Forum dyskusyjne
waluta w Czechach
kategoria podróże po świecie
kraj Czechy
luka_luka 21:43 | 22.12.2012
witam, wybieram sie do Czech, czy ktoś zna kurs wymiany korony czeskiej w samych czechach lub ma link do kantorow czeskich..Pozdrawiam,
LUka
H&G 01:18 | 15.01.2013
styczeń 2012: płacąc kartą wyszło ok 16 groszy, w kantorze ok. 17 groszy a najgorsza wymiana była na stacji przy granicy po pl storniehttp://beenandseen.blogspot.com/2013/01/praga.html
[konto usunięte] 13:50 | 15.01.2013
W/g moich doświadczeń lepiej zaopatrzyć się w korony przed przekroczeniem granicy. W Czechach poza Pragą i kilkoma miejscami super-turystycznymi jest znacznie mniej niż w Polsce miejsc gdzie możesz wymienić gotówkę. Druga sprawa, że prowizje od takich operacji są zdecydowanie większe niż u nas - szczególnie w kantorach(róznica była nawet ponad 2 Kr na USD), a tylko część banków prowadzi wymianę (tutaj też "wychodziło" mniej niż w kraju). Karty nie używałem, więc nie wypowiadam się.
Aniela 17:54 | 15.01.2013
Ja w niedzielę wróciła z nart. Byliśmy w Rokietnicy, a korony kupiliśmy przed wyjazdem we Wrocławiu za 0,165 zł.
mayer 19:06 | 03.02.2013
Zdecydowanie mogę polecić używanie karty kredytowej. Wychodzi najtaniej. A ilość miejsc gdzie honorują transakcje bezgotówkowe, nawet w małych miejscowościach, bardzo duża
Smok-1 19:48 | 03.02.2013
Mayer, zależy też jakiej karty używasz, Visa przeliczają przez dolary, MasterCard przez euro, tak czy owak tracisz na podwójnym przeliczniku walut