Forum dyskusyjne
Skalne miasto w Czechach rowerem - zapytanie
kategoria podróże po świecie
kraj Czechy
Justyna24 00:42 | 11.08.2016
Hej, wpadłam na pomysł aby wybrać się do miejscowości Teplice nad Metují rowerem. Chciałabym dojechać pociągiem do Wałbrzycha i stamtąd wyruszyć w kierunku tej miejscowości. Czy ktoś odbył taką trasę i mógłby się ewentualnie podzielić swoimi uwagami/spostrzeżeniami jak przebiega ta trasa?. Czy jest to w ogóle możliwe?
paweł.p 01:10 | 11.08.2016
(-: Jest, to zdecydowanie możliwe i nawet wskazane. Możesz dojechać różnymi trasami. Zmieniłbym tylko miejsce docelowe na Adrspach - najładniejsza część Skalnego Miasta. Byłem tam na rowerze trzy razy. Przez Karkonosze, przez Chełmsko Śląskie i przez Góry Stołowe. Teren jest tak wspaniale zagospodarowany turystycznie, że nie musisz nawet jakoś szczególnie planować trasy.
Justyna24 08:20 | 11.08.2016
Super, dziękuję za informacje a czy mógłbyś jeszcze napisać jak poszczególne trasy wyglądają pod względem wysiłkowym i czasowym? Aha i co pewnie istotne - mam rower trekkingowy. Zastanawiam się też nad noclegiem bo wyruszam z Poznania i wątpie aby udało mi się wrócić tego samego dnia. Korzystałeś tam może z bazy niclegowej?
paweł.p 10:47 | 11.08.2016
Ja spałem w pensjonatach, schroniskach lub w kwaterach prywatnych - nie było z tym problemu - teren jest dobrze zagospodarowany turystycznie. Jeżeli chodzi o trasę, to Ci nie podpowiem ponieważ nie wiem jakim czasem dysponujesz i co preferujesz. Ja starałem się jechać górami, w myśl zasady im ciężej i stromiej tym lepiej. Natomiast jeżeli twoim celem jest tylko Skalne Miasto to najłatwiej z Wałbrzycha pojechać wzdłuż drogi 35. Jeżeli dysponujesz czasem i chcesz pozwiedzać, to ja wybrałbym drogę przez Góry Stołowe.