/ / BOTSWANA > Wiza do Botswany > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wiza do Botswany

kategoria podróże po świecie

artururbanski dołączył
30.09.2004

artururbanski 11:45 | 30.09.2004

Witam,
Czy ktos moze ostatnio wyrabial wize do Botswany?
Jakie dokumenty nalezy zlozyc?
Ile czasu trwa oczekiwanie?
Ile kosztuje wiza jedno-/wielokrotna?
Z gory dziekuje
Artur Urbanski

tekla7 dołączył
09.11.2004

tekla7 00:01 | 10.11.2004

Przepraszam, ze nie na temat, ale czy urodzil sie Pan w 1965 roku? Bo szukam niejakiego Artura Urbanskiego, ktory w tym roku sie urodzil... Bylabym wdzieczna za jakas wiadomosc... mail: tekla7@interia.pl
Pozdrawiam
Ilona Pajaczkowska

ricco dołączył
26.11.2004

ricco 10:58 | 26.11.2004

przekraczalem granice z zambią --zero wiz, powiedziano, ze ja jako UE wiz nie potrzebuje (a było to przed wstapieniem pl do ue) :-)tylko pieczatka. zero problemów w trakcie i przy wyjezdzie do RPA.

mkguru dołączył
09.03.2009

mkguru 19:07 | 12.03.2009

Ponieważ informacje w tej dyskusji są nieścisłe (może nieaktualne) pozwalam sobie odpowiedzieć na zadane pytanie.
Wizę do Botswany można uzyskać na granicy. Kosztuje 500 pula i musi być opłacona w tej właśnie walucie. Dlatego warto wymienić pieniadze przed wjazdem do Botswany - w RPA, Zambii, Namibii nie ma z tym żadnego problemu.
Oczywiście wizę można też załatwiać przed wyjazdem do Afryki, ale jak wynika z moich doświadczeń trwa to długo i kosztuje kilkakrotnie więcej niż na miejscu.

fotocd dołączył
06.02.2006

fotocd 09:59 | 30.10.2006

wyrabialiśmy jakieś zezwolenie, w Johanesburgu, a granice to paierosy i alkohol tylko to ich interesuje, pełna korupcja nikt nie pyta o wizy tylko o dolary, jechaliśmy samochodem z ogromnym pośpiechem bo mieliśmy tylko 3 tygodnie na Afrykę Płd. powodzenia jest to duże wyzwanie, i pamietajcie nawet najstarszy naładowany karabin w rekach analfabety strzela ostrymi kulami..........

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 19:21 | 12.03.2009

Widzę, że wszyscy macie różne doświadczenia!
A ja przestrzegam przed próbą wjechania do Botswany bez wizy. W 2005 roku usiłowaliśmy przekroczyć granicę między Namibią i Botswaną jadąc camperem z Windhoek i mnie z paszportem USA przepuszczono, natomiast moją żonę z paszportem Polskim zatrzymano i odesłano z powrotem do konsulatu Botswany w Windhoek, co oczywiście znacznie skomplikowało nasze plany. Moja rada jeśli chodzi o wizy do Botswany i Namibii - wyrabiać wcześniej!!!

mkguru dołączył
09.03.2009

mkguru 19:39 | 12.03.2009

AKMB, od wstąpienia Polski do UE wszystko się bardzo zmieniło. We wszystkich krajach Polska traktowana jest już jak NORMALNY kraj i nikt nie wymyśla dziwnych procedur.
Nie namawiam do złego, wiem co mówię, wielokrotnie byłem obiektem ataków, jak to (zwłaszcza w Afryce) "się nie da". Akurat w sprawie wiz i procedur zawsze wychodziło na moje.
Jeśli ktoś ma czas, ochotę i możliwości - nic nie stoi na przeszkodzie zeby załatwiał wizę wcześniej. Ja z pełna odpowiedzialnością mówię, że nie trzeba. Ale można :)

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 19:44 | 12.03.2009

Sorry - nie pamiętam - od kiedy formalnie Polska jest w Unii?

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 19:57 | 12.03.2009

Pytam, bo ta przygoda wydażyła się nam w czerwcu 2005, a Polska chyba już była w Unii? Podobną zresztą mieliśmy przygodę z Polskim Paszportem na lotnisku w Windhoek/Namibia - odesłano nas do miasta do jakiegoś urzędu gdzie czekaliśmy 2 dni na wizę!!!

mkguru dołączył
09.03.2009

mkguru 13:37 | 13.03.2009

Przystąpienie odbyło się 1.06.2004. Formalnie więc od roku Polska już była częścią UE. Pytanie czy w Namibii o tym wiedzieli :))))) ?
Cóż, ja piszę o tym jak się sprawy miały w 2007 i 2008 roku. Kolega był w 2006, ale z wyprawą overlandową i wizy załatwiali w RPA.
Na podstawie swoich doświadczeń, spokojnie jechałbym bez wizy ponownie, załatwiając formalności na granicy.
Ale oczywiście każdy ma wybór i dla spokoju ducha może załatwiać to wcześniej.

papuas51 dołączył
14.10.2008

papuas51 16:42 | 13.03.2009

Jest to związane z wejściem Polski do Strefy Shengen,które nastąpiło 21 grudnia 2007r i od tego czasu wizy do Botswany możemy otrzymywać na granicy

mkguru dołączył
09.03.2009

mkguru 18:01 | 13.03.2009

To wielce możliwe, ale wjeżdżałem do Botswany gdy byliśmy już w Unii, ale jeszcze nie w strefie Schengen i wizę dostawałem na granicy.
W każdym razie, z każdym rokiem jesteśmy coraz normalniej traktowani.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2024 Globtroter.pl