Forum dyskusyjne
Obowiązkowe ubezpieczenie na Ukrainie
kategoria zdrowie w podróży
kraj Ukraina
szkodniczek 16:22 | 12.08.2013
Witam bardzo serdecznie!Za kilka dni wybieram się na wycieczkę na Ukrainę i szperam w sieci jakie najlepiej wykupić sobie ubezpieczenie. W trakcie tych poszukiwań natknęłam się na informacje (najczęściej z 2008 roku) odnośnie tego, że na Ukrainie obowiązuje ubezpieczenie zdrowotne wydawane przez Państwową Asekuracyjną Spółkę Akcyjną Ukrainmedstrach (nowa nazwa: PROSTO) lub agencję, która ma z nimi podpisaną stosowną umowę. Jednak, żaden polski ubezpieczyciel takowej umowy nie ma.
Chciałam zweryfikować te informacje. Czy ubezpieczenie jest faktycznie obowiązkowe, gdyż czytając posty na forum ludzie mówią, że nikt tego nie sprawdza, a tak właściwie jest to haracz w biały dzień. Są ona najczęściej sprzedawane na granicy, a ja będę lądować w Kijowie i dopiero stamtąd poruszać się dalej.
Proszę o jakieś aktualne informacje dotyczące tego ubezpieczenia.
W takim przypadku mam jeszcze takie pytanie: czy jak w Polsce wykupie sobie jakieś ubezpieczenie, czy ono również daje mi jakąś ochronę w przypadku NW i KL?
Czekam na informacje i pozdrawiam!
Iza!
szpak 20:55 | 18.08.2013
Witam, nie musisz wykupować ubezpieczenia , jeżeli jedziesz swym samochodem wystarczy nasze ubezpieczenie komunikacyjnie + obowiązkowa zielona karta, możesz takowe ubezpieczenie wykupić zaraz po przekroczeniu ukraińskiej granicy jednakże uważaj gdzie kupujesz bo możesz się naciąć i kasa pójdzie w błoto a papierek na pamiątkę. Miłego wypoczynku