/ / KENIA > lustrzanka na safari > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

lustrzanka na safari

kategoria sprzęt turystyczny

kraj Kenia

Ania___2222 dołączył
26.07.2010

Ania___2222 20:14 | 17.08.2010

Chcę kupić dobrą lustrzankę. Waham się między: Nikonem D700 a Canonem EOS 5D mark II.
Który jest lepszy? Ktoś może polecić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

swift dołączył
27.02.2007

swift 11:23 | 18.08.2010

Canon. Ale pamiętaj, że body to nie wszystko. Na safari obiektyw zmiennoogniskowy , najlepiej100-400.

oboski dołączył
27.03.2010

oboski 22:27 | 18.08.2010

Sprawdź ceny obiektywów do nich, zwłaszcza do nikona.

łazik dołączył
09.11.2009

łazik 20:28 | 23.11.2010

my mieliśmy canon 1000d w obiektywem 75-300. zdjęcia znajdują się na moim profilu.

nhstreet dołączył
22.04.2010

nhstreet 14:31 | 02.06.2011

Moim zdaniem także Canon, z tego co widziałem to mają trochę tańsze obiektywy od nikona. Ogólnie rzecz biorąc, to obie firmy wiodą prym na rynku, mają swoich zwolenników, więc ciężko coś radzić

wesola_ziomalka dołączył
27.12.2010

wesola_ziomalka 11:10 | 03.06.2011

Ja jednak polecam zdecydowanie Nikona. Obiektywy może faktycznie są droższe, ale w podróży sprawdza się dużo lepiej. Jakość zdjęć też jest o wiele lepsza

marinik dołączył
30.06.2011

marinik 10:01 | 01.09.2011

A co z zabezpieczeniem aparatu przed wszechobecnym kurzem??? Wiem, ze zalecane jest niezmienianie obiektywu, ale czy to wystarczy? Czy moze zapakowac calosc apataru (poza wylotem lufy oczywiscie) w jakas torbe foliowa i operowac przyciskami wszelkimi poprzez te folie?

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 10:37 | 01.09.2011

Wszystko zależy jakie chcesz robić powiększenia na papierze. Do pokazywania zdjęć w internecie naprawdę wystarczy prosta lustrzanka obojętnie czy Canon czy Nikon z ciemnymi obiektywami. Do powiększeń na papierze przydałby się pełnoklatkowy sprzęt ze światłem 2,8. Ja akurat mam optykę Nikona, ale nie rozumiem dlaczego w podróży ma się sprawować lepiej od Canona. To bzdura. Wszystko zależy co chcesz fotografować i jakich warunkach, jakie robić powiększenia na papierze, do czego będą służyły zdjęcia. A zdjęcie zamieszczone w necie niewiele mówi o jego jakości tylko o kompozycji.
Pozdrawiam Zbyszek

dfence dołączył
07.05.2010

dfence 15:14 | 01.09.2011

prawda jest taka ze to ta sama jakość sprzętu. i tylko specjalistom od marketingu zawdzięczamy ze jeden woli C a drugi N. równie dobrze można focić soniaczem albo pentaxem. nie wiem czy ktoś bez exifu pozna czym były zdjęcia robione

rewersówka dołączył
01.09.2011

rewersówka 15:18 | 01.09.2011

dfence-tez tak mysle, ja np kupiłam niedawno Canon 500D i z obiektywe 55 i nim zamierzam robic zdj. w kenii. Na pewno bedą fajne:)

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 16:36 | 01.09.2011

Do safari to chyba trochę za mało tele. Natomiast do pokazania w telefonie lub w necie na pewno wystarczy. Najtrudniej będzie wybrać te fajne z 4 tysięcy zdjęć :) .
Zbyszek

rewersówka dołączył
01.09.2011

rewersówka 16:59 | 01.09.2011

Ze zdjec zrobię pewnie fotoksiążkę, no coz cos tam sie moze ciekawego wybierze:)

swift dołączył
27.02.2007

swift 23:00 | 01.09.2011

A ja twierdzę, ze widać różnicę w jakości pomiędzy Nikonem, Canonem a Pentaxem i Sony. To dwie różne półki. Fotki w Afryce robię Canonem 50d .
Grupa z którą jeżdzę ma na stanie C 60d, Nikon D700 no i obiektywy 2,8 ,4,0 oraz 5,6mm. Za tydzień lecę do Kenii na zdjęcia i na pewno nie zmienię sprzętu na Sony lub Pentax

