Forum dyskusyjne
tabletki antymalaryczne na Dominikanie
kategoria podróże po świecie
kraj Dominikana
kasiutka79 17:10 | 10.09.2009
Witam wszystkich!W lutym 2010 wybieram się z mężem na Dominikanę (Punta Cana). Mam w związku z tym pytanie: czy mam brać tabletki antymalaryczne czy wystarczy dobry preparat na komary?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
emski 05:27 | 15.09.2009
na Dominikane z mezem ?? :-)) to wez dobrego kawal kija do odganiania ..komarow rowniez :-))
gusika 21:45 | 14.02.2010
haha, emski co za poczucie humoru. Nie opedzisz sie pewnie przed latynosami.Najlzejszym srodkiem antymalarczynym, jesli juz tak bardzo sie boisz komara dominikanskiego jest Arechin. Komary gryza owszem, ja kupilam sobie srodek na ugryzienia komarow na Dominikanie, bo Polskie nei dzialaly na tamtejsze komary:)
garmambozja 18:52 | 02.10.2010
Ja bylam na Punta Cana i komarow nie bylo , jedynie w bezwietrzne noce. Bralam tabletki na malarie ale to bylo bez sensu. Polecam dobry srodek przeciwkomarowy co ma 100 deet.
Drogomił 00:40 | 05.01.2018
>Ja bylam na Punta Cana i komarow nie bylo , jedynie w bezwietrzne noce. Bralam>tabletki na malarie ale to bylo bez sensu. Polecam dobry srodek przeciwkomarowy co ma
>100 deet.
Hej,
W jakim miesiącu byłaś?
jaszon 10:22 | 05.01.2018
100 deet jest bez sensu bo tak wysokie stężenie jedynie znacznie przedłuża działanie środka, a nie wzmacnia jego skuteczności. Za to działa dość szkodliwie na skórę. Takie stężenie jest stosowane do impregnowania np. namiotów. 35-50 % deet jest równie skutecznie, a mniej szkodliwe dla organizmu.
jaszon 10:19 | 05.01.2018
Dominikana jest obszarem o niskim zagrożeniu malarią. Nie zaleca się stosowania antymalarycznych środków farmakologicznych, a jedynie bierną ochronę (po zachodzie słońca długie rękawy, spodnie, moskitiera, środki odstraszające komary, np. autan.
jaszon 10:24 | 05.01.2018
dla uzupełnienia mojej informacji adres strony, która warto posługiwać się przed podróżą w kwestiach dotyczących zdrowia, także o malarii. Tutaj akurat w adresie Dominkana:http://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations/caribbean/dominican-republic.aspx#malaria