Forum dyskusyjne
Mieszkam na Malcie odpowiem na pytania
kategoria podróże po świecie
kraj Malta
[konto usuniete] 13:49 | 19.07.2017
Cześć!Wraz z mężem i dwoma kotami mieszkamy na Malcie (a dokładniej na jej mniejszej siostrze - Gozo) i prowadzimy mały, rodzinny biznes (wycieczki po Malcie).
Jeżeli planujecie wakacje w tym uroczym zakątku Europy i poszukujecie jakichkolwiek bieżących informacji, porad - chętnie pomogę :)
Pozdrawiam
Agnieszka
andziakraków 21:50 | 26.01.2018
Hej Witaj,Wybieram się na Maltę w terminie 28 marca 2018 do 4 kwietnia 2018 poszukuję przytulnego pensjonatu, hoteliku lub kwaterki dla dwóch osób czy możesz coś polecić ? Z góry dzięki
Pozdrawiam z Krakowa Anka
[konto usuniete] 15:34 | 27.01.2018
Hej!A możesz mi powiedzieć, czy nastawiacie się bardziej na zwiedzanie, czy plażowanie, czy może imprezowanie? Od tego zależy lokalizacja :)
I czy koniecznie na Malcie, czy może być też Gozo? Gozo jest znacznie ciekawsze krajobrazowo, natomiast dużo mniej imprezowo niż Malta.
kosmo 11:38 | 28.01.2018
Co was zachęciło do przeprowadzki na Maltę? :) Czy jesteście zadowoleni?
[konto usuniete] 07:30 | 29.01.2018
Pierwszy urlop, po którym zakochaliśmy się w Malcie, w jej mieszkańcach, w pogodzie, w niespiesznym trybie życia... Wiadomo, od marzeń do realizacji długa droga, ale udało się :) Tak, jesteśmy zadowoleni i nie planujemy zmieniać na razie miejsca zamieszkania :)
Monika_841 12:14 | 09.02.2018
Cześć Agnieszka,Wybieram się z mężem i 6 latkiem na Maltę w terminie 21-28 kwietnia. Nie mamy jeszcze noclegu, nastawiamy sie na zwiedzanie i trochę plażowania. Co sądzisz o podróżowaniu komunikacją miejską po Malcie? Jestem na etapie szukania noclegu, chciałabym znaleźć prywatną kwaterę u "miejscowych" możesz coś polecić?
lecebochce.pl 15:47 | 09.02.2018
To może ja w międzyczasie wypowiem się o komunikacji - można, ale zabiera to sporo czasu. Komunikacja jest dobrze zorganizowana i wszędzie dojechać można, ale pokonanie kilkunastu kilometrów czasem trwa i półtorej godziny. Jeśli nie macie zbyt napiętego planu to komunikacja będzie ok, jeśli chcecie zobaczyć wszystkie "must see" to jednak przydałoby się auto (tylko pamiętajcie o ruchu lewostronnym).
[konto usuniete] 17:02 | 09.02.2018
Hej :)Siatka połączeń na Malcie (na Malcie, nie na Gozo) jest w miarę dobra, ale czasowo podróżowanie zajmuje wieczność. Szczególnie dla dziecka może to być męczące, ponieważ pokonanie np 20 km zajmuje mniej więcej godzinę.
Napisałam wpsi na moim blogu (sam blog jest nieco zaniedbany z uwagi na brak czasu, jednak wpis o komunikacji na Malcie jest aktualny - z uwagi na powtarzające się tego typu pytania - i znajdziecie tam mapki połączeń, aktualne rozkłady jazdy i wszystko, co może się przydać).
Link do mojego opisu komunikacji: http://www.wycieczkomania.pl/?page_id=9758
Jeśli chodzi o noclegi... Malta dzieli się na kilka stref (to mój osobisty podział):
- południe (ładne, spokojne, ale ciężko z komunikacją z resztą wyspy, jeśli chodzi o zwiedzanie: Marsaskala, Birzebbuga)
- centrum (Valletta, Sliema, St Julians) - zatłoczone, idealne miejsce na rozrywkę (kluby nocne, knajpki), dobrze skomunikowane z resztą wyspy, ale beznadziejne dla rodzin z dziećmi,
- "złoty środek", czyli St Paul's Bay (Bugibba, Qawra) - miejsce dość spokojne, dość dobrze skomunikowane, ale brak piaszczystych plaż
- północ (Mellieha) - daleko wszędzie, ale jest najdłuższa piaszczysta plaża na Malcie, życie wymiera koło 23:00, ale chwalone przez rodziny z dziećmi
- Gozo (druga wyspa, mniejsza siostra Malty) - dla tych, którzy szukają spokoju, sielsko, wiejsko i anielsko (ja mieszkam na Gozo).
Co do samych kwater, to nie jestem w stanie się wypowiedzieć, ponieważ nie pomieszkuję w hotelach. Mieszkam na Gozo i tam mogę polecić te, które widziałam i znam, natomiast co do samej Malty... Polecam dołączyć się do grupy (jeśli macie konto na Fb) https://www.facebook.com/groups/1749033725328487/ i tam zapytać, na pewno pojawią się oferty z kwaterami prywatnymi. Ja osobiście nie chciałabym polecać czegoś, czego nie doświadczyłam i nie znam osobiście.
Ze swojej strony zapraszam na wycieczki jeepami po Malcie i Gozo (to mogę polecić osobiście, ponieważ je organizuję :) https://www.piggy-tours.com
Pozdrawiam,
Agnieszka
Monika_841 08:59 | 12.02.2018
Dziękuje za wiadomość. Nocleg już zarezerwowałam. Jeśli chodzi o wycieczki jeepem decydujemy się narazie na zwiedzanie środkami publicznymi.Pozdrawiam, Monika
[konto usuniete] 11:38 | 12.02.2018
Super, w takim razie życzę wspaniałego urlopu!Pozdrawiam, Agnieszka
Triescik 17:47 | 15.11.2018
hej, wstępnie myślimy o pobycie na Malcie przełom kwietnia i maja 2019, co Państwo poleciliby ws. noclegu...tj. w miarę komfortowy i niedrogi, chętnie ze śniadaniamiAndrzej
[konto usuniete] 18:07 | 15.11.2018
Hej, my noclegów osobiście nie prowadzimy. Nie bywamy także w hotelach, więc mogę jedynie podpowiedzieć sugerując się opiniami innych ludzi.Co do noclegu samego w sobie, to warto się zastanowić najpierw, na co się nastawiacie (poza ceną oczywiście). Jeśli na plażowanie, to wybór lokalizacji zawęża się w zasadzie do północy wyspy (Mellieha), gdzie znajduje się duża (jak na tutejsze warunki), piaszczysta plaża. Ewentualnie Gozo i okolice Ramla Bay (czyli Xaghra, Nadur) - spacerowa odległość od plaży.
Jeśli nastawiacie się na wieczorne wyjścia, nocne kluby, knajpki - St Julian's.
Jeśli na zwiedzanie, to warto wybrać miejsce dobrze skomunikowane z resztą wyspy, czyli na pewno odpada sama północ i południe. Taki złoty środek pomiędzy spokojem a nocnym życiem to okolice St Paul's Bay - Bugibba, Qawra. Te miejsca też mają dobre połączenia komunikacyjne z resztą wyspy.
Jeśli wypad ma być sielsko-wiejski, to zdecydowanie Gozo.
Co do konkretnych obiektów (na podstawie innych osób):
- Razett Cipressa https://www.facebook.com/razzett.cipressa/ (pokoje do
wynajęcia w domku z basenem na Gozo, prowadzi go bardzo miła Polka, Agnieszka; lokalizacja: Gharb)
- https://www.facebook.com/Opal-Apartments-340585246134806/ (apartamenty
na wynajem, prowadzone przez Maltańczyków; lokalizacja: Xlendi, Gozo)
Jeśli chodzi o Maltę, to znam z opowieści:
- https://www.facebook.com/Clownfish-Holidays-Malta-445828018927887/
(prowadzone przez Polkę i Maltańczyka, lokalizacja: St Paul's Bay)
- https://www.facebook.com/apartamentmalta.ghadirabay.7?ref=br_rs (lokalizaja: Mellieha, też Polacy).
Zdecydowanie jednak polecam przejrzeć oferty na Booking.com, ponieważ z
tak sporym wyprzedzeniem można trafić na naprawdę fajne oferty. Bardzo
pozytywnie ludzie wypowiadają się o hotelu Paradise Bay w Mellieha.
Lokalizacja na samej północy, czyli na końcu świata. Aby dojechac do Valletty trzeba liczyć 1,5 godziny. Na południe wyspy autobus z przesiadką.
Przybliżcie, jaki rodzaj wypoczynku preferujecie oraz ewentualny rodzaj transportu w przypadku zwiedzania, może będę mogła więcej doradzić.
Pozdrawiam serdecznie!
Agnieszka Haremza
Geograf Tomek 20:14 | 18.05.2019
Cześć,w dniach 1-8.06.2019 będę na Malcie (na wycieczce). Zakwaterowani mamy być w m. Bugibba. W programie wycieczki jest m.in. rejs na wyspę Comino i całodniowy pobyt na plaży w Błękitnej Lagunie. Nie lubię plażować, raczej lubię zwiedzać i zastanawiam się, czy nie zostać w Bugibbie (i nie pospacerować po tej miejscowości zaglądając do sklepów i zwiedzając akwarium) albo, czy nie podjechać komunikacją do innej miejscowości (z tańszymi sklepami). Proszę o radę co lepiej wybrać (i ewentualnie, w której miejscowości jest w sklepach taniej). Mamy w programie wycieczki całodniowy pobyt na wyspie Gozo (ze zwiedzaniem), w ramach którego jest zaplanowany spacer doliną Wied Il Ghasri do zatoki. W związku z tym mam pytanie: Gdzie najlepiej zaparkować autokar, żeby jak najmniej czasu stracić na spacer do zatoki? Ponieważ żona nie może tym razem mi towarzyszyć będę chciał jeszcze raz wrócić na Maltę, tym razem z żoną. Szukam zacisznego miejsca na zakwaterowanie na wyspie Gozo, z którego moglibyśmy spacerować po urokliwym wybrzeżu (najlepiej północno-zachodnim), zwiedzać pozostałe tereny na wyspie i przeprawiać się od czasu do czasu promem na Maltę. Będę wdzięczny za podpowiedź odnośnie do takiego zakwaterowania. Pozdrawiam, Tomek
[konto usuniete] 17:06 | 19.05.2019
Cześć,1) Jeśli chodzi o Comino, to cała wysepka nie ogranicza się jedynie do Błękitnej Laguny. Polecam wybrać się na rejs, jednak (zamiast pozostać na Lagunie) wybrać się na spacer wokół wyspy. Sporo zdjęć ze spaceru wokół Comino (zajmuje ok 5 godzin) wrzuciłam na mojego bloga: http://www.wycieczkomania.pl/?page_id=10022
2) Bugibba jest dosyć tania, nie wiem, co dokładnie zamierzasz kupować.... Jeśli pamiątki, to polecam Victorię na Gozo lub stragany Marsaxlokk (jeśli ma być tanio).
3) Jak duży ma być autokar? Do wąwozu Ghasri prowadzi wyboista ścieżka, autokar tam nie wjedzie, jednak jest to kilka minut spacerku. Jeśli autokar jest duży, to myślę, że z zaparkowaniem przy samym skręcie do zatoki również może być ciężko. Szukałabym miejsca przy drodze wzdłuż Salin (od strony Marsalforn).
4) Polecam domek prowadzony przez przemiłe polskie małżeństwo w miejscowości Gharb: http://holidayinrazzett.com - urocze miejsce.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka
Geograf Tomek 10:54 | 20.05.2019
Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i gorąco pozdrawiam.Tomek
P.S. Jak przyjedziemy z żoną na Gozo to na pewno skorzystamy w Waszej oferty wycieczek jeepem po wyspach:-).
Geograf Tomek 19:40 | 14.07.2019
Cześć,w dniach 1-8.06.2019 będę na Malcie (na wycieczce). Zakwaterowani mamy być w m. Bugibba. [...] Mamy w programie wycieczki całodniowy pobyt na wyspie Gozo (ze zwiedzaniem) [...] Ponieważ żona nie może tym razem mi towarzyszyć będę chciał jeszcze raz wrócić na Maltę, tym razem z żoną. Szukam zacisznego miejsca na zakwaterowanie na wyspie Gozo, z którego
>moglibyśmy spacerować po urokliwym wybrzeżu (najlepiej północno-zachodnim), zwiedzać pozostałe tereny na wyspie i przeprawiać się od czasu do czasu promem na Maltę [...] Pozdrawiam, Tomek
Cześć,
na początku czerwca 2019 r. byłem na Malcie na wycieczce. Najbardziej podobały mi się: Mdina, Valletta i wyspa Gozo. Tak jak wtedy pisałem zamierzam przylecieć na Maltę z żoną (w dniach 31.01-7.02.2020). Zakwaterujemy się w m. Sliema, bo to dobre miejsce wypadowe do zwiedzania Valletty i trójmiasta. Chcielibyśmy także spędzić cały dzień na Gozo (4.02.2020) i skorzystać z Waszej oferty jednodniowej wycieczki jeepem po wyspie. Wyślę do Was e-maila w tej sprawie na adres podany na stronie internetowej Piggy Tours. Pozdrawiam gorąco, Tomek