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 07:52 | 02.09.2011

Pentax 645D , matryca średnioformatowa 33x44mm 40mmegapixeli. Ja chętnie pofotografowałbym na takim cacuszku. Nagroda EISA za najlepszy profesjonalny aparat fotograficzny za rok 2011/2012. Trochę pomieszałeś ponieważ Twój sprzęt jest w standarcie DX, a Nikon D700, czy Canon 60D to jest pełna klatka. Na czym widzisz tą różnicę, na monitorze, w internecie, na odbitce 10x15? Poza tym Sony kupiło dział foto Minolty więc ma też doświadczenia przy robieniu lepszych lustrzanek.
Zbyszek

swift dołączył
27.02.2007

swift 14:45 | 02.09.2011

Nie widac nigdzie Twoich prac Bynio, poza kilkoma nocnymi fotkami. Wyciagasz ciężkie działo w postaci kosmicznego Pentaxa. A ja własnie widzę różnice na zdjęciach. I nie tylko ja . Widzę w ksiązkach, na plakatach i na wystawach, gzie prezentuje sie duze wielkoformatowe fotografie. I widzę także, ze preferujesz odbitki imieninowe 10x15, bo ja raczej wolę większe. Nie trafiłeś z tą głupią uwagą.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 17:17 | 02.09.2011

Skoro wywołałeś mnie do tablicy to odpowiadam. Nie zamieszczam swoich prac ponieważ jestem z branży fotograficznej i nie interesuje mnie kryptoreklama. Tamte nocne zdjęcia umieściłem na prośbę jednego z uczestników forum, który chciał zobaczyć ciekawe miejsce w Stambule. Uważam, że są fajne, ciekawie zrobione ze statywu, który zawsze zabieram na wyjazdy (Ty też zabierasz statyw?). Jeżeli chcesz wiedzieć więcej to proszę, zdjęcia są zrobione Nikonem F5 na filmie Kodak Ektar 100, obiektyw Nikkor AF-S 24-70 f/2,8 G ED. Zdjęcia zostały zeskanowane w Nikonie Coolscan 5000 ED, który mam w domu. Posiadam też drugi obiektyw Nikkor AF 80-200 f/2,8. Dla mnie to wystarczy, może dokupię fisheye dla zabawy. Aby te zdjęcia zamieścić na forum pliki TIFF o wielkości ponad 100 MB musiałem odpowiednio zmniejszyć do wielkości 100kB w formacie JPEG. Ciekawe czy zauważyłeś różnicę oglądając je? Ja nie zauważyłem w porównaniu do innych prac. W związku z tym uważam, że do takich zastosowań nie ma sensu kupować drogiego sprzętu. Podobnie oglądając w telewizorze, chyba najlepsza jest do tego plazma Panasonica, też niewiele zyskujemy kupując bardzo drogi sprzęt foto. Porównaj sobie rozdzielczość matryc i rozdzielczość telewizora. Może będzie minimalnie większa ilość szczegółów co powoduje, że zdjęcie nie jest takie płaskie, ale naprawdę ciężko to zauważyć, szczególnie laikom a takim głównie pokazuje się foty z wyjazdów. Co do książek to wydawcy żądają mniej niż 300 dpi przy podstawie 36 cm (jeżeli wiesz o czym pisze), jeżeli dasz większą sami ją zmniejszają. Natomiast największą odbitkę jaką dostaniesz z maszyny w fotolabie to 40x30 cm ponieważ maksymalna szerokość rolki to 30,5 cm, może być tylko dłuższa. Większe formaty to ploter albo ręczna obróbka w kuwecie. A takiej jakości zdjęcia, co na Twoim Canonie to można uzyskać praktycznie każdą analogową lustrzanką małoobrazkową na amatorskim filmie Fuji Superia 200 ASA. Każdy po prostu widzi to co chce zobaczyć. Na wystawach widzisz zdjęcia zrobione właśnie wielkoformatowym sprzętem analogowym (film Porta lub slajdy) lub profesjonalnym cyfrowym lub ewentualnie czarno-białe, a to jeszcze inna zabawa. Każdy może cieszyć się tym co ma i bardzo dobrze, natomiast nie pisz, że Canon i Nikon jest lepszy od Pentaxa czy Sony (czyli Minolty), jeżeli już to porównuj konkretne modele. Przepraszam wszystkich za tak długi wykład, ale sprowokowało mnie napisanie, że to głupia uwaga.
Pozdrawiam Zbyszek

swift dołączył
27.02.2007

swift 18:08 | 02.09.2011

Dziekuję za wyczerpujacy wykład. Oczywiscie , ze uzywam statywu w terenie - przy ptakach to podstawa.

lesniak dołączył
30.09.2010

lesniak 19:29 | 05.09.2011

Cześć Zbyszek. Jestem pod wrażeniem Twojego wykładu. Robię na wyjazdach duzo zdjęć, ale jestem laikiem. Potrzebuję rady. Mam od roku lustrzankę Sony a 380. Wróciłem właśnie z safari w Kenii i Tanzanii. Kurz jak wiesz zajebisty. Chroniłem jak mogłem, ale niestety pojawiły się na zdjęciach "pyłki" kurzu. Czy mogę samodzielnie bawić się w czyszczenie aparatu (jestem laikiem), czy oddać go do serwisu w tym celu? Odpowiedz proszę.
Wojtek

manni dołączył
24.06.2011

manni 22:20 | 05.09.2011

Na safari nie zabrałbym zadnego z wymienionych modeli. Pełna klatka ma następujące zastosowania:
1. wydruk wielkoformatowych zdjęć, np. kalendarze naścienne, plakaty it.
2.zastosowanie ultraszerokokątnych obiektywów np. w krajobrazach
3.uzyskanie bardzo małej głębi ostrości np. w fotografii portretowej.
matryca APS-C wydłuża pozornie długość obiektywu (canon x1,6 nikon x1,5). jest to powazna wada gdy stosujesz obiektyw szerokokątny i ogromna zaleta gdy używasz teleobiektywu.
Z obiektywu 300mm robi się 450mm-na safarii to bardziej przydatne. Oczywiście można do pełnej klatki kupić dłuższy obiektyw albo telkonwerter. odbywa się to kosztem wiekszych wydatków ale też większych gabarytów i ciężaru sprzętu.
widziałem w Kenii taką parkę: jeden trzymał obiektyw a drugi aparat. Ten widok był nawet bardziej interesujący niż obiekt który fotografowali.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 23:17 | 05.09.2011

Trudno mi odpisać. Najpierw spróbuj ją oczyścić powietrzem (przedmuchaj elementy), ja wożę gruszkę z sobą, natomiast nie rozkręcałbym aparatu samodzielnie, tylko te elementy, które można zdjąć bezproblemowo ( nie znam tego aparatu), reszta najlepiej jakiś zaprzyjaźniony lub polecony serwis. Największym problemem jest to, aby po czyszczeniu założyli nowe uszczelki na elementach. Przeważnie im się nie chce. I żeby koszt czyszczenia nie był wyższy niż nowy aparat.
Pozdrawiam Zbyszek

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 23:39 | 05.09.2011

A jeżeli chcesz wykadrować część obrazu ze zdjęcia to chyba duża klatka się przydaje. Nie musisz stosować konwertera, który powoduje dużą utratę jasności obiektywu. Więc nie tylko do plakatów.
Im krótsza ogniskowa tym większa głębia ostrości. Im mniejszy otwór przysłony tym większa głębia ostrości, więc nie za bardzo rozumiem co do tego ma pełna klatka.
Każdy fotografuje tym czym lubi i na co go stać, byle z sensem. Pozdrawiam wszystkich fotografujących, życzę wielu ciekawych ujęć i kończę swoją obecność w tym wątku.
Zbyszek

manni dołączył
24.06.2011

manni 21:51 | 07.09.2011

Co ma pełna klatka do głębi ostrości znajdziesz w kazdym podr
ęczniku ABC Fotografii. Polecam. Sprzet należy kupować z sensem.
Nie ma aparatów uniwersalnych do fotogafowania wszystkiego. Sprzęt kupuje się pod siebie tak by jego właściwości pasowały do naszego spektrum wykonywanych zdjęć. Najdrozszy nie oznacza wcale najlepszy dla nas.warto pamiętać, że zawodowcy żyjący z fotografii nie patrzą na wagę sprzetu. Dla nich to ciężka praca i będą targać wiele kilogramów aby tylko uzyskać najlepszy mozliwy efekt. Dla nas fotografia to tylko hobby i warto się zastanowić ile kilogramów jest do zaakceptowania.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 23:04 | 07.09.2011

Miałem nie pisać, ale nie lubię głupot. Nadal nie rozumiem co ma pełna klatka do głębi ostrości, może mi to wytłumaczysz. Głębia ostrości zależy od trzech czynników: ogniskowej obiektywu, wielkości przysłony oraz odległości od fotografowanego obiektu.To że przy mniejszej matrycy jest krótsza ogniskowa to jest oczywiste, dla małego obrazka wartość standardowa to 50mm, dla mniejszej matrycy będzie mniejsza. I moje pytanie, i co z tego. Zasady nadal są takie same. Ja owszem przeczytałem parę podręczników fotografii, natomiast Tobie proponuję kupić aparat analogowy np. Nikon FM2 , jakaś Praktica lub Zenit, w którym nie ma rozbudowanej automatyki, nie ma programów tematycznych typu zdjęcie z uśmiechem, noc lub krajobraz i innych głupot, tylko wszystkie parametry zdjęcia ustawiasz ręcznie, wtedy więcej dowiesz się o fotografii i o głębi ostrości. Tak uczą w szkołach fotograficznych. To naprawdę nie kosztuje dużo, a wiedza jest bezcenna.
A aparaty z pełną klatką stworzono do większych powiększeń na papierze, dają możliwość wykadrowania szczegółów z dużo lepszym rezultatem niż sprzęt DX, jakość z nich jest rzeczywiście lepsza (dla tego samego przetwornika) ponieważ na zdjęciu jest więcej szczegółów co sprawia, że nie jest takie płaskie. Podobna różnica jak między zwykłym TV a a HDTV.
Zbyszek

manni dołączył
24.06.2011

manni 12:13 | 08.09.2011

Drogi Byniu. Jeśli nie lubisz głupot to nie pisz że mniejsza matryca zmniejsza ogniskową obiektywu, bo jest akurat na odwrót. Wybacz, że nie będę podtrzymywał dyskusji z Tobą, gdyż robi się ona na żenująco niskim poziomie.
Ania zapytała o opinię i ja ją wyraziłem według mojej najlepszej wiedzy. Ty masz opinię odmienną i niech tak pozostanie.
Z Twoich porad dla mnie nie skorzystam. Poziom Twojej wiedzy fotograficznej nie wzbudza mojego zaufania. jest to oczywiście tylko moja opinia.
serdecznie Cię pozdrawiam i życzę wielu sukcesów.
Żegnam.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 16:51 | 08.09.2011

To był skrót myślowy, który każdy fotograf zrozumiał, szkoda że nie Ty. To wyjaśnię jak małemu dziecku. Ponieważ matryca w lustrzance DX jest mniejsza niż przy pełnej klatce to obiektyw 50 mm , który jest standardowy do pełnej klatki nie będzie już obiektywem standardowym tylko teleobiektywem ze względu na mniejszy rozmiar matrycy. Załóż obiektyw o ogniskowej 50 mm do aparatu cyfrowego niepełnoklatkowego to zrozumiesz. A ja chętnie poszerzę swoja wiedzę i nadal czekam na wyjaśnienie jaka jest rola pełnej klatki przy głębi ostrości. Czyżby wiedzy zabrakło?
Zbyszek

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl