Forum dyskusyjne
Potrzebuje informacji
kategoria podróże po świecie
kraj Usa
renpie 22:55 | 13.07.2015
czy jest ktos kto moglby podac mi kilka praktycznych informacji na temat wyjazdu do USA, konkretnie planuje wyjazd do Nowego Yorku, za ok. 2-3 miesiace. Chodzi mi o kwestie zakupu biletu lotniczego, moze ktos ma juz sprawdzony sposob na najtanszy lot:-) poza tym kwestia samej kontroli juz na lotnisku w NY, jak to wyglada i na co musze sie przygotowac, mam wize turystyczna i nie mam zaproszenia, co najlepiej zebym miala, zeby nie bylo problemu z wpuszczeniem przez sluzby migracyjne.Kwestia noclegu, poruszania sie po miescie, jedzenia, zobaczenia, itp. a moze ktos tez wybiera sie w tym terminie? byloby miło:-) pozdrawiam, Renata
ana20 16:12 | 20.07.2015
z przyjemnością ;) wybieram się w terminie wrześniowym, byłoby cudownie być 26 września w NYC na koncercie (bilety free) link: https://www.globalcitizen.org/en/festival/2015/byłam w NYC więc proszę o pytania na gg 7101376
Pozdrawiam Ania
renpie 23:50 | 20.07.2015
ooooo super :-DAniu nie dysponuje gg, możemy pogadac na skypie? bede wdzieczna
miłego :-)
Usiaa 00:45 | 21.07.2015
Jeśli jeszcze pytanie aktualne.... to właśnie wróciłam z podróży do USA...Podróż przygotowałam sama i była ona pierwszą moją na ten kontynent- ale wszytko się udało więc mogę podpowiadać :)
1. Bilety zarezerwowałam korzystając z Fru.pl i postawiłam na pewnego przewoźnika: Lufthansa (była tańsza od Lotu a komfort podróży duży; leciałam z Gdańska do NYC i mając mając na uwadze przesiadkę wolałam jednego przewoźnika żeby nie było problemy gdyby jeden z lotów spóźnił się czy wystąpiły jakieś inne problemy). Miałam nieco problemu z zapłatą bo Lufthansa akceptuje tylko płatność kartą kredytową a nie debetową a dla rodziny 4-osobowej musiałam sobie zwiększyć najpierw odpowiednio limit na tej karcie żeby wykonać jednorazową transakcję za 4 bilety.... a to przy okazji był przedsmak Stanów, bo tam wszystko się opłaca głównie kartami kredytowymi
2. sama się odprawiałam internetowo i wypełniłam APIS- a w samolocie tylko druk celny (jako podróżnicy nic nie deklarowałam) i nie było problemu z kontrolą na lotnisku- standardowe pytania: gdzie nocleg, po co przyjeżdżam, co chcę zobaczyć, gdzie pracuje w Polsce itp... Dostałam pozwolenie na 3 miesiące pobytu...Zdziwiłam się tylko bo nie było już żadnych I-94 tylko samą pieczątka w paszporcie a przy wylocie nic (mam nadzieję, że przynajmniej jestem w ich systemach odnotowana ze wyleciałam w terminie). W trakcie podróży przekraczałam też granicę z Kanadą i mam wbite, że ich odwiedziłam ale nie powoduje to wpisu o opuszczeniu USA
3. Miałam wcześniej zarezerwowanych kilka noclegów, w tym pierwszy w NYC przez Booking.com ale nikt na lotnisku nie pytał mnie o dokładny adres, tylko gdzie i jak zamierzam nocować (adres za to przydał się do APIS)
4. Poruszanie się po NYC- karta na metro na 7 dni i zwiedzanie :). Mieszkałam na Manhattanie więc łatwo było wszędzie się dostać. Polecam hotel: Four Points by Sheraton Manhattan (Chelsea)- super miejsce (lokalizacja i komfort pokoi) i na kieszeń rodziny. W pobliżu hotelu jedzenia jest wszędzie dość: śniadania, obiady itp... pełno knajpek, barów-różnorodnie i da się zjeść za kilka dolarów. A przede wszystkim wszędzie na piechotę blisko...
ana20 12:55 | 21.07.2015
wszystko się zgadza:), hotel trochę drogi, sprawdzałam, lokalizacja super może dlatego:)
Usiaa 17:16 | 21.07.2015
Jeszcze jedna uwaga dla osób, które planują wypożyczyć auto w USA... po zakupie biletu na przelot do NYC na Lufthansa,pl, rozejrzałam się za wypożyczeniem auta w wypożyczalniach internetowych a potem przypadkowo odkryłam, że także Lufhansa proponuje mi wynajem i okazało się że także z Budget ale- o kilkanaście % taniej. Ostatecznie skorzystałam z tej opcji a na miejscu tj. w wypożyczalni przy lotnisku JFK uzupełniliśmy opcję o pełny bak i urządzenie EZ-Pass (5$ dziennie), dzięki któremu nie martwiliśmy się o płatności za przejazdy na autostradzie i nie trzeba było nigdzie stać w kolejkach, Dodatkowo Pan, który nas obsługiwał zaproponował auto wyższej klasy aby zwiększyć komfort podróży za 25 $ dziennie wiecej ale jak zobaczył że rezerwacja przez Lufthansa, to wynajął to auto za 15 $ dziennie więcej- i za te wszystkie dodatkowe usługi otrzymaliśmy rabat dlatego, że pierwotna rezerwacja była przez Lufhansa. Łącznie za 10 dni Fordem Edge z opcją pełnego baku, urządzeniem na bramki i wszystkimi ubezpieczeniami transportowymi i podatkami- zapłaciliśmy 1000$.
renpie 19:46 | 21.07.2015
w takim razie podaje moj skype: renpie75dodaj mnie prosze i do szybkiego pogadania:-)
pozdrawiam
renpie 19:51 | 21.07.2015
dziekuje za cenne wskazowki:-)ja przegladalam oferte British Airways z Berlina z przesiadka w Londynie, cena za osobe na termin listopadowy wyszla ok 2,2 tys, a jak to wygladalo w Lufthansie?.... (oni czesto strajkuja...moze byc one way ticket:-)