/ / INDIE > ZWARIOWANAN PODRÓŻ CZY GŁUPOTA > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

ZWARIOWANAN PODRÓŻ CZY GŁUPOTA

kategoria tanie podróżowanie

kraj Indie

wuza dołączył
08.01.2015

wuza 16:03 | 08.01.2015

Niedługo razem z kolegą wybieramy się do Indii (południowe rejony). Chcielibyśmy podróżować stopem, spać w namiocie, w slumsach oraz spróbować couchsurfingu. Czy to jest dobry pomysł, czy raczej podchodzi pod szaleństwo? Czy ktoś z was podróżował w ten sposób? Bardzo prosze rady! ;) nie chce zginąć ;D

ania71 dołączył
14.02.2013

ania71 15:39 | 09.01.2015

Z tym spaniem w namiotach i slumsach to trzeba jednak uważać zwłaszcza jak jedziecie tylko we dwoje.Jednak Indie nadal są nie całkiem bezpiecznie.Ja podróżowałam tylko z koleżanka ,ale raczej unikałyśmy szwendania się po zmroku a i przemieszczałyśmy się komunikacją zbiorową i taksówkami tuk tukami ,stopa unikałyśmy.Odrobina roztropności nie zaszkodzi.A noclegi w hostelach nie są drogie czasami za kilka dolarów można spokojnie przenocować.Pozdrawiam i życzę fantastycznej wyprawy do Indii.

pavep dołączył
29.03.2009

pavep 15:47 | 09.01.2015

Szkoda czasu i zachodu, drogi w indiach są w koszmarnym stanie..
zamiast autostopu wybierzcie indyjską kolej, która jest w miarę punktualna i bardzo tania, w klasie sleeper, gdzie macie zagwaratowaną koję, koszt przejchania 1000 km to 30-40 zł,
Couchserfingu oczywiście możecie spróbować, sam mieszkając pół roku w Indiach gościłem ludzi w moim mieszkaniu w New Delhi, poza Bombajem, noclegi wszędzie są bardzo tanie, namiot odradzam przede wszystkim na ze względu na pogodę i własne bezpieczeństwo.

joosi dołączył
09.01.2015

joosi 21:49 | 09.01.2015

Zgadzam się z pavep - podróżowanie po Indiach pociągami jest niesamowitą przygodą, zdecydowanie najlepsza opcja. Podrozowanie na stopa za darmo wydawałoby mi się wręcz nieetyczne w tak ubogim kraju.

Magz dołączył
06.01.2007

Magz 17:44 | 18.01.2015

ABSOLUTNIE ODRADZAM!!! Teoretycznie Indie południowe są bezpieczniejsze, ale naprawdę nie przesadzajmy!!! Chyba nie chcesz być kolejną białą kobietą w wiadomościach z Indii o gwałcie. Pamiętasz tą historię zgwałconej Szwajcarki. Oni też mieli pomysły by spać w namiotach. O efektach dowiedziało się pół świata... Jest to bardzo nierozważny, żeby nie powiedzieć głupi plan. Przykro mi. Transport publiczny i tanie noclegownie są dostępne. Dlaczego chcecie tak ryzykować?
Poza tym: autostop w Indiach nie występuje. Za spanie w namiocie może was zgarnąć policja, a policja w Indiach to nie jest to z czym chcielibyście mieć do czynienia. Couchsurfing na tak, ale wybierajcie też rozsądnie!
Jeśli jednak nic was nie przekona to pamiętajcie, żeby absolutnie nie zabierać żadnych laptopów, tabletów, czy nowych telefonów. Musicie wyglądać na biednych obdartusów. Ostatnio jedliśmy śniadanie i wchodzi biały, rowerzysta, który rowerem sobie jeździ i siedzi w tej jadłodajni z tabletem!!! Od razu mąż mi przetłumaczył, co w lokalnym języku mówili inni hindusi. Już gadali, że łatwo go na trasie napaść na tym rowerze. A biały siedział zadowolony bo nic nie rozumiał.

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 00:47 | 22.01.2015

Musicie wyglądać na biednych obdartusów" - świetna rada, szczególnie w XXI wieku. W Indiach nie byłem co prawda w zeszłym roku, ale takim Nepalu już tak. I ze zdziwieniem spoglądałem, że co drugi z nich ma smartfona. Byłem w Indiach kilka razy na zupełnej prowincji i tak życzliwych ludzi nie spotkałem nigdzie indziej. Co innego ignorancja lokalnej kultury, oczywiście bikini W NIEKTÓRYCH MIEJSCACH będzie utożsamiane wśród hindusów z gotowością na seks, ale to już proszenie się o kłopoty na własną odpowiedzialność.

Magz dołączył
06.01.2007

Magz 20:51 | 28.01.2015

W Indiach akurat smartfona ma każdy nawet żebracy czy osoby ze slumsu. Są też lokalne marki telefonów tzn. smartfonów w cenie o wiele niższej. Taka mentalność, mogą nie mieć mebli ale image i dobry look musi być. Typowy Indus zainwestuje prędzej w nowy telefon, ciuchy, zegarki czy perfumy niż np. w artykuły wyposażenia wnętrz. Ludzie w Indiach potrafią być baaardzo życzliwi! ALE! Nadal będę twierdzić, że spanie na dziko pod namiotem jest nieodpowiedzialne.

marcyl dołączył
04.08.2010

marcyl 19:30 | 29.01.2015

W slumsach namiot czy buty to towar luksusowy wiec nie sądze zebyscie w nim doczekali rana

Travelholick dołączył
24.02.2013

Travelholick 00:09 | 31.01.2015

Super !!!!!!!hehe

wuza dołączył
08.01.2015

wuza 11:17 | 01.02.2015

Bardzo dziękuje za wszystkie komentarze. Cieszę się, że jest chociaż jedna pozytywna odpowiedź. Jutro wylatuje. Nie wiem jak się potoczy ta podróż, ale na pewno dam znać jak wrócę ;)

albatros dołączył
14.01.2014

albatros 20:13 | 01.02.2015

>Bardzo dziękuje za wszystkie komentarze. Cieszę się, że jest chociaż jedna pozytywna
>odpowiedź. Jutro wylatuje. Nie wiem jak się potoczy ta podróż, ale na pewno dam znać
>jak wrócę ;)

Życzę wam spokojnej podróży i mam nadzieję że nic wam się nie przydarzy. Mam nadzieję że wrócicie zadowoleni i bez niepotrzebnych przygód.

Tylko uważajcie - Indie są niebezpieczne, zwłaszcza dla białych kobiet.

kanon dołączył
01.02.2015

kanon 19:48 | 01.02.2015

W tych dniach wróciłam z Indii.Podzielam zdania poprzedników.Spanie w slamsach to głupota.Są tanie hoteliki.hostele.Dla mnie pobyt w tym kraju bez stopa,namiotów i tak był hardcor.Szukasz przygód?Dużym wyzwaniem będzie jedzenie(polecam ksivaxan,chusteczki antybakteryjne,)bród,kupno biletów na pociąg,przemieszczanie się z miasta do miasta,ciągłe trąbienie na ulicach,brak toalet,czy zwykłe ,uliczne życie.Nie doświadczyłem smrodu bo było zimno.Podróżować trzeba z głową.Kup saszetkę na szyję,na paszport i pieniądze.Słuchaj tych co byli,widzieli.Wiedzą co piszą.

wuza dołączył
08.01.2015

wuza 20:11 | 01.03.2015

Zrobiłam prawie 1000 km stopem. Tak sympatycznych i życzliwych ludzi nie spotkałam nigdzie na świecie. W ciągu miesiąca spałam 4 razy w hotelu. Nikt nie próbował mnie okraść, a wręcz przeciwnie, dostałam bardzo wiele wspaniałych pamiątek. Niesamowite wakacje, trochę spartańskie, ale było warto. W slumsach nie spałam, ale sporo czasu tam spędziłam. Ludzie zupełnie inni niż opisujecie. Drogi w Indiach są całkiem niezłe, poza faktem, że organizacja ruchu jest fatalna. Zwariowany kraj :) Było warto zaryzykować!

suave dołączył
10.04.2004

suave 21:02 | 01.03.2015

Fajnie że są dobre wrażenia po powrocie, bo ktoś pisze powyżej "słuchaj tych co byli" a Ty właśnie ich nie posłuchałaś i bardzo dobrze! Większość ludzi w szczególności "tych co byli" negatywnie nastawiona jest do Indii i mieszkańców gdyż nie rozumieją istoty prawdziwego podróżowania a Indie właśnie czekają na podróżników dla których hotel, ciepła woda, higiena itp nie są priorytetem. Priorytetem jest doświadczyć obcej kultury, a w dobrym hotelu, restauracji czy zza szyby autokaru takie doświadczenie nie jest możliwe. Także "tym co byli i wiedzą" to sie tylko wydaje ze wiedzą bo w rzeczywistości obawa o własne bezpieczeństwo, i strach przed obcowaniem z innością tego doświadczenia ich pozbawiły.

Garonska35 dołączył
02.03.2015

Garonska35 11:21 | 02.03.2015

>Niedługo razem z kolegą wybieramy się do Indii (południowe rejony). Chcielibyśmy
>podróżować stopem, spać w namiocie, w slumsach oraz spróbować couchsurfingu. Czy to
>jest dobry pomysł, czy raczej podchodzi pod szaleństwo? Czy ktoś z was podróżował w
>ten sposób? Bardzo prosze rady! ;) nie chce zginąć ;D

Kiedyś słyszałam historię znanego marketingowca. ktory wyruszył w podróż życia i pieniądze kończyły mu się kila razy. . . Zostawał bez grosza i jedyne co robił to wysyłał listy do rodziny. I tylko dzięki temu mógł ryszyć dalej. Nie pamiętam kto to był. Ale na koniec dotarł jednak do afryki.

Twoja podróż nie jest głupia Jest tylko wyzwanie m ktore musisz pokonać. Ale pamiętaj aby w plany wziąść nawet najgłupsze okoliczności. Które mogły by zaistnieć.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl