jednodniowy to koszt 1,5euro, na tydzień 6,50euro - z tym, że biletów z Malty nie można używać na Gozo i odwrotnie :) prom na Gozo odpływa codziennie, o ile mnie pamięć nie zawodzi co 30-40minut - bilet kosztuje 4,65euro :)
nocleg polecam w Sliemie - blisko do stolicy (a ceny o wiele niższe) i do San Julians, gdyby ktoś potrzebował bardziej imprezowej okolicy :) i do tego łatwo dostać się autobusem w każdą część wyspy:)

Antoni dołączył
04.03.2013

Antoni 15:27 | 05.11.2014

Planując wyjazd na Maltę warto wiedzieć, że najpiękniejszą porą roku na tych wyspach jest nasza wiosna, czyli od początku kwietnia do końca maja, wtedy wszystkie rośliny są zielone i okryte bujnym kwieciem. Wszystkich zainteresowanych bogatym kalendarzem imprez na Malcie odsyłam do http://www.visitmalta.com/en/events

Leyla dołączył
14.08.2012

Leyla 14:10 | 07.11.2014

Byłam na Malcie przez miesiąc i wiem, że autobusy jeżdżą jak chcą- czasem przyjadą, czasem nie a przejechanie krótkiego odcianka zajmuje dużo czasu. Jeździłam autostopem, poznałam ludzi, ktorzy opowiedzieli mi o miejscu niesamowite historie, więc ja polecam opcję autostopową :)

ahdar dołączył
07.05.2014

ahdar 10:33 | 09.07.2015

>Malta jest na tyle mała, że spokojnie można wszędzie dostać się autobusami - w
>czerwcu 2014 jeździły dosyć często i raczej punktualnie :)
>bilet jednodniowy to koszt 1,5euro, na tydzień 6,50euro - z tym, że biletów z Malty
>nie można używać na Gozo i odwrotnie :)

Od 1 lipca są zmiany. u kierowcy można kupic tylko bilet jednoprzejazdowy ,można w czasie "przejazdu" zmieniać autobus i ważny jest 2 godziny (czyli jadąc np. z Marsaskali do Mdiny jako jeden przejazd traktuje się dojazd autobusem np. do Valletty i dalej drugim autobusem do Mdiny). Nie można użyć jako powrotnego i kosztuje 2 Ero w lato, 1,5 w zimie i 3 na nocne.

Poza tym są 7 dniowy turystyczny za 21 Euro kodowany na karcie i 12 przejazdowy za 12 Euro też kodowany na karcie. Są też karty spersonalizowane. By otrzymać trzeba złożyć wniosek przez internet podając adres maltański na który ma być wysłana.

To tak w skrócie, więcej na https://www.tallinja.com/

Antoni dołączył
04.03.2013

Antoni 17:41 | 23.02.2015

Raz jeszcze polecam Maltę wiosną. Oczywiście jeśli ktoś ma na to dużo czasu, niech zwiedza autostopem. Moim zdaniem w zupełności wystarczy komunikacja autobusowa, odległości między miastami sa tak niewielkie, że zachęcam też do spacerów :)

ahdar dołączył
07.05.2014

ahdar 14:42 | 09.07.2015

Wkradł się błąd 12 przejazdowy kosztuje 15 Euro

ahdar dołączył
07.05.2014

ahdar 16:51 | 10.07.2015

Trochę więcej informacji o nowych taryfach http://www.namalcie.pl/przewodnik/informacje-praktyczne/transport-publiczny/

ahdar dołączył
07.05.2014

ahdar 16:52 | 10.07.2015

Cos sie źle wkleiło:
Trochę więcej informacji o nowych taryfach http://www.namalcie.pl/przewodnik/informacje-praktyczne/transport-publiczny/

DWW dołączył
13.04.2013

DWW 15:31 | 01.08.2015

Właśnie wróciłem z Malty - byliśmy 10 dni - z małymi dziećmi 7 i 3 lata - więc wybór samochodu jako środka lokomocji był oczywisty - przynajmniej dla nas dodatkowo poleciały z nami z Polski foteliki za "darmoche" co pozwoliło trochę zaoszczędzić - generalnie cała impreza była nisko kosztowa
dwie całkiem przyzwoite kwatery na Gozo i Malcie - razem 9 nocy + lot z Krakowa, wynajęcie samochodu, paliwo i ubezpieczenie dla dwóch kierowców na 4 osoby ok 5000zł to chyba warto - polecam kierunek
ps.
tylko ten ich sposób jazdy "pod prąd" i stan bocznych "oślich duktów" - przy nich nasze polne ścieżki są super, ale ja osobiście lubię takie klimaty
:))))

H&G dołączył
06.09.2012

H&G 12:16 | 19.12.2015

Listopad 2015: poruszaliśmy się autobusami, czasem rzeczywiście trzeba czekać np z Hagar Temples, Popeye Village był tylko jeden na godzinę. Ale jak sobie wcześniej wszystko obliczysz ile czasu potrzebujesz na zwiedzanie żeby nie czekać na przystanku to jest ok. Zależy tez w którym miejscu wyspy mieszkasz. Teraz już wiem, że jeżeli chcę zwiedzić całą wyspę to najlepiej gdzieś po środku się zatrzymać bo z jednego końca na drugi to około 2 godziny. 7 dniowy za 21 Euro można kupić w Vallecie na dworcu autobusowym.
http://beenandseen.blogspot.co.uk/search/label/Malta

OneDayStop dołączył
09.03.2016

OneDayStop 09:07 | 04.02.2017

Tutaj jest cały przewodnik o tym, jak poruszać się po Malcie:
http://onedaystop.com/blog/malta-wynajem-samochodu-czy-autobus/

Samochodem lub autobusem

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl