/ / USA > Podróż do USA Prośba o opinie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Podróż do USA Prośba o opinie

kategoria podróże po świecie

kraj Usa

[fb] Bogusław Kudłacz dołączył
21.01.2017

[fb] Bogusław Kudłacz 14:39 | 21.01.2017

Cześć, planujemy z dziewczyną tripa do USA. Chcemy przeznaczyć na podróż około 3 tygodni. Wstępnie trasa jaką planujemy to: Przylot do Los Angeles i tutaj około dwa dni zwiedzania (i ewentualnie podjechanie do Meksyku do Tijuany, warto?). Następnie Sequoia National Park, San Francisco, Yosemite NP, Bodie Ghost Town, Dolina  Śmierci, Las Vegas, Hoover Dam, Valley of fire, Zion NP, Bryce Canyon, Horseshoe Bend, Antelope Canyon, Grand Canyon, Arches NP i Idaho Springs (tutaj gdzieś jakiś fajny rafting, jaki polecacie?) Następnie ewentualnie Mount Rushmore i Yellowstone NP.
I tutaj racjonalna trasa się kończy i zaczynają dwa chyba nazbyt optymistyczne warianty (ze względu na czas).
Jeden to pojechanie na północ do Chicago, Toronto, Niagara i koniec w Nowym Yorku.
Drugi to pojechanie na południe przez Denver, Dallas, Houston, Nowy Orlean i koniec na Florydzie.
1. Da się tyle zobaczyć w około 3 tygodnie? Czy też lepiej po Yellowstone  wrócić na spokojnie na zachodnie wybrzeże?
2 Jeżeli się da to czy bardziej polecacie trasę północną z finiszem w Nowym Jorku, czy południową z finiszem na Florydzie?
3. Co byście dodali, a z czego ewentualnie zrezygnowali na tej trasie?
4 Jakieś rady?
Dodam, że całą trasę chcemy zrobić wyożyczonym autem Oboje jesteśmy kierowcami, więc możemy się zmieniać.
Dodatkowo, nie potrzebujemy wygód i planujemy nieraz spać w samochodzie lub namiocie, więc odpada czas na dojeżdżanie i poszukiwanie noclegów.
Liczę na konstruktywną krytykę.
Pozdrawiam

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:52 | 21.01.2017

Jezu, w prawie każdym z tych punktów warto siedzieć minimum trzy dni. No, może poza miastami i tamą Hoovera. Inaczej, dodając drogę, je zaliczycie a nie zobaczycie.
Do Tijuany nie warto. To miejsce do odnawiania wizy przez "czasowców" z Kaliforni.
Do Kanionu Antylopy chyba trzeba dużo wcześniej załatwiać wejściówkę i nie zawsze można tam wejść (nie jestem pewna, nie byłam, gdzieś czytałam).
Dodałabym Grand Canion z dwóch stron, a jeszcze bardziej zejście na dół.
Off road w Dead Valley (niekoniecznie musicie mieć 4X4, ale koniecznie dużo wody na pokładzie).
Monument Valley.
Sedona.
Mesa Verde.
Hopi mesa.
Przejazd bocznymi drogami przez dowolne miasteczka w Utah.

Trzy tygodnie to baaardzo mało.
Czeka was świetny wyjazd.

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:51 | 21.01.2017

Jezu, w prawie każdym z tych punktów warto siedzieć minimum trzy dni. No, może poza miastami i tamą Hoovera. Inaczej, dodając drogę, je zaliczycie a nie zobaczycie.
Do Tijuany nie warto. To miejsce do odnawiania wizy przez "czasowców" z Kaliforni.
Do Kanionu Antylopy chyba trzeba dużo wcześniej załatwiać wejściówkę i nie zawsze można tam wejść (nie jestem pewna, nie byłam, gdzieś czytałam).
Off road w Dead Valley (niekoniecznie musicie mieć 4X4, ale koniecznie dużo wody na pokładzie).
Monument Valley.
Sedona.
Mesa Verde.
Hopi mesa.

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:50 | 21.01.2017

Monument Valley.
Sedona.
Mesa Verde.
Hopi mesa.

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:50 | 21.01.2017

Monument Valley.
Sedona.
Mesa Verde.
Hopi mesa.

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:49 | 21.01.2017

Monument Valley.
Sedona.
Mesa Verde.
Hopi mesa.

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:54 | 21.01.2017

Przepraszam za zwielokrotnienie odpowiedzi. Dostawałam komunikat o błędzie, więc próbowałam kilkakrotnie.

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:54 | 21.01.2017

Przepraszam za zwielokrotnienie odpowiedzi. Dostawałam komunikat o błędzie, więc próbowałam kilkakrotnie.

ingrid3737 dołączył
21.01.2017

ingrid3737 15:03 | 23.01.2017

Hej, ja mieszkam w stanach i ogolnie w wiekszosci zgadzam sie z Kaja :)
3 tyg to za malo, jesli mieszkasz w PL to wy macie strasznie duzo wiecej wakacji zrob wszystko aby przedluzyc do 4 tyg i zaliczyc parki w Kolorado. Dakote mozecie sobie odpuscic a oprocz Kalifornii i Utah oraz Colorado polecam bardzo Washington stan. Zalezy co najbardziej lubicie zwiedzac bo jesli gory i parki narodowe to stany poludniowe tez bym sobie odpuscila bo zezra Wam mnostwo czasu wiec to na inna wycieczke. Do NYC radze poleciec samolotem z west coast wystarcza Wam tutaj 2 dni, inaczej stracicie mnostwo czasu.

Menhir dołączył
02.11.2015

Menhir 00:43 | 24.01.2017

Hej, proponuję raczej "posmakować" Kalifornii, Utah, Arizony, nacieszyć się widokami zamiast pędzić, by zobaczyć jak najwięcej miejsc. Już nawet Yellowstone zostawiłabym na następny raz, a zamiast tego proponuję cudowny Capitol Reef i Canyonlands. Super atrakcją jest White Pocket, można też spróbować szczęścia w loterii do The Wave. Nadzwyczajne są Gęsie Szyje (Gooseneck SP) i przecież koniecznie leżąca obok Monument Valley. Fajnie jest przejechać kawałek Route 66. I jeżeli lubicie - to koniecznie kaniony na Escalante oraz Devils Garden. To wszystko i wiele więcej właściwie w obrębie dwóch stanów. Możecie rzucić okiem na moją relację 4x4 po bezdrożach USA na Globie. Bilety do Antylopy Dolnej można (było) zarezerwować dzień wcześniej. Jeżeli oprócz przyrody interesują Was "twory ludzkich rąk", to możecie zahaczyć o Kolorado i powspinać się po drabinkach w Mesa Verde.
Udanej wyprawy! Pozdrawiam.

Aligru dołączył
17.01.2017

Aligru 13:52 | 24.01.2017

Taka mała rade ode mnie, bo prawie każdy z moich znajomych, którzy robili sobie tripa po USA (a już w szczególności Kalifornię), musiało odwiedzić to miejsce. Cabin tree już nie istnieje, jakiś czas temu wichura powaliło jedno z najbardziej znanych drzew świata. Więcej info tutaj: http://wyprawymarzen.pl/wiadomosc/pioneer-cabin-tree-powalone-przez-wichure-kalifornia-stracila-wazna-atrakcje-turystyczna/

jhet dołączył
10.11.2009

jhet 19:13 | 14.04.2017

To, co sobie zaplanowałeś, to jest trasa na 2 miesiące minimum. 3 tygodnie są w sam raz na trasę:
1. Los Angeles - Las Vegas - Grand Canyon - Zion - Salt Lake City - Reno - San Francisco ze zwiedzaniem Antelope Canyon, tamy Hoovera, Joshua Tree, doliny Śmierci (ale tylko jeśli jedziecie zimą, wczesną wiosną! latem się tam nie zapuszczajcie!) po drodze. Los Angeles to minimum 5-6 dni! No chyba, że nie interesują was parki rozrywki, a te są tam najlepsze na świecie (Disneyland, California Adventure, Universal Studios, zoo w San Diego też polecam, na każdy park jeden calutki dzień trzeba przeznaczyć!). To jest generalnie trasa pustynna.
2. San Francisco - Seattle - Yellowstone - Salt Lake City - Yosemite - San Francisco - ewentualnie Los Angeles (ale raczej czasu nie starczy) z parkami narodowymi po drodze (trochę ich jest, ale główną atrakcją tej trasy jest Yellowstone, gdzie trzeba spędzić z tydzień minimum). To jest generalnie trasa lesista.

Co do noclegów, to polecam spanie w samochodzie (choć jest to nielegalne w wielu miejscach i policja się czepia) oraz w hotelach/motelach z kuponami rabatowymi z gazetek, których są masy w miastach przy ulicach i w sklepach.
Airbnb to też jakaś opcja, choć w Stanach nie korzystałam - www.airbnb.pl/c/joannah1462 - to link z bonusem 100zł ode mnie ;)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl