/ / INDONEZJA > Jawa - Bromo - Ijen > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Jawa - Bromo - Ijen

kategoria tanie podróżowanie

Dorota_H dołączył
04.02.2013

Dorota_H 18:13 | 05.02.2013

Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy warto wybrać się na wyprawę na Bromo i Ijen zorganizowaną wycieczką, czy lepiej wszystko załatwić na własną rękę? Czy będzie duża różnica w kosztach?
Czy ktoś korzystał z biura, wartego polecenia, które te wycieczki organizuje?
Znalazłam kilka takich ofert w cenie ponad 700 zł, obejmują wyprawę do Ijen i Bromo wraz z hotelami i posiłkami. Czy to korzystna cena? Czy ktoś może korzystał z tańszych ofert?

Jaro2000 dołączył
25.09.2012

Jaro2000 20:56 | 06.02.2013

Witam,
Odpowiedź zależy od tego ile możesz czasu przeznaczyć na Bromo i czy podróżujesz sama czy w grupie. Jeśli sama i masz mało czasu (bo inne atrakcje Indonezji czekają) to skorzystaj z tej zorganizowanej wycieczki. Ja tak zrobiłem tylko że bez hotelu i noclegu na miejscu - wyruszyłem z Surrabaya w nocy busikiem do granic parku narodowego, dalej po parku jedzie się jeepem do punktu widokowego i tam czeka na wschód słońca by podziwiać Bromo i okolicę (widać też wulkan Semeru). Następnie jeepem dalej do podnóża wulkanu i wspinaczka na krater. Powrót do Surrabaya po południu. Nie maiłem więcej czasu po prostu. Całość to około 150USD ale jak powtarzam to minimum co można zobaczyć. Nie pamiętam nazwy biura ale wzieliśmy namiar z hotelu na kilka lokalnych biur. Wiecej informacji o wyprawie na Bromo znajdziesz w poniższym linku:

http://tripolo.pl/turystyka/wycieczki/indonezja-jawa-%E2%80%93-wyprawa-na-czynny-wulkan-bromo-z-surrabaya-%E2%80%93-wycieczka/

Jeśli zas jesteście w grupie i macie więcej czasu to jak najbardziej można taką wycieczkę sobie zorganizowac samemu. Indonezja nie jest dla nas drogim krajem choć za "białą" twarz trzeba czasem więcej zapłacić. Warto się zawsze targować. Do granic parku jeżdą busiki czy nawet autobusy, nocleg w okolicy można nawet i za 10USD znaleźć choć warunki backpakerskie.
Tak czy inaczej wypad na Bromo można polecić jako jedną z atrakcji Indonezji. Powodzenia.

Jaro2000 dołączył
25.09.2012

Jaro2000 21:11 | 06.02.2013

Widze, że w tym linku po wklejeniu w treść wątku rozchodzą sie litery. Załaczam jeszcze raz, a jakby nie działał po wklejeniu w wyszukiwarkę to można wejśc na stronę tripolo.pl i wyszukać Indonezja, Bromo. Tam jest mój opis.

http://tripolo.pl/turystyka/wycieczki/indonezja-jawa-%E2%80%93-wyprawa-na-czynny-wulkan-bromo-z-surrabaya-%E2%80%93-wycieczka/

Beata & Tomek Globetrotting dołączył
01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 02:18 | 07.02.2013

my zrobilismy Bromo sami a na KawaIjen wykupilismytylko transport z biura we wiosce pod Bromo - taniutko nas to wszystko wyszlo na wlasna reke i bardzo jest to proste jesli operuje sie tylko jakimkolwiek angielskim - agencji bedziesz musial zaplacic 2-3x wiecej, serio!!! szczerze to Bromo jest przereklamowane w porownaniu w Ijen:-) ale widoki sa ladne w obu miejscach!!!

wiecej info plus koszty umiescilam w naszym blogu z obu tych miejsc to sobie mozesz zobaczyc:http://www.national-geographic.pl/uzytkownik/blog/wpis/wulkany-jawy-bromo-i-kawah-ijen-4-8092012/beataitomek/

pozdrawiam,
Beata

novella dołączył
18.03.2013

novella 20:07 | 18.03.2013

Również planuję podróż w te strony!
Był ktoś na Bromo i Ijen na zorganizowanej wycieczce i może podpowiedzieć ile to kosztowało?

