Forum dyskusyjne
PKP do Pragi
kategoria podróże po świecie
kraj Czechy
stokrotka281 12:41 | 29.05.2009
Witam!Wybieram sie do Pragi koleja.Szukajac tak normalnie ceny eurobiletow sa dosc wysokie.Czy ktos moze probowal z tym trikiem kupowania przejsciowki i potem juz biletu na czeski odcinek juz w Czechach?Jak tam tanio dojechac?bede wdzieczna za pomoc:)
blazy 22:28 | 30.05.2009
Nie wiem skąd będziesz jechać z Polski, ale najtaniej jest dojechać do Cieszyna, przejść do Czeskiego Cieszyna (ok.2 km) i tam na dworcu kupić bilet do Pragi. Wejdź na stronę Ceske Drahy to sobie znajdziesz ceny i rozkład jazdy.
stelmach33 23:32 | 30.05.2009
Wszystkich zainteresowanych wyjazdem do Pragi, chciałam poinformować, że już istnieje stałe, bezpośrednie połączenie Wrocław- Praga. Pociąg odjeżdża o 6.29 oraz ok. 15, to samo z Pragi do Wro. Oczywiście bilet bezpośredni uderza po portfelu, ale opcja biletu do granicy rozkłada się następująco:bilet Wro - Międzylesie - ok. 25 zł dla studenta, czyli ok 35 zł dla niestudenta
Przejściówka na granicy - 15 koron
Bilet u konduktora po czeskiej stronie (trzeba go znaleźć samemu, więc najlepiej siąść na początku, tudzież na końcu składu) do dostania w cenie ok 200 kc za jedna osoba, przy dwóch osobach cena wynosi 174 kc, a czym więcej osób, tym taniej.
Po czeskiej stronie i za przejściówkę przyjmowane są tylko korony czeskie.
Cała podróż trwa ok. 6,5 godz.
stokrotka281 15:32 | 31.05.2009
Dzieki serdeczne!To znaczy,ze jednak sie da ten manewr uskutecznic:)Pozdrawiam:)
ParusAter 15:48 | 31.05.2009
Swego czasu przeszłam granicę w Cieszynie. Tam a dworcu bez problemu kupiłam bilet do Pragi. Było na 3...i Pani w okienku doradziła kupno biletu grupowego (ekonomiczniej). Wyszło po jakieś 30 zł (nie więcej) od osoby.