Forum dyskusyjne
Dominikana na własną rękę
kategoria podróże po świecie
kraj Dominikana
beatay 17:51 | 30.01.2022
Cześć chcę się wybrać na Dominikanę na własną rękę. Chodzi mi o bezpieczeństwo i czy ma to sens.
Piotr-Krk 19:42 | 30.01.2022
>Cześć chcę się wybrać na Dominikanę na własną rękę. Chodzi mi o bezpieczeństwo i czy ma to sens.Zachęcam wszystkich do wyjazdu DO Dominikany, nie NA Dominikanę.
Dominikana jest w miarę łatwym krajem do samodzielnie zorganizowanego wyjazdu. Transport między miastami jest w miarę tani (łącznie z taksówkami). Noclegi poza kurortami też tanie. Dominikana oferuje nie tylko plaże, ale też góry, trekingi po „dżungli” (np. do łatwo dostępnych Salto Jimenoa i Baiguate, ale też po Parque Nacional Jose Armando Bermúdez i wejście na Pico Duarte) i różne przejażdżki łódkami (ot choćby po Los Haitises National Park). Zachęcam również do wyjazdu nad jez. Enriquillo. Oczywiście, płw. Samana — obowiązkowo.
Z mojego trampingowego punktu widzenia, warto się wybrać do Haiti, przejechać od Poty-au-Prince do Cap-Haitien.
Co do bezpieczeństwa — to nie widzę specjalnych zagrożeń.
Co do sensu — to wskazane propozycje są bez sensu, jeśli gustujesz we wczasach.
wojgork 12:27 | 06.02.2022
A jak tam wygląda temat zabytków, zwierząt, plaż?Chciałem lecieć do Tajlandii, ale obostrzenia mnie zniechęcają.
Może Dominikana?
Grzes88 15:09 | 01.06.2022
A ja jednak mam pewne zastrzeżenia do tego typu krajów, tak samo jak do Meksyku.
Piotr-Krk 14:38 | 03.06.2022
>A ja jednak mam pewne zastrzeżenia do tego typu krajów, tak samo jak do Meksyku.A konkretnie, czego się boisz?
Grzes88 14:50 | 03.06.2022
Wiesz co... źle mi się kojarzy zwłaszcza po tym jak była ta historia z Krzysztofem, który zginął w Meksyku.
Piotr-Krk 19:26 | 03.06.2022
Masz rację. Meksyk to straszny kraj morderców i morderstw. Myślę, że jeżdżą tam albo lekkomyślni idioci albo prawdziwi macho.Ale Dominikana? Mordują tam turystów?
Nie wiem. Ale w Krakowie można trafić na chłopaków z maczetami :)
---
Jak by jednak nie patrzeć, to turyście jadącemu na wczasy do Dominikany lub Meksyku i spędzającego całe dni na kurortowej plaży, ewentualnie jadącemu na fakultatywną wycieczkę - raczej nic nie grozi - poza utopieniem się po pijaku.
---
Jeździłem zarówno po Dominikanie jak i Meksyku i nigdzie nie odczuwałem zagrożenia :) No, ale praktycznie to mi się nigdzie nie zdarza... ;-)