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 06:55 | 07.02.2013

My do Surabaya przylecielismy z Lombok dosyc pozno i wzialem taksowke. Za kurs zaplacilem ok 50USD Tam znalezlismy nocleg za 20USD (pokoj dla 2 osob) ale byl naprawde parszywy. Nie pamietam ile zaplacilem za dpowoz na punkt widokowy. chociaz z miejsca gdzie spalem moglem swobodnie isc. Sam krater zaliczylismy innego dnia, ale na to wynajalem od lokalsa motocykl.. Do Ijen nie jechalismy. Bylem tam przy innej okazji, jadac z Bali ( z Lovina nie jest tak strasznie daleko).

Dorota_H dołączył
04.02.2013

Dorota_H 14:24 | 07.02.2013

Jaro, Beata- wielkie dzięki za info. Wspaniałe relacje i zdjęcia.
Tak się zastanawiam czy nie zorganizować sobie tej wyprawy na własną rękę, bo przy tak niskich kosztach transportu to agencje sporo sobie życzą.
Tylko, że w zorganizowanej wycieczce wszystko idzie na pewno sprawniej :)
Beata, dobrze, że wspomniałaś o tych niby opłatach za zdjęcia i wstęp, będę na to uważać.
Beata, widzę, że masz na blogu więcej relacji z Indonezji, z przyjemnością poczytam :)

Beata & Tomek Globetrotting dołączył
01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 17:01 | 08.02.2013

no my sie zasiedzielismy w Indo 2 miesiace wiec jest co czytac haha w okolicach turystycznych jak Jawa, Bali itd trzeba uwazac na skamy - beda sie starac wyciagnac z ciebie jak najwiecej przy kazdej okazji....moze normalnie pare dolarow nie robi rozniczy ale przy naszej dlugiej wyprawie jest to wazne by sie nie dawac hahah

jest to proste - nie daj sie przekonac nikomu na miejscu ze sie nie da;-) tylko na Kawah Ijen wszyscy radza zalatwic sobie transport z agencji tak jak my zrobilismy i wyszlo tanioj - reszta idzie gladko;-) a jeszcze jedna rada jak bedzie sie wspinac na Ijen - zamknijcie wszystkie torby na kludke bo nam kierowca przetrzepal torbe i ukradl telefon plus troche waluty...nie kapnelismy sie az na Bali kilka dni pozniej a poza tym w Azji takie sytuacje sa rzadkie...tak jak mowilam tylko w miejscach zepsutych przez turystyke;-(

milego zwiedzania;-)
Beata

novella dołączył
18.03.2013

novella 10:30 | 19.03.2013

Również planuję podróż w te strony!
Był ktoś na Bromo i Ijen na zorganizowanej wycieczce i może podpowiedzieć ile to kosztowało?

jacekwazonik3 dołączył
07.06.2013

jacekwazonik3 00:20 | 11.07.2013

Chcac zaplanowac podroz mozesz odwiedzic stronke www.planujpodroz.pl. Polecam. Zespol napewo powinen Ci znalezc jakas ciekawa i korzystna oferte lotow oraz noclegow.

ktrzb dołączył
10.07.2013

ktrzb 23:40 | 10.07.2013

Witam serdecznie,

Bylam 2 lata temu na Bali, czy moglibyscie powiedziec mi cos wiecej na temat Jawy? Juz za miesiac tam sie wybieram i jestem ciekawa Waszych opinii :))

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 20:57 | 11.07.2013

tak, moglibyśmy :) jak zadasz trochę bardziej konkretne pytanie....

[fb] Joanna Olszanowska dołączył
10.09.2015

[fb] Joanna Olszanowska 21:31 | 28.05.2017

Cześć mam pytanie jak dostaliście się z Yogyakarty pod Bromo (Cemoro Lawan) i następnie pod Ijen. Szczególnie interesuje mnie dojazd spod bazy wypadowej Bromo do miejscowości, niedaleko Ijen. I kolejne pytanie skąd najlepiej rozpocząć trek na Ijen (czytałam o Paltuding).

Z góry dzięki za informację.

glodnazycia dołączył
26.10.2017

glodnazycia 17:17 | 26.10.2017

Wulka Ijen. https://www.youtube.com/watch?v=wty6Gem4smM
Prawda ,ze warto?